– Siste håp for heltidsstudenten

0

– Klarer ikke regjeringen å prioritere bedre studiestøtte nå, må vi erklære heltidsstudenten død.

Av: Fredrik Fornes (tekst)

BEKYMRET: Daniel Massie, internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon. Foto: NSO

Om en drøy måned skal regjeringen igjen sette seg rundt forhandlingsbordet for å legge budsjettet for neste år. Daniel Massie, internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO), mener regjeringen da vil avgjøre heltidsstudentens skjebne.

– Klarer ikke regjeringen å prioritere bedre studiestøtte nå, må vi erklære heltidsstudenten død, sier han på NSOs nettsider.

Liten støttevekst
Siden 2002 har stipend og lån hatt en vekst på bare en sjettedel sammenlignet med inntektsveksten i resten av samfunnet. Dette fører til at studenter blir fattigere og fattigere hvert år og må jobbe mer og mer ved siden av studiene. NSO har lenge kjempet for å knytte studiestøtten opp mot grunnbeløpet i folketrygden (G). Massie mener studenter har krav på en studiestøtte det går an å leve av. Han mener at støtten bør være på minst 1,5 G, fordelt på 11 måneder. Dette vil utgjøre litt under 119 000 kroner i året. Til sammenligning er gjennomsnittslønnen i Norge nå på langt over 400 000 kroner i året, ifølge NSO.

– Klarer ikke regjeringen å prioritere bedre studiestøtte nå, må vi erklære heltidsstudenten død. – Daniel Massie, NSO.

Liten studiestøttevekst
Massie mener heltidsstudenten nå er iferd med å forsvinne ut i horisonten.

– Når til og med statsråden vår ser ut til å mene at studenter ikke skal studere på fulltid mener jeg det er på tide å ta et oppgjør med utdanningssektoren og hvordan vi ønsker at den skal være.

Ifølge en undersøkelse gjort av SSB i 2011 må 94 prosent av studentene  må ty til arbeid ved siden av studiene.  Massie mener det viser at heltidsstudenten ikke er en realitet.

– Vi vil at heltidsstudenten skal realiseres og har valgt dette som vår aller viktigste prioritet i tiden som kommer. Vi ønsker å få bruke mer tid på studiene og mindre tid på deltidsjobben. Det vil både vi og samfunnet få bedre nytte av, avslutter Massie.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here