Tar steget opp blant eliten

0

Under helgens norgesmesterskap på skøyter gikk Marit Fjellanger Bøhm inn til bronse på 5000 meter i Sørmarka Arena.

Av: Charlotte Mæland (tekst) & Lars Kristian Aalgaard, Rein Kloster (foto)

Etter en knallsterk fjerdeplass på 3000-meteren var forhåpningene skrudd i taket av forventningsfulle hjemmesupportere i Sørmarka Arena søndag. Marit Fjellanger Bøhm hadde blitt trukket i nest siste par mot forhåndsfavoritt Mari Hemmer, og hadde en alle tiders mulighet for å ta medalje.

– Mari Hemmer er mye bedre på 5000 meter enn Marit, men det fokuserer vi ikke på. Nå skal hun finne sin rytme og gå sitt løp og ikke tenke på hva Hemmer gjør. Greier hun det, kan vi få nok en kanontid, sa trener og pappa Frode Bøhm før 5000-meterløpet på søndag.

Norges tredje beste
Ut fra startblokken var Bøhm meget offensiv og tok ledelsen på Hemmer fra første rundetid. Hun så lett ut og tok svingene veldig fint, men så snudde det og parvenninnen tok som ventet over føringen. Bøhm så ut til å kjøre fint og holde sitt løp, og gikk i mål på 7.52,18 og smilte fra øre til øre mens hun tok seiersrunden rundt banen. Nervøst fulgte hun sine konkurrenter i siste par med argusøyne, og kunne slippe jubelen løs da Sofie Karoline Haugen gikk i mål 5,21 sekunder bak. Det betød nemlig at den blide stavangerjenta sikret arrangørklubben edelt metall i form av bronse. Det var hovedpersonen naturligvis strålende fornøyd med.

– Dette betyr så vanvittig mye for meg, ikke minst for motivasjonen min videre. Nå er jeg kanonglad og kanonstolt, fortalte Fjellanger Bøhm til SmiS etter at hun hadde mottatt beviset på at hun er Norges tredje beste 5000-meterløper.

Dette betyr så vanvittig mye for meg, ikke minst for motivasjonen min videre. Nå er jeg kanonglad og kanonstolt. – Marit Fjellanger Bøhm, skøyteløper.

Satte ny kretsrekord
Dagen før gikk BI-studenten inn til en strålende fjerdeplass på spesialdistansen 3000 meter, hvor hun slo sin egen personlige rekord med nesten fire sekunder. Med tiden 4.32,6 satte hun også ny kretsrekord.

– Det var helt grusomt å stå der og vente på de andre løperne, men jeg er sykt fornøyd nå. Alt var bra, teknikken satt og jeg følte meg lett og ledig gjennom hele løpet. Da jeg kom i mål hadde jeg fortsatt mer å gi, det lover godt for resten av sesongen, fortalte Fjellanger Bøhm.

Helgens store vinner ble Ida Njåtun, som sikret seg fire gullmedaljer, mens Hege Bøkko liksågodt tok med seg alle fem sølvmedaljene da Mari Hemmer tok gullet på 5000-meteren i Njåtuns fravær. Alle sammen var imponert over det stavangerjenta Fjellanger Bøhm fikk til i NM på hjemmebane.

– Marit er kjempesterk, og det hun har gjort i helgen er veldig, veldig bra. Hun har gjort mye riktig, og fortsetter hun utviklingen, kan hun nå langt. Hun kan være stolt over hva hun har fått til på hjemmebane, sier Bøkko.

Kan få verdenscup
Det var imidlertid ikke bare utøverne som skrøt av Bøhm. Tor Helge Hetland er leder i Stavanger Skøyteklubb, og sa at det var artig å overvære mesterskapet med de prestasjonene som ble vist. Stavanger arrangerte sitt første NM på 24 år, men allerede neste år returnerer mesterskapet, denne gangen med allround-NM.

– I desember 2012 får vi alle stjernene tilbake til Sørmarka Arena, da vi skal arrangere allround-NM, noe utøverne selv ser på som viktigere enn NM i enkeltdistanser. Skøyteforbundet er godt fornøyd med hallen og fasilitetene, og nå står vi i en posisjon der de ønsker å sende neste verdenscupløp til Sørmarka. Er vi heldige kommer det allerede i 2012, sier en fornøyd skøyteklubbleder.

Marit er kjempesterk, og det hun har gjort i helgen er veldig, veldig bra.Fortsetter hun utviklingen kan hun nå langt. Hun kan være stolt over hva hun har fått til på hjemmebane. – Hege Bøkko, skøyteløper.

Suksessfullt arrangement
Arrangementet var en suksess for alle i Stavanger Skøyteklubb og Team Sørmarka. Aldri har det vært så mange tilskuere på plass under et norgesmesterskap på skøyter, og trolig har heller aldri utøverne opplevd så god stemning. Det kunne Norges superstjerne på skøyter, Håvard Bøkko skrive under på da mesterskapet var ferdig søndag ettermiddag.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. På Vikingskipet i Hamar har det aldri vært så mange på NM og stemningen har vært upåklagelig. Fikser de isen og tidtakingssystemet håper jeg forbundet legger flere mesterskap til Stavanger, fortalte en godt fornøyd Håvard Bøkko til SmiS.

Den andre lokale utøveren var UiS-studenten Torbjørn Ladstein Fjeld, og selv om han kom litt i bakleksa i forhold til sin klubbvenninne, var også han fornøyd med egen innsats.

– Jeg gikk en veldig bra 500-meter og skal ta den følelsen med meg videre. På 1000-meteren gikk det ikke så bra som det kunne gått, og jeg må nok få tiden ned med to sekunder om jeg skal kunne hevde meg. Men stemningen i hallen og publikumsinteressen gjør opp for alt det. Dette har vært en utrolig opplevelse, oppsummerer Ladstein Fjeld.

Norgesmesterskapet (NM) på skøyter

  • NM enkeltdistanser ble arrangert fra fredag 4. november – søndag 6. november.
  • Nyåpnede Sørmarka Arena var vertskap for mesterskapet for første gang.
  • Torbjørn Ladstein Fjeld (UiS-student) og Marit Fjellanger Bøhm (BI-student) var de lokale håpene fra Stavanger skøyteklubb.
  • Fjellanger Bøhm fikk bronse på 5000 meter og fjerdeplass på 3000 meter, mens Ladstein Fjeld satte årsbeste på 1000 meter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here