Bekymret over rekordhøye studenttall

0

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå avslører et rekordhøyt antall studerende i Norge. Norsk studentorganisasjon (NSO) frykter at det økende tallet går ut over utdanningskvaliteten.

Av: Fredrik Fornes (tekst)

FULLT: Fulle forelesningssaler er ikke et ukjent fenomen for studenter flest. Illustrasjonsfoto: Magnus H. Wathne

Statistisk Sentralbyrå kan i dag melde at studentmassen i 2011 har vokst med hele 8 400 studenter. I 2010 var det om lag 227 700 studenter ved norske universiteter og høgskoler, mens det var 236 100 studenter i 2011. Dermed har det aldri vært flere som tar høyere utdanning i Norge. Norsk studentorganisasjon (NSO) synes det er positivt at stadig flere ønsker å ta høyere utdanning, men frykter at det økende antallet går utover utdanningskvaliteten.

– Må tas på alvor

– Det er fullt på mange lesesaler og studenter får ikke plass på forelesningene. På bare ett år har studentmassen vokst med like mange som det i dag går på universitetet i Tromsø. Vi krever at regjeringen tar dette på alvor, sier Kim Kantardjiev, leder i NSO, i en pressemelding.

NSO mener at regjeringen må sette utdanningskvalitet i fokus når de snart begynner på statsbudsjettforhandlingene for neste år. Organisasjonen hevder at den store tilstrømningen fører til at mange utdanningsinstitusjoner går tilbake til billige vurderings- og undervisningsformer, helt på tvers av regjeringens egne målsetninger.

For sterke insentiver

NSO mener at det er for sterke insentiver for å ta opp studenter uten tilstrekkelig finansiering, og at dette må reduseres kraftig.

– Det er studentene som opplever konsekvensene på kroppen, de får kutt i oppfølging, veiledning, seminarundervisning og praksistilbud. Det er helt nødvendig å øke grunnbevilgningene til utdanningsinstitusjonene for å bedre situasjonen, oppfordrer Kantardjiev.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here