Syv runder julenissebrygg

3

Med godt mot og enorm ståpåvilje tok SmiS´ utvalgte det tunge ansvaret på sine skuldre og testet kvaliteten på årets juleøl.

Av: Ivar Vasstveit (tekst) & Martin Habbestad (foto/redigering)

«En behagelig hale som «fader» ut mot det uendelige!»
«En hardcore nisseøl!»
«Tung og traust, som Erna Solberg!»

Det manglet ikke på kreativitet i notatene til juryen da de fikk utfordret både snute og gane med syv slag av årets juleøl, SmiS-tradisjonen tro. Debatten var åpen og medlemmene fikk mene det de ville, rett fra skrumplevra. Årets brygg ble grundig smakt og vurdert av panelkvintetten, som ikke lot sjansen til å drikke juleøl i vitenskapelig og seriøst øyemed gå fra seg.

Flere lag med smak
– Av denne lukter det en blanding av sitrus, røyk og skosåle. Med det mener jeg at den lukter en litt ubestemmelig ting mellom bløt papp og gammel skolebenk, sier Audun Langevei Hagen om øl nummer tre i blindtesten.

Han er testens bar-alibi, og det nærmeste juryen kommer en fagmann. For sikkerhetsskyld legger han til at han likte ølen veldig godt, i tilfelle luktbeskrivelsen skulle indikere noe annet. Panelet vet ikke hva de drikker, annet enn at det er juleøl kjøpt i dagligvarebutikk.

– En ølnerd-øl, skyter StOr-leder Morten Rønne inn, og gir terningkast fire på smak.

De andre rundt bordet er enige om at dette var noe for de mer humlebereiste. Gunnar Dyrseth gir halen terningkast tre. Halen er et begrep han har innført i øltesten på egenhånd, og som viser til smaken etter ettersmaken. Dette betyr altså smak, ettersmak, og smak etter ettersmak. Det er harde krav.

– Ekstrem juleøl, syns Kevin Blytt. Økonomistudenten stilte seg selv til rådighet på kort varsel da et av de originale panelmedlemmene måtte trekke seg. At det som er oppi glasset er en Nøgne Ø Julesnadder får de vite først senere.

Av denne lukter det en blanding av sitrus, røyk og skosåle. – Audun Langevei Hagen, bartender på Cardinal.

Går seg til etter hvert
En halvtime inn i juleøltesten begynner panelet å bli varme i trøya. Det tygges og slurpes flittig. De salte stengene som stod i en kopp på bordet har fått bein å gå på, og pepperkakehaugen synker trutt og stadig. Det er ikke «bare-bare» å vurdere kvaliteten på årets juleøl. Det våte må utlignes med noe tørt, presset i blæra må stadig tømmes og glass etter glass med leskende brygg må helles nedpå. Men ned går de – i vitenskapens navn, selvfølgelig.

Det hadde startet labert med juleølen fra Tuborg. Dansken som fikk æren av å åpne ballet var en liten kalkun. I følge Rønne smakte den kjølig, ellers lite. Kurven fikk seg imidlertid en ordentlig opptur med øl nummer to som alle var enige om at inneholdt masse julestemning. Det er juleølen fra Berentsen.

– Det eneste minuset her er at det er lite i mengde, sier Dyrseth som er storfornøyd med både hale og ettersmak. Han karakteriserer den som perfekt til et rakfisklag. Rønne liker også denne ølen godt og roser «edgen».

Lar seg ikke lure
Ingen god blindtest er fullbyrdet uten en liten fallgruve. At den fallgruven er å ha med en alkoholfri juleøl er kanskje ikke sjokkerende, men også avholdsbevegelsen fortjener å ha en representant. Etter tips fra studentpresten bestemte innkjøpskomitéen seg for å prøve seg med Munkholms juleøl.

– Den lukter veldig julemiddag, utbryter Blytt så fort nesen hans får ferten av aromaen. Lindstrøm Dahl liker fargen. Den er ikke spesielt mørk, i stedet er den klar og fin.

Dyrseth kjenner ingen ettersmak, og i hvert fall ingen hale. Terningkast null.

– Jeg tror ikke det er alkohol i den. Den smaker Munkholm, sier Rønne. Testens nøtt blir tatt med buksene nede.

– En god styrteøl, oppsummerer Dyrseth. For sikkerhets skyld tømmes dette glasset også.

To alcohol! The cause of, and solution to, all of life’s problems. – Homer Simpson.

Opptur
Nedturen blir fort en opptur i dét det femte slag kommer på bordet.

– Denne var kjempegod. Min favoritt så langt. Kanskje litt sånn jente-juleøl, sier Lindstrøm Dahl.

