Hvem er sjefen?

0

Robin van Persie ble årets beste spiller i 2011/2012-utgaven av Premier League. Kyle Walker fra Tottenham vant i årets unge spiller-kategorien. Vanskeligere blir det å velge fra kandidatene til årets manager.

Av: Hein Georg Haram (SmiS-journalist & United-fan)

SPALTISTEN: Hein Georg Haram er SmiS-journalist, journaliststudent og United-fan

Det var ikke overraskende at Arsenals største stjerne vant prisen som årets beste spiller. Det kan heller ikke vært særlig overraskende for nederlenderen som tross alt har vært Arsenal denne sesongen. Jeg grøsser med tanke på hvor Londons stolthet hadde vært på tabellen uten den notoriske målscoreren.

Mange kandidater er det derimot å ta fra når det gjelder årets manager-kategorien. Her finner vi blant annet Brendan Rodgers (Swansea), Paul Lambert (Norwich), Sir Alex Ferguson (Manchester United), Alan Pardew (Newcastle) og David Moyes (Everton). Alle disse kandidatene har sørget for gode resultater for sine klubber, spesielt imponerende har Swansea og Norwich vært denne sesongen, og ligger henholdsvis på 12- og 13. plass etter opprykket fra Championship.

Et sterkt panel på rundt 40 stykker skal velge hvem som får prisen som ”Årets manager”, mens managerne selv bestemmer hvem som får ”LMA Manager of the Year”.

Men valgene gjennom årene har vært alt annet enn forutsigbart. For eksempel klarte Carlo Ancelotti å vinne Chelseas første ”The Double” i 2010. Imponerende nok i sin første sesong.

”The Premier League Sponsors Award” gikk den sesongen, merkelig nok, til de bitre rivalene Tottenham sin manager Harry Redknapp. Han klarte jo kunststykket å havne på 4. plass. Wow, bare wow.

Franskmannen Gerrard Houllier glemmer nok aldri sin tid i Liverpool. Av flere grunner. I 2001 kjempet han med George Burnley som hadde ledet Ipswich til en imponerende femteplass. Houllier hadde derimot ”bare” fått en 3. plass, gull i Ligacupen, gull i FA-Cupen og UEFA Cup. Managerne valgte skotten Burnley, noe Houllier garantert river seg i håret for den dag i dag.

Roy Hodgson fikk også en gjev pris da han var i Fulham. Hans lag endte på 12. plass i ligaen, og fikk Fulham til en Europaligafinale. Den tapte de, men uansett. Det fortjener jo selvsagt heder og ære. Eh.

…Vi nevner ikke navn, men den ene er nabo og spiller i blått og har en orangutang fra Argentina fremme i angrep som liker bedre å spille golf enn å spille fotball.

Denne sesongen fortjener kanskje alle managere som er listet opp tidligere i spalten, en pris. Alan Pardew har gjort en formidabel jobb i Newcastle, og styrer skuta mot en Champions League-plass. Det var høyst usannsynlig at de skulle klare det noen år tilbake.

Brendan Rodgers og Paul Lambert har gjort en god jobb i deres respektive klubber, men kanskje prisene går til en av disse to, eller begge, fordi man tilsynelatende har som mål å overvurdere deres bidrag til Premier League denne sesongen. Lagene har jo ikke spilt formidabel fotball, men er på midtsiktet av tabellen. Fortjener det en pris? Nja og nei.

Sir Alex Ferguson har kanskje igjen klart å børste vekk konkurransen fra ”heavy-spending” klubber. Vi nevner ikke navn, men den ene er nabo og spiller i blått og har en orangutang fra Argentina fremme i angrep som liker bedre å spille golf enn å spille fotball. Sånt sett er det kanskje ikke så imponerende at Ferguson tar knekken på Mancini og co. Det er fremdeles noen kamper igjen, og alt kan skje.

Faktum er derimot at hvis den gamle skotten greier å føre Manchester United til sitt 20. ligagull med et mannskap som det slett ikke oser Barcelona av, ja da sier det meg kanskje to ting. Det ene er at Premier League innehar et latterlig dårlig nivå, noe som blir tydelig ute i Europa, eller at mannen er et geni som bare blir bedre og bedre med årene.

Jeg holder en knapp på det siste, da jeg elsker Premier League og setter den ligaen høyere enn de spanske og de italienske. Og da er det, i bunn og grunn, bare en kandidat verdig til å sanke med seg pris etter pris i år.

Nei, det skal ikke være lett. Spennede er det i hvert fall.

Har du noe du ønsker fokus på i neste ukes spalte? Send meg en mail på heinferk@gmail.com eller skriv i kommentarfeltet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here