Med Sonny inn i framtiden

0

I år er det tiårsjubileum for jærbandet Kaizers Orchestra. Det feirer de med ny plate i tillegg til et helt eget teaterstykke. Med de vil de vise at de vil være med inn i det neste tiåret også.

Av: Solveig Lien (tekst) & Carina Johansen (foto)

GODT SAMARBEID: Geir Zahl (t.v) i Kaizers Orchestra mener bandet har blitt mer trygge på seg selv, og at samarbeidet med manusforfatter Tore Renberg (midten) dermed har fungert bedre.

En uke etter premieren, som du kan lese mer om her,  var det også duket for fanforestillinger på teaterstykket ”Sonny”. I forkant av stykket var manusforfatter Tore Renberg, skuespiller Vegard Hoel og Kaizers-medlemmene Geir Zahl og Helge Risa til stede på scenen. De fortalte om arbeidet med stykket og tok i mot spørsmål fra salen.

– Dette er gøy å se. Da vi skrev musikken, trodde vi ingen ville bry seg. Der har vi jo tatt feil, sier Geir Zahl til SmiS.

Tiårsjubileum
På jubileet ti år etter karrierestart, har bandet kommet ut både med ny plate og et helt eget teaterstykke basert på personene og historiene som skjuler seg i låtene deres.

– Verdenen vår er litt vag og den åpner for alt mulig. Jeg vil si at det finnes like mange versjoner av universet vårt som det finnes Kaizers-fans, og dette er en av dem, sier Zahl.

Han har rukket å se stykket to ganger.

– Etter premieren fikk jeg gangsperr i beina, og det er ikke så ofte at det skjer når en sitter. Jeg synes stykket var enda bedre andre gang jeg så det. Ting som burde vært tydeligere på premieren, var det denne gang, sier han.

Etter premieren fikk jeg gangsperr i beina, og det er ikke så ofte at det skjer når en sitter. – Geir Zahl, Kaizers Orchestra.

Teater ingen overraskelse
Dersom noen hadde fortalt Geir Zahl i studenttiden at det en dag ville bli teater ut av Kaizers låter, ville det ikke ha kommet som en overraskelse.

– Det kom ikke som en overraskelse at det har blitt et teaterstykke ut av musikken vår. Av alle rare ting, er vel akkurat det, det minst overraskende, sier Zahl.

Han legger vekt på at selv om Kaizers alltid har vært nøye på at ting skal holdes som de er, uten å endres på, har de denne gang vært nødt til å gi fra seg kontrollen.

– Vi har vel ofret oss for kunsten, og redigert sangene som aldri før. Jeg tror mye det handler om at vi har blitt trygge på vår egen «ompa-legning», og har et annet forhold til det nå, sier Zahl.

Dessuten har både Zahl og Ottesen jobbet tett sammen med Tore Renberg slik at de hele tiden har kunnet vært med på å redigere stykket dersom de har ønsket det.

– Vi var opptatt av at teaterstykket ikke skulle bli en hitparade, men et rocketeater, og det har Renberg vært god til å få til, sier Zahl.

Vi var opptatt av at teaterstykket ikke skulle bli en hitparade, men et rocketeater, og det har Renberg vært god til å få til. – Geir Zahl, Kaizers Orchestra.

“Be cool, stay in school”
For Zahl har utdanning alltid vært viktig. I begynnelsen av karrieren studerte han historie ved Universitetet i Bergen, og har aldri følt at utdanningen har vært bortkastet.

– Jeg tror vi bruker alt vi absorberer og lærer på en eller annen måte. For eksempel har jeg vært veldig opptatt av historie og krig, og øyeblikket mellom liv og død. Det har vært en fascinasjon og noe vi har brukt mye i låtene våre. Janove har studert fransk, og i stykket har vi tatt også det i bruk, sier Zahl.

Selv om utdanningen har vært viktig for ham, legger han til at folk ikke må ta utdanning fordi de føler at de må, men fordi de kjenner at de har lyst.

– En skal føle noe for det, man må kjenne at det man studerer betyr noe, ikke bare gjøre det for å gjøre det. Lytt til den indre røysten, sier Zahl.

Sikter fremover
Kaizers Orchestra har lagt opp til ti-årsjubileumet lenge, både med ny plate og teater vil de gjøre seg gjeldene i det nye tiåret også.

– Vi har ikke lyst til å henge igjen i det forrige tiåret men har lyst å ta med oss fansen og alle andre videre inn i det neste. Jeg tror at vi på denne måten klarer det, avslutter Zahl.

«Sonny» fanforestilling

  • 18. og 19. november hadde Kaizes Orchestra-fansen sine helt spesielle «Sonny»-kvelder.
  • Deler av Kaizers Orchestra var til stede sammen med forfatter Tore Renberg.
  • Før selve teaterforestillingen var det undeholdning og scenesamtaler med bakmennene. I tillegg ble signerte «Sonny»-effekter loddet vekk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here