StOrsatsing på buss

0

I Kolumbus’ brukerundersøkelse ble busselskapet dømt nord og ned av studentene ved UiS. Nå skal StOr i dialog med lederen for samferdselsutvalget, Ellen Solheim.

Av: Håvard Tanche-Larsen Knutsen (tekst) & Stian Skjerping (foto)

TAR INITIATIV: StOr-leder Morten Rønne støtter seg til politikerne, og håper de får øynene opp for kollektivproblemene ved UiS.

Det var tidlig i høst at busselskapet Kolumbus gjennomførte en brukerundersøkelse for studentene ved Universitetet i Stavanger (UiS). Her skulle selskapet kartlegge hva studentene mente om busstilbudet til Kolumbus. Etter at over 1 100 studenter hadde svart på undersøkelsen, var det ikke spesielt positive tall Kolumbus fikk i retur. Nå vil StudentOrganisasjonen (StOr) gå i dialog med samferdselskomiteen i Stavanger for å gjøre politikerne oppmerksom på bussituasjonen.

‒ Vi ser at dette er en svært viktig sak for studentbyen Stavanger. Det blir ikke flere parkeringsplasser, derfor ønsker vi at politikerne skal bevilge mer penger til kollektivtrafikken, sier StOr-leder Morten Rønne.

Flere krav
StOr ønsker å se at det blir et felles busskort for alle studenter, ordningen slik som den er i dag er for dyr. Studenter som er under 21 år kan ta bussen for 300 kroner i måneden. Fra du er 21 til 32 får du soneindeling til studentpris. Hvis du er over 32 år har det ingenting å bety om du er student eller ikke, da må du betale fullpris uansett. Studenter som bor utenfor bykjernen, må derfor betale flere hundre kroner ekstra fordi de krysser flere soner.

‒ Et studentkort til fastpris, uavhengig av alder, hadde vært viktig for studentene ved UiS. Derfor må vi få fylkeskommunen til å legge mer penger på bordet, mener Rønne.

I tillegg er det et ønske om direktebusser til UiS, samt å anskaffe flere rutetraseer til unviersitetet. Da trenger ikke studentene å ta bussen til sentrum, for å så bytte til en annen buss.

Et studentkort til fastpris, uavhengig av alder, hadde vært viktig for studentene ved UiS. Derfor må vi få fylkeskommunen til å legge mer penger på bordet. – Morten Rønne, StOr-leder.

Ikke Kolumbus’ feil
Busselskapet som transporterer flere tusen studenter til universitetet hver eneste dag, kan ikke gjøre noe med misnøyen fra studentene slik som situasjonen er nå. Kolumbus har ikke nok penger til rådighet, derfor kan ikke busselskapet etterkomme kravene til StOr og resten av studentene.

‒ Dette er en politisk avgjørelse. Vår oppgave er å utrede og se på mulighetene for nye traseer eller ruter. Det eneste vi kan gjøre er småjusteringer, men da betyr det at vi må hente penger fra andre plasser, sier kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus, Cecilie Dybdahl Birkeland.

Kolumbus ønsker gjerne å få flere midler på bordet fra Rogaland fylkeskommune, slik at busselskapet kan forbedre tilbudet til studentene.

‒ Vi synes det er kjempeflott at studentene engasjerer seg og vi blir glade for tilbakemeldinger. Men Kolumbus kan ikke ta standpunkt i denne saken. Vi ønsker selvsagt å forbedre oss og vi kan legge fram forslag til forbedringer, men det kommer helt an på fylkeskommunen, sier Dybdahl Birkeland.

Saken om et felles studentkort uavhengig av alder ble også tatt opp i fjor, men avslått på grunn av for store økonomiske konsekvenser for selskapet.

Møter samferdselslederen
28.november skal StOr-lederne møte Ellen Solheim, leder for samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune. Her skal studentpolitkerne legge fram brukerundersøkelsen til Kolubmus, og prøve å overtale politikerne til å legge mer penger på bordet til kollektivtrafikken.

‒ Hun har lovet å høre på det vi har å si, og det er akkurat det vi vil, sier Rønne.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here