Hvordan spare lurt

0

Vår økonomiekspert gir et knippe gode tips til hvordan studenter kan spare lurt.

Av: Tomas Fornes (student ved Handelshøyskolen UiS og kundekonsulent hos DNB)

SKRIBENTEN: Tomas Fornes er sisteårs økonomistudent ved UiS, kundekonsulent i DnB og økonomiekspert for SmiS

”Putt sparepengene i sparegrisen” – en lærdom vi lærte den gang for lenge siden når vi fortsatt var uskyldige og små. Fortsatt er sparing noe av det viktigste i vårt studentliv. Det er faktisk litt vanskelig for meg å forklare hvor viktig sparing faktisk er, så jeg prøver meg på et enkelt ord; livsviktig!

Men hvordan skal du spare, hvordan skal du få råd til å spare og hvordan skal du være sikker på at sparepengene dine ikke blir sløst bort selv etter du har ”spart” dem? Jeg skal gi deg noen gode råd, som forhåpentligvis kan hjelpe dere til å bli enda flinkere til å fylle opp sparegrisen.

>> LES OGSÅ: Slik får studenten boliglån – åtte tips.

Det finnes flere typer sparemuligheter i dag og mitt første tips er at du tar i bruk flere av disse, om ikke alle.

Tidligere har jeg skrevet om BSU. Dette er en gullgruve for unge i jobb som ønsker å spare penger til bolig. Fra og med det første året du tjener rundt 60 000 kroner eller mer bør du om mulig sette inn maksimalbeløpet 20 000 kroner på din BSU. Da får du gode renter og full effekt av skattefradraget. Sparer du fullt på BSU, kan du faktisk tjene opptil 60 000 kroner (20 000 kroner mer enn frikortgrensen) skattefritt. BSU er etter min mening den aller beste sparemuligheten som finnes for unge i dag. Det finnes som kjent en grense for hvor mye du kan spare på BSU, flere krefter jobber for at denne skal heves i den nærmeste fremtid. DNB har i den anledning opprettet BSU 2.0, som gir deg mulighet for å spare dobbelt så mye som i vanlig BSU, skattefradraget får du imidlertid ikke. Uansett et fint tilbud til deg som vil spare mer.

Grunnet de fantastiske gode vilkårene BSU gir deg, vil jeg også anbefale deg å unnlate å bryte/bruke BSU-en din, selv om du skal kjøpe bolig. Dette er fordi det, etter min mening, ikke finnes noen sparemulighet som gir så god avkastning til null risiko. Det er ofte også mer lønnsomt å låne mer av banken, enn å bruke BSU-en ettersom BSU-renten som regel er et prosent over lånerenten. Dermed bør du ikke avslutte BSU-en før du blir 33 år og du ikke lenger har mulighet til å benytte deg av tilbudet.

>> LES OGSÅ: Boliglån for studenter – umulig?

En annen mulighet er å opprette en spareavtale i fond. Her sparer du en bestemt sum hver måned, ved at du automatisk kjøper andeler i et fond. På denne måten sprer du risikoen og er mindre sårbar mot store svingninger i aksjemarkedet.

Ved en spareavtale sikrer du deg at du er med når markedet stiger og at du også kjøper andeler når markedet er langt nede, dermed får du andelene billigere enn når markedet er på topp. På grunn av svingningene og uroen i finansmarkedet for tiden er de aller fleste aksjer og fondsandeler på ”billigsalg” for tiden, dermed kan tidspunktet for å starte sparing i dag være svært gunstig. Av samme grunn bør du også tenke langsiktig ved fondssparing. Se gjerne 7-10 år frem i tid når du sparer i fond.

Du vil ikke merke at du sparer og mot slutten av året har du plutselig en ekstra tusenlapp, ut fra intet.

En mer tradisjonell måte å spare på er den gode gamle sparekontoen. Denne er den mest populære formen for sparing blant unge. Det som dessverre også er svært vanlig blant unge er tendensen hvor unge setter av en del av lønnen hver måned over til sparekontoen, men etter hvert som måneden går mot slutten og saldo på brukskontoen minker blir beløpet overført tilbake til brukskonto og forsvinner gradvis frem mot neste lønning. Kjenne du deg igjen? Jeg har et tips til deg. Opprett to sparekontoer (dette er gratis og kan enkelt gjøres i nettbanken din), opprett en spareavtale eller en automatisk overførsel til hver av sparekontiene dine. Gå inn i nettbanken, på kontoinnstillinger (eller lignende) og skjul den ene kontoen din. Dette gjør at du ikke ser sparekontoen din i nettbanken og dermed ikke blir fristet til å føre tilbake beløpet fra denne kontoen, men bruker kun den synlige sparekonto. Dermed sparer du forhåpentligvis i hvert fall noe.

En siste, utrolig enkel måte å spare på er ”ingen mynter”-strategien. Denne gir deg en form for usynlig sparing som jeg selv liker veldig godt. Konseptet går ut på at du finner deg en sparebøsse, krukke, glass eller lignende og hver eneste gang du får igjen mynter fra butikken, bussen også videre, legges disse i sparebøssen din. Du kan bruke en kortholder, bruke hovedsakelig kortet ditt til å betale, men ved enhver anledning når du får igjen veksel i form av mynter, blir du kvitt disse med å legge dem i sparebøssen din. Du vil ikke merke at du sparer og mot slutten av året har du plutselig en ekstra tusenlapp, ut fra intet.

Til slutt en liten oppfordring. Jeg mener at enhver student bør og skal klare å spare minst 10 % av alle innbetalinger som blir mottatt. Med andre ord, 10 % av både lån og stipend i tillegg til normal lønn bør spares. Dette blir for mange rundt tusenlappen i måneden, og husk at BSU-en veldig ofte gir best avkastning. Samtidig bør større innbetalinger, som feriepenger og eventuell tilbakebetaling av skatten også medføre økt sparing.

Lykke til med sparingen!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here