Det som i følge panelets eneste jente kanskje er en «jenteøl» viser seg å være en favoritt hos alle, menn inkludert. «En av de beste!» har Dyrseth notert seg, men legger til at han muligens tror den kan være for konvensjonell. Selv om smaken er god savner den kanskje litt nissesmak. Et skudd i baugen for Stavanger-patriotene som har fulgt med på diskusjonen rundt den gamle kampen om Tou bryggeri. Ringnes leverer testens beste juleøl.

Juleøl uten julesmak
– Juleøl eller champagnebrus?, spør Dyrseth. Nest siste øl i testen har kommet på bordet. Etter «høydaren» med den forrige ølen, var dette en real bomtur for ham.

– En helt vanlig øl, sier Blytt og legger til at han tror dette kan være noe man drikker på en fest. Langevei Hagen tror det kan være en Hansa fatøl, og er ikke særlig fornøyd.

– Her er graden av nisse lik null, sier han.

Til resten av panelets store forbauselse faller den veldig i smak for Rønne.

– Denne likte jeg. Veldig lettdrikkelig, juleølen for de som ikke liker juleøl, sier han. Etter å ha kommet litt lenger ned i glasset rejusterer Rønne seg litt. Den var kanskje ikke like god som den første reaksjonen tilsa. Juleølen var bare en Grans Bare Juleøl.

Tungvekter i siste runde
Juleøl er mektige saker, og dette begynner panelet å merke før siste runde. De holder allikevel ut.

– Oi, oi, oi! Dette er selveste bestefar-øla, utbryter Lindstrøm Dahl i det hun ser testens sistemann i glasset sitt.

Panelet er enige om at bryggeriet har truffet med fargen. Rønne synes den lukter ryddig og forseggjort, mens Blytt lurer på om dette kan være favoritten. En kritisk stemme er det likevel.

– Denne var rett og slett fæl. Grusom selv om den er fin i fargen, sier Langevei Hagen.

Hele kvelden har han gruet seg til å si noe galt om Lervig, hvis den dukket opp. Å møte noen fra bryggeriet på byen etter totalslakt er ikke en morsom tanke. Nå på tampen har han intetanende tråkket i salaten, selv om han tror det er en Tuborg. Resten av panelet er uenige. For Langevei Hagen blir det heldigvis ikke bunnotering for Lervig.

You can’t be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer. – Frank Zappa, artist.

Enden på visa

Testen er over. Ølsorter og rekkefølge blir avslørt til forbauselse og glede. Ansiktet til Rønne lyser opp.

– Det var en Munkholm!

Testkriterier

  • Farge
  • Skum
  • Aroma
  • Smak
  • Ettersmak

Panelet

  • Morten Rønne, leder i StOr og Borg-entusiast. – Drakk sin første hele øl som 17-åring i Spania. En San Miguel!
  •  Audun Langevei Hagen, jobber i baren på Cardinal. – Dreven ølkjenner med seks år i bar på samvittigheten. Bak bardisken.
  • Kevin Blytt, økonomistudent og superreserve. – Folkelig og altdrikkende. Juleøltestens Bjarne Brøndbo.
  • Ida Lindstrøm Dahl, styreleder i UGÅ 2012 og kvinnelig alibi. – Er ikke spesielt begeistret for Guinness, men liker sør-afrikansk øl.
  • Gunnar Dyrseth, studentrepresentant i universitetsstyret og vinmann. – Har et under middels forhold til øl. Kjøper to julebrygg i året.

Resultatene (testen ble utført som en «blindtest»)

Øl 1 – Tuborg Juleøl:
Ser appetittelig ut, men smaker lite og mangler «schwung». Terningkast: 3

 

 

 

Øl 2 – Berentsens Juleøl:
Ser ut som Cola Zero, lukter gammelt fyll, men fin syrlig smak med litt krutt i. Alt i alt en veldig god øl.
Terningkast: 5

 

 

 

 

 

 

Øl 3 – Nøgne Ø Julesnadder:
Grumsete, bitter og langvarig smak. Lover mye, gjennomfører ikke. Smaken står ikke til innsatsen. Fancy øl for viderekomne. Terningkast: 4

 

 

 

 

 

 

Øl 4 – Munkholm Juleøl:
Minner om vørterøl. Skarp lukt, men ensidig og smaker det den er; alkoholfri.
Terningkast: 3

 

 

 

 

 

 

Øl 5 – Ringnes Juleøl:
Elegant utseende. Lett, noe som gir god plass til julemat. Ligger på grensen mellom ordinær øl og juleøl.
Terningkast: 5. Testvinner!

 

 

 

 

 

 

Øl 6 – Grans Bare Juleøl:
Enkel og grei. Verken ligner på eller smaker som en juleøl. Kan minne om en ordinær øl som er tilsatt lysebrun konditorfarge for syns skyld.
Terningkast: 2. Testens taper!

 

 

 

 

 

Øl 7 – Lervig Juleøl:
Testens beste på utseende. Tung og traust.
Terningkast: 4

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here