Førjulssmell på Folken

0

Det ble et par timer i gode venners lag da Bigbang holdt konsert på Folken torsdag 15. desember.

Av: Ivar Vasstveit (tekst) & Carina Johansen (foto)

Det har vært ei jubeluke for alle som er glade i gode nyheter. Japanske og russiske forskere har lagt store planer om å gjenopplive mammuten etter tusenvis av år på vent i permafrosten, sterke kvinner med kraftige stemmer har mottatt heder, ære og Nobels fredspriser i hovedstaden og Bigbang holdt førjulskonsert etter ønskelistemetoden på Folken.

Juleønsker

– Vi prøver oss på denne vi ikke kan, sier vokalist Øystein Greni og stemmer gitaren litt drøye halvtimen ut i konserten.

Folken er utsolgt. Bemannet med to plastkopper fylt opp med kulepenner i stedet for øl ba Greni publikum skrive ned sine sangønsker for kvelden, paret med en liten advarsel om at bandet neppe kunne mer enn en tredjedel av katalogen sin. Resultatene var alt fra ”evergreens” som ”Wildbird” og ”Isabel”, begge med for anledningen litt lavt blodsukker, til ”New Glow” som bandet i følge seg selv ikke hadde spilt live på årevis, Tom Petty-hyllesten ”Saturn Freeway”, ”Something Special” og ”Cigarette” fra sisteplata. Greni spiller gitar mens han crowdsurfer og en heldig fan tror et lite sekund at han har gjort årets førjulskupp i det han står med samme gitar mellom hendene midt på dansegulvet. Imidlertid vil gitarteknikerne det annerledes.

Du skal være en sur gammel sokk om du ikke smiler på en Bigbang-konsert.

Juletradisjoner

Du skal være en sur gammel sokk om du ikke smiler på en Bigbang-konsert. Men fordi brorparten av publikummet har sett Øystein Greni og resten av Bigbang flere ganger enn sine egne besteforeldre er det ingenting i liveversjonen av bandet som kommer som en overraskelse (i seg selv ikke særlig overraskende). Bigbang spiller ikke for et fullsatt Folken fordi publikum har lyst å høre de siste eksperimentelle pling plong-lydene fra xylofonen Greni fant rekende på ei fjøl langs stranda i Los Angeles, men for å høre gamle sanger på samme viset om igjen, og om igjen.

Lett krydret med litt kubjelle og munnspill. Tradisjon tro. Og slik som de fleste juletradisjonene ikke har hatt noe nytt å melde de siste tusen åra, har heller ikke Bigbang egentlig noe nytt å melde. Et par låter får vi fra sisteplata ”Epic Scrap Metal” og noen kuriositeter fra ønskelista, men det går i hovedsak i kramgoda schlägers til glede for et usedvanlig veloppdragent publikum.

Pustepause

En kveld i lag med Øystein, Nikko og Olaf er med andre ord en trivelig pustepause nå midt i den fæle smørkrisa. Takk skal de ha for det. At gruppa består av en jovial gjeng, med folkelig appell er det ikke tvil om. Da de gikk av scenen første gang var det ikke fordi det var dags for første ekstranummer, men fordi bassist Nikko måtte en tur på do.

Gammel årgang

– Vi kan fortsette å spille hele kvelden, for vi blir aldri trøtte, sier Greni idet han drøvtygger litt medbragt proviant på scenekanten.

Like etter drar bandet fram den gamle årgangsakevitten i Bigbang-samlinga fra skattkista; ”Girl In Oslo” til obligatorisk trampeklapp og går av scenen. Konserten skulle visst ikke vare hele natta likevel. På samme måte som at det holder med en julaften i året er det også nok med en Bigbang-konsert, men vi møtes nok igjen til samme tid neste år.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here