En ambisiøs, dumdristig og viktig bok

0

Tittel: Da terroren rammet Norge
Forfatter: Kjetil Stormark
Sjanger: Dokumentar
Utgitt: 2011

Anmeldt av: Fredrik Fornes

Forfatter Kjetil Stormark jobber til daglig som frilansjournalist og har mangeårig bakgrunn som journalist i VG og Dagsavisen. Da terroren rammet Norge er hans første bok.

Boken skildrer hendelesene 22. juli og i de tre påfølgende dagene, fra det som skjedde på Utøya natt til fredag 22. jul til rosemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo mandag kveld 25. juli. Hovedfokuset ligger på de 189 minuttene fra eksplosjonen skjedde til gjerningsmannen ble pågrepet på Utøya.

Store deler av boken er skrevet som parallelle historier. På den måten får vi oppleve hendelsesforløpet fra flere hold på samme tid. Boken skildrer ikke bare dramatikken i seg selv, men også krisehåndteringen og hvordan angrepet ble opplevd i regjeringsapparatet og Arbeiderpartiets ledelse.

Stormark har gjort mer enn 120 dybdeintervjuer med forskjellige mennesker som opplevde terrorangrepene i ulike roller. Boken er skrevet med romanens virkemidler, i historisk presens, men med dokumentarbokens krav til dokumentasjon og etterrettelighet. Derfor inneholder boken fotnoter med kildeliste. Denne redegjør nærmere for faktaene og er til god nytte på de punktene det eventuelt skulle herske tvil.

Til tider kan boken virke noe uryddig, med mange navn og stillinger å holde styr på. Samtidig er det ingen ryddig situasjon boken skildrer, noe som unnskylder forfatteren til en viss grad. Mange av personene vi møter i de parallelle historiene kobles også sammen på noen tidspunkt, og det er fullt mulig å få et godt overblikk over alt som skjedde disse 189 dramatiske minuttene.

…en kan selvsagt mene at dette er et ambisiøst og dumdristig prosjekt så kort tid etter 22. juli.

Stormark benytter seg av skjønnlitterære virkemidler på en god måte og stopper du ikke for å klype deg i armen innimellom glemmer du fort at dette ikke er fiksjon. Hendelesene er deprimerende ekte. Det er til tider vanskelig å forestille seg at det boken beskriver faktisk har funnet sted her i Norge, i vår egen hovedstad, med vårt eget folk. Det går ikke mange sidene mellom hver gang øyenbrynene heves og klumpen i halsen presser på.

Så kan en selvsagt mene at det er et ambisiøst og dumdristig prosjekt så kort tid etter 22. juli. Stormark innrømmer det selv i forordet, men poengterer korrekt at denne boken ikke forsøker å teoretisere eller å tildele skyld eller ansvar. Den oppgaven overlater han til andre. Boken dokumenterer og beskriver bare hendelsesforløpet denne forferdelige dagen. Og det gjør den på en glitrende god og drivende interessant måte. En meget god og særdeles viktig bok av journalist Kjetil Stormark.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here