Ukulturen i Premier League

0

– Luis Suarez må forsvinne fra Liverpool for at de skal sitte igjen med litt ære, mener Balløya-spaltist Hein Georg Haram.

Av: Hein Georg Haram (SmiS-journalist, United-fan og Balløya-spaltist)

Hvor skal man egentlig begynne? Du tenker kanskje at det ville vært for lett å skrive om Evra mot Suarez og rasisme i engelsk fotball? Neida, vi kjører på.

Settingen var perfekt. To giganter i britisk fotball skulle møtes på Old Trafford i Manchester. Lørdag og i beste sendetid. Manchester United mot Liverpool. Det klinger godt. Og det gjorde det også, en liten stund. Men, det finnes jo ett par stykker i Premier League som liker å lage bråk. Vi kaller dem Patrice og Luis.

Jada, før kampen er det en obligatorisk hilserunde. Rasismesaken mellom de to klubbene skulle vært lagt død. Luis Suarez hadde tatt sin straff. Istedenfor hang saken over Old Trafford som en sort sky, selv på en grei dag i England, sånn værmessig. Luis Suarez velger å ikke hilse på Patrice Evra, offeret i denne sammenheng. Evra strekker ut hånden, men Suarez tar den ikke. Sirkuset er i gang for fullt.

En rekke Liverpool-supportere klamrer seg nok til ett stillbilde som visstnok skal bevise det motsatte, at Suarez faktisk strakk ut hånden. Seriøst? Nei, det skjedde ikke. Stopp nå. På banen viste de røde djevlene at en slik sak ikke skulle stoppe dem i å slå Liverpool, og vinner komfortabelt 2-1. Som en trøstepremie gav de søramerikaneren ett mål like før slutt.

Men dramaet stoppet ikke ved kampslutt. Patrice Evra begynner å feire forholdsvis heftig foran Stretford End, strategisk plassert ved siden av Liverpools nummer sju, som seg hør og bør. En unødvendig provokasjon fra franskmannen, det kan de fleste være enige om. Sir Alex Ferguson og Kenny Dalglish hadde begge forskjellige standpunkt i intervjuene etter kampen. Ukvemsordene haglet, eller delvis. Ferguson kalte Suarez ”en skam for Liverpool”, mens Dalglish kjørte det safe og la skylden på mediene. På forhånd beklager jeg for denne, men for en skandaløs uttalelse fra skotten Dalglish. ”King Kenny” er med på å trekke Liverpool ned i gjørma sammen med Suarez. Ordet skandaløst er til og med ikke nok for å beskrive denne bisarre situasjonen. Sunday Times kalte Suarez ”den største sjarmøren fra Sør-Amerika siden general Augusto Pinochet”. Tenker vi oss at sjarmør i denne sammenheng har en negativ undertone, vet vi hvor avisen vil hen.

 Evra var like mye med på å lage bråk på lørdag som Suarez, og det er synd at voksne menn skal oppføre seg slikt.

Den karismatiske skotten Sir Alex Ferguson mente det var relativt usmart å gå tilbake i tid til når rasismen var hverdags i engelsk fotball. “Man må gå fremover”, fortalte skotten. Han har et poeng. Fjellaper kan man være på fritiden. På fotballbanen skal man ha en profesjonell innstilling og ikke fjase slikt. Evra var like mye med på å lage bråk på lørdag som Suarez, og det er synd at voksne menn skal oppføre seg slikt.

Det er en ukultur for tiden i engelsk fotball når det kommer til tabuordet rasisme. Dette er en av to tilfeller i år. John Terry mot Anton Ferdinand er også et ruvende stort eksempel på hvor farlig rasisme egentlig er. I retrospekt var kanskje den situasjonen grei. John Terry ble fratatt kapteinsbindet, og på grunn av dette tok Fabio Capello sin tynne lue og forlot posten som England-manager. Det eneste logiske FA har gjort denne sesongen, sammen med å gi Suarez en kraftig straff i form av karantene. Man må få bukt på problemet. To tilfeller som dette høres kanskje ikke ut som noe big deal, men det er det. Det skal ikke skje.

Liverpool og Luis Suarez har offentlig gått ut og beklaget hendelsen. Men skal det være så enkelt? Jeg mener nei. Luis Suarez må forsvinne fra Liverpool for at de skal sitte igjen med litt ære. Det som er igjen av den i hvert fall. Kontroversiell mening, det vet jeg, men slik skal ikke skje og konsekvensene må bli større enn en simpel beklagelse.

Har du noe du ønsker fokus på i neste ukes spalte? Send meg en mail på heinferk@gmail.com eller skriv i kommentarfeltet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here