Divisjonen der historiene bevares

0

I dagens Balløya tar vi en liten titt nedover i divisjonene.

Av: Hein Georg Haram (SmiS-journalist & United-fan)

SPALTISTEN: Hein Georg Haram er SmiS-journalist, journaliststudent og United-fan

Npower League One. Bare navnet oser engelsk fotball på sitt ypperste. Harde taklinger, genuin følelse for laget du støtter, verdifulle øyeblikk og et snev av fotballhistorie – både gammel og ny.

For det er nemlig i League One, den tredje øverste divisjon i det engelske ligasystemet man finner gamle helter og klubber og historier som mange har gjemt bort i den mest støvete bokhyllen.

Det er ikke mange i Norge som følger League One tett. Eller, jo kanskje. Men det er sykt mange som ikke følger med denne divisjonen, undertegnede inkludert.

I League One finner man blant andre den gamle Viking-helten (eller fienden, spørs hvordan du ser på det) Uwe Rösler. Han trener nå Brentford, og det går overraskende greit nok.

Noen som har hørt om laget Milton Keynes Dons? Ikke det? Hva med Wimbledon da? MK Dons er nemlig Wimbledon, eller visa versa. I 2004 skiftet Wimbledon navn til MK Dons, og klubben har ikke sett seg tilbake siden. Bortsett fra noe sportslig bråk, pengetrøbbel, Egil ”Drillo” Olsen, også videre. Drillo var jo i Wimbledon før de skiftet navn. Selv den mannen hadde ikke hindret kaoset som oppstod ved navnebytte.

Men når jeg hører MK Dons og Wimbledon, streifer tankene mine alltid Vinnie Jones. At den mannen fremdeles har baller og hår nok til å gå rundt i actionfilmer er jeg forrykende imponert over. Kudos. Makan til brøytebil skal du lete langt etter.

Det er noe spesielt med de lavere divisjonene i England. Stadioene er tette og intime og jeg vil våge å påstå at klubbfølelsen kan stå sterkere der nede enn i Premier League.

Det er også i League One man finner gamle storklubber som Charlton, MK Dons, Sheffield Wedensday, Sheffield United, Notts County, Huddersfield, Preston, Oldham og til og med Leyton Orient. Alle er klubber som har vært i det gode selskap (PL og Championship).

League One representerer ikke en ubetydelig divisjon i England. League One representerer hva som er det mest fascinerende med engelsk fotball. Gamle storklubber som er litt nede for telling, men som fortsetter å ”pushe” på.

Det er noe spesielt med de lavere divisjonene i England. Stadioene er tette og intime og jeg vil våge å påstå at klubbfølelsen kan stå sterkere der nede enn i Premier League.

Steget mellom Premier League og League One er kanskje ikke så stort som vi tror, bare se på QPR, Swansea og ikke minst, Norwich. Lag som har potensiale til å overraskelse hver kveld, og som har potensiale til å etablere seg i det gode selskap.

Har du noe du ønsker fokus på i neste ukes spalte? Send meg en mail på heinferk@gmail.com eller skriv i kommentarfeltet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here