Størst prisøkning på studentpasset

0

– Dette er helt feil vei å gå, sier nestleder i StOr, Eirik Faret Sakariassen. Direktør i Kolumbus, Odd Aksland, forstår studentenes frustrasjon.

Av: Fredrik Fornes (tekst)

LOVER FORBEDRING: Kolumbus-direktør Odd Aksland. (Foto: Anne Lise Norheim)

Etter vedtak i fylkestinget ble Kolumbus sine priser nok en gang oppjustert fra og med 1. januar. Studentene er den gruppen som blir rammet hardest. Prisen på enkeltbillett innen èn sone øker fra 26,- til 27, noe som utgjør knappe 3,8 prosent . Til sammenligning økes prisen på studentpasset innen èn sone fra 350,- til 375,-. Det er en økning på 7,2 prosent, noe som gjør studentpasset til det passet med størst prisøkning i 2012. Nestleder i studentorganisasjonen StOr, Erik Faret Sakariassen, mener dette er feil vei å gå.

– Prisen på studentpass bør holdes så lav som mulig. Vi er soleklare på hvor hard den økonomiske situasjonen allerede er for studentene, sier han til SmiS.

Han mener prisøkningen er urettmessig og urettferdig.

– Studentene bør ikke være den gruppen som hele tiden må betale mer.

Forstår frustrasjonen
Direktør i Kolumbus, Odd Aksland, forklarer prisøkningen på studentpasset slik:

– Prosentmessig er det bestemt at det skal være en årlig billettprisøkning på 5 prosent. Men fordi ungdomskortet er fast vil enkelte produkter bli noe mer belastet enn andre.

Han har dog forståelse for at studentene reagerer, og poengterer at Kolumbus hører på hva studentene sier.

– Det har blant annet vært fokus på at det har vært for dyrt. Da er det berettiget å fokusere på det, sier han.

Aksland forklarer at Kolumbus hele tiden jobber med måter å forbedre tilbudet busselskapets tilbud til UiS.

– Akuratt nå har vi størt fokus på kapasiteten. Vi jobber daglig med å se på strukturen og om det er nødvendig setter vi inn ekstra suppleringsbusser til universitetet.

Men Aksland erkjenner at det også er utfordringer på prisfronten, og at dagens tilbud kan forbedres.

– Det har blant annet vært fokus på at det har vært for dyrt. Da er det berettiget å fokusere på det. – Odd Aksland, direktør i Kolumbus.

Ønsker sonefritt pass
StOr mener den beste løsningen vil være å innføre et sonefritt og aldersubegrenset studentpass.

– Vi foreslår for eksempel et slikt studentpass inkludert nattbuss til 400 kroner, sier Sakariassen.
Også Kolumbus-direktøren er positiv til en slik løsning.

– Vi jobber med dette idag og vil ta det med videre. Jeg kan ikke garantere at det vil bli gjennomført, men vi vil absolutt fremme forslaget, sier Aksland.

Hvor lang tid det eventuelt vil ta før et sonefritt studentpass blir innført er uvisst.  Forslaget må blant annet først gjennom styret hos Kolumbus før det deretter skal vurderes i fylket. Men skal vi tro Aksland vil busselskapet utvide sitt tilbud kontinuerlig, og han håper at vi i løpet av året vil ha flere busser, nye ruter øremerka UiS-studenter og muligens også et sonefritt studentpass.

Kolumbus har opparbeidet seg et frynsete rykte i løpet av de siste årene, og mange vil nok være skeptiske til nye lovnader til studentene. Om busselskapet holder ord gjenstår å se. Det er imidlertid ingen tvil om at prisøkningen på studentpasset i så fall er et steg i feil retning.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here