Alt du trenger å vite om BSU

0

BSU er et kjempegodt tilbud for unge sparere, men kan være litt vanskelig å sette seg inn i. Her er alt du trenger å vite om boligsparing for unge.

Av: Tomas Fornes (student ved Handelshøyskolen UiS og kundekonsulent hos DNB)

BSU: Boligsparing for unge er en unik mulighet alle studenter bør benytte seg av. Illustrasjonsfoto: DnB.no

Boligsparing for unge (BSU) er en sparetjeneste de aller fleste banker i Norge tilbyr. BSU er en egen bankkonto med helt spesielle vilkår for alle mellom 13 og 33 år. Rentebetingelsene på BSU-kontoen er normalt sett vesentlig gunstigere enn andre sparekontoer. Det gis også skattefordeler for beløpet som står på BSU-kontoen.

>> LES OGSÅ: Slik får studenten boliglån – åtte tips.

Det finnes noen viktige regler for BSU som alle som bruker tjenesten bør være klar over. Under følger noen viktige punkter fulgt av en forklaring og utdyping av disse.

SKRIBENTEN: Tomas Fornes er sisteårs økonomistudent ved UiS, kundekonsulent i DnB og økonomiekspert for SmiS.

Maksimalt innskudd per år er satt til kr 20 000,-.
– Det vil si at du kan sette inn totalt 20 000,- kr, disse kan settes inn jevnt gjennom hele året eller i en enkelttransaksjon når som helst i løpet av året. Du trenger heller ikke nå 20 000,- kr. for å få en form for skattefordel.

Maksimalt innskudd totalt er satt til kr 150 000,-.
– Merk at denne summen er totalt innskudd og ikke totalt innestående på konto. I spareperioden som gjerne er over flere år får du renter inn på konto, disse skal ikke regnes med i summen på 150 000,- kr. Det er altså kun den totale summen du har satt inn på kontoen din.

Man kan få 20 % av årlig innskudd i fradrag i inntektsskatt, altså opptil kr 4000,-.
– Beløpet avgjør skattefordelen. Sparer du for eksempel 10 000,- kr. får du 2000,- kr. i skattefordel. Dette betyr ikke at du får 2000,- kr. i hånden av staten, men at du slipper å betale 2000 kr i skatt det året. Skulle du normalt sett ha betalt 7500,- kroner i skatt og har blitt forhåndtrukket 8000 kroner mot slutten av året og spart nevnte 10 000,- kr. på BSU vil du få 2500,- kroner igjen på skatten. (8000 + 2000 – 7500 = 2500).

>> LES OGSÅ: Boliglån for studenter – umulig?

Man kan spare på BSU til og med det året man fyller 33 år, og skattefordelen kan kun utnyttes fra og med det inntektsår man fyller 13 år.
– Du kan altså åpne en BSU-konto fra det året man fyller 13 år, men man skal være forsiktig med å fylle opp BSU-en sin for tidlig selv om dette vil gi beløpet renter over lengre tid. Grunne til dette er skattefradraget. Vi har som kjent frikort her i Norge som sier du kan tjene opptil ca. 40 000,- kr. skattefritt. Dermed vil du ”sløse” bort en skattefordel om du setter 20 000,- kr. inn på BSU og tjener totalt 40 000,- kroner det året. Du har da betalt null kroner i skatt og skattefordelen på 4000,- kr. blir ikke brukt, samtidig som du kun kan spare 130 000,- kr. mer på BSU-en og dermed ”mister” et år med skattefordel på et senere tidspunkt. Skattefordelen kan ikke flyttes til senere år og har du ikke mulighet til å utnytte fradraget helt ut blir resterende skattefordel ubrukt og forsvinner.

Sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån.
– Hvis pengene brukes på noe annet, må den samlede skattefordel som er oppnådd gjennom hele spareperioden (potensielt kr 30 000,-), tilbakebetales ved neste skatteoppgjør. Dermed vil det koste ganske mye å bruke BSU pengene på noe annet enn boligformål. Dette bør unngås for en hver pris! Merk også at det ikke finnes noen bindingstid for BSU, men du må ha pengene stående på konto ved minst et kalenderårsskifte.

Avtale om BSU kan kun inngås én gang
– Du kan ikke ha mer enn én BSU og du kan ikke avslutte en BSU for siden å åpne en ny BSU. Merk at du heller ikke kan ta en mindre sum ut av BSU-en. Du kan beholde BSU-en eller avslutte den og ta ut hele beløpet. Det finnes et unntak. Unntaket sier at du kan ta ut de pengene du, samme kalenderår, satte inn på kontoen. Dette kan kun gjøres av banken ved din anmodning. Du kan flytte BSU-kontoen fra en godkjent spareinnretning til en annen under forutsetning av at innskuddsbeløpet overføres direkte mellom spareinnretningene. Altså flytte BSU-kontoen din mellom banker.

BSU-avtalen må inngås før kjøpet av bolig finner sted
– Husk å opprette en BSU før du kjøper bolig, gjerne på det tidspunktet du begynner å tjene over frikortgrensen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here