Ikke mangel på realfagsinteresse ved UiS

0

Trenden med dalende interesse for realfag og ingeniøryrket har snudd. Så mange søker seg nå til realfag på Universitetet i Stavanger (UiS) at det oppstår plassmangel.

Av: Fredrik Fornes (tekst)

REALFAG: Studenters interesse for realfag er på vei opp. Illustrasjonsfoto: Dan MacDonald.

– Det vi kan registrere, er at det er godt søkt innen petroleum, geologi og maskinfag. Det er store grupper med studenter som står i kø for å få ein plass, sier Tore Wiig, prodekan for undervisningen ved Det teknisk-naturvitskaplege fakultetet ved Universitetet i Stavanger (UiS), til NRK.

I fjor var det over 500 kvalifiserte søkere til de 50 plassene UiS har på bachelorutdanningen i petroleum. Dermed er ikke interessen lenger problemet, heller plassmangelen og frafallet, mener Wiig.

– Dersom vi får flere studieplassar frå staten, kan vi få flere studenter inn og få flere gjennom. Det er én av måtene vi kan gjøre det på. Ellers har vi en jobb å gjøre internt med å få de som er inne i systemet vårt, til å være mer aktive og produsere flere studiepoeng, slik at det ikke blir så stort frafall, sier han.

En fersk undersøkelse utført av Synovate på oppdrag fra Oljeindustriens Landsforening, viser at hele fire av ti unge seg inn i olje- og gassindustrien. Desverre er det ikke nok studieplassar til så mange. Wiik forteller at det er fastsatt en kvote på studieplasser, og at det ikke finnes økonomi til å øke kvoten på egenhånd; penger fra styret og staten må til.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Kyrre Lekve sier den økende interessen realfag et relativt nytt fenomen. Ifølge Lekve er departementet i gang med å løse problemet med for få studieplasser.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here