Fotball er derimot ikke alt

0

I dagens Balløya-spalte beveger vi oss innpå et noe mer seriøst tema enn tidligere. Hva gjør det med oss når en spiller ligger for døden – nettopp på grunn av fotball?

Av: Hein Georg Haram (SmiS-journalist & United-fan)

Fabrice Muamba er en talentfull, ung midtbanespiller som har vært innom både Arsenal og Birmingham. Nå spiller han for Bolton. Under FA-Cupens kvartfinale mellom Tottenham og Bolton i helgen, opplevde midtbanetalentet alle fotballspilleres største mareritt. Han kollapset på grunn av et hjerteinfarkt. Kampen ble stoppet.

SPALTISTEN: Hein Georg Haram er SmiS-journalist, journaliststudent og United-fan.

Bill Shankly, en historisk mann i Liverpool-øyne sa følgende sitat i løpet av sin managerkarriere: ”Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that”. Shankly tok derimot feil. Liv og død er så uendelig mye mer verdt enn fotballen selv.

Mens Muamba lå nede samlet en rekke spillere fra Bolton og Tottenham seg rundt ham og begynte å bli veldig, veldig bekymret. Fans fra begge lag begynte åpenlyst å gråte og rope midtbanespillerens navn. ”Fabrice Muamba” runget gjennom hele White Hart Lane denne lørdagen. Fansen viste en veldig fin form for solidaritet som man sjeldnere ser i toppfotballen i dag. På en måte er det godt å se at ikke alle fotballfans er hooligans, men på en annen måte er det også godt å se at de fleste nok svarer et rungende ”nei” på om fotballen er viktigst av alt. For det er den ikke.

Hyllesterklæringer fra blant annet Wayne Rooney, Rio Ferdinand, Shay Given, Robbie Savage og Rafael Van der Vaart med mange flere kom florerende ut på Twitter og i forskjellige engelske aviser. En 21 år gammel Swansea-supporter fra Wales dro det derimot litt lengre, og spøkte med at ved denne tiden i morgen ville midtbanespilleren ligge noen meter under bakken. Han lirte også av seg mye rasistisk. Han ble arrestert på søndag.

Fotball er utvilsomt en risikosport, men kanskje ikke noe mer enn det.

For det er faktisk mye du kan kødde med i livet. Du kan kødde med fotball, du kan kødde med deg selv og andre til en viss grad, men du kødder aldri med livet til en person. Galgenhumor på høyt nivå kan være morsomt nok, men med litt moderasjon.

I skrivende stund ligger Fabrice Muamba på sykehus. Tilstanden er alvorlig. Denne lørdagen kunne man mens dramaet pågikk på banen på White Hart Lane høre en knappenål falle. Alt var stille. For ekte fans vet nemlig å sette pris på et hvert menneske, uansett rase, hudfarge, kjønn eller fotballag.

Marc Vivien Foe døde som Manchester City-spiller i 2003 som følge av et hjerteinfarkt, dog under landslagsoppdrag. Antonio Puerta døde på fotballbanen for Sevilla 2007. Fotball er utvilsomt en risikosport, men kanskje ikke noe mer enn det.

Har du noe du ønsker fokus på i neste ukes spalte? Send meg en mail på heinferk@gmail.com eller skriv i kommentarfeltet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here