NOKAS-bygget blir ikke studenthus

0

NOKAS-bygget har i lengre tid vært aktuelt som et akademisk studenthus i sentrum, men nå er det klart at studentene ikke får like stor plass i bygget som de først håpet på.

Av: Pål Karstensen (tekst) & Oscar Eide Haus (arkivfoto)

UEGNET: Etter dialog mellom StOr og Sølvberget er det klart at NOKAS-bygget ikke blir studenthuset i sentrum studentene lenge har ønsket seg.

StudentOrganisasjonen (StOr) har i lengre tid prøvd å få til et akademisk studenthus i sentrum, for å styrke studentmiljøet i byen og knytte studentene sammen. Siden våren 2010 har Norges Bank-bygget (NOKAS) vært den heteste kandidaten, men nå er det klart at studentene må vente enda litt lenger på et studenthus i sentrum.

‒ Vi hadde lyst på lesesaler og grupperom, og med tiden muligheten for å holde forelesninger der. Det krevde en del omgjøring, som ikke var mulig å gjennomføre, forteller StOr-leder Morten Rønne.

Det vi fikk tilbudt var to etasjer med kontorlandskap, og begrenset med plass, og derfor er det ikke like godt egnet for oss lenger. – Morten Rønne, StOr-leder.

God dialog
Grunnen til at det ikke er mulig å gjennomføre så drastiske endringer som det Rønne og StOr vil, er at det er Sølvberget som har overtatt bygningen. Deres visjon for bygget samsvarer ikke med det studenthuset StOr vil tilby studentene i sentrum.

‒ Sølvberget vil at det skal være en utadvendt kulturbedrift, og ikke en kunnskapsbank som vi i første omgang ble forespeilet. Det vi fikk tilbudt var to etasjer med kontorlandskap, og begrenset med plass, og derfor er det ikke like godt egnet for oss lenger, opplyser Rønne.

Han forteller at det hele tiden har vært en god dialog mellom StOr, kommunen og Sølvberget og at de gjennom hele prosessen har følt at alle parter ville komme til en løsning.

‒ Vi har hatt en god dialog med Sølvberget, og har fått mye positivt ut av denne prosessen. For eksempel skal vi samarbeide om studiemarkedsføring under semesterstart i januar og august, samt samarbeide om å arrangere fagdebatter og lignende arrangement, forteller Rønne.

Bruk Sølvberget
Administrasjonssjef i Sølvberget, Susanne Borg, forteller at de ikke har forandret standpunkt i saken, men at dette var studentenes egen avgjørelse.

‒ Siden det ikke er lov til å pusse opp eller forandre noe på huset, så blir det vanskelig å ha noe «rock’n’roll-studentliv» her. Vi ønsker fortsatt å hjelpe studentene med profilering i byen, men kom vel til den konklusjonen at bygget ikke er så godt egnet som studenthus, forteller Borg.

Likevel er administrasjonssjefen klar på at de er veldig åpne med tanke på et videre samarbeid med studentene, både i NOKAS-bygget og på Sølvberget.

‒ Tilbudet om samarbeid står fortsatt ved lag, og vi har mange lesesaler på Sølvberget som også kan brukes. Vi har mange litterære og faglige debatter og kan også hjelpe til med andre arrangementer hvis studentene vil det, forteller Borg.

Vi ønsker fortsatt å hjelpe studentene med profilering i byen, men kom vel til den konklusjonen at bygget ikke er så godt egnet som studenthus. – Susanne Borg, administrasjonssjef på Sølvberget.

Fortsetter kampen
Rønne forteller at de har fått tilbud om å bruke kinosalene på Sølvberget til enkeltarrangement, men StOr-lederen ser ikke for seg at det blir permanent.

‒ Hvis for eksempel en av UiS’ gjesteforelesere kommer tilbake, så kan han eller hun kanskje holde foredraget sitt i en av kinosalene. Da kan det bli et prosjekt hvor UiS presenterer det som skjer på campus i sentrum, og det ville vært en god start, sier StOr-lederen.

Rønne forteller at StOr nå skal begynne å se på andre alternativer til et akademisk hus i sentrum, men at de foreløpig ikke har noen konkrete bygninger på blokka.

‒ Tidligere har vi hatt en god dialog med kommunen, og over nyttår må vi gå i dialog med dem igjen. Problemet der er at de mener vi allerede har Folken som studenthus i sentrum, men vi vil prøve å skille mellom Folken og et akademisk hus, forteller Rønne.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here