Fire arkitekter kjemper om Bjergsted-boligene

0

Midt i kampen om å finne arkitekturen som skal utforme de nye studentboligene ved universitetets Bjergsted-avdeling, står musikkstudent Anders Gleditsch (21).

Av: Lars André Dahl (tekst & foto)

STUDENT MED ARKITEKT: Anders Gleditsch foran de fire arkitektvariantene han skal være med å velge ut en vinner fra.

– De ettersøkte en student som kunne representere Bjergsted. Hun som først ble forespurt, måtte trekke seg, så da ble det meg, sier Gleditsch selv om tilfeldighetene som gjorde til at han nå er del av styret som skal kåre en arkitektvinner.

Anders Gleditsch studerer selv utøvende musikk på første året ved Universitetet i Stavangers (UiS) institutt for musikk og dans, altså Bjergsted-avdelingen. Han var helt ny i byen og måtte selv ta turen fra østlandet og hjembyen Horten til Stavanger to ganger for å dra på hybelvisning.

– Det var en veldig lang kamp å skaffe seg hybel da jeg ikke bodde i byen. Det var mye frustrasjon, og jeg ble reddet av bare flaks, sier han selv.

– Det å dra inn invitere med en Bjergsted-student i styret juryen for arkitektkonkurransen var i og for seg et eget poeng, i forhold til at studentene på campus Ullandhaug oftere blir profilert. På den måten fikk vi involvert Bjergsted-miljøet inkorporert Bjergsted samtidig, forteller daglig leder i SiS bolig og helse, Øyvind Lorentzen.

Fire konkurrende
Arkitektkonkurransen står mellom fire arkitektfirmaer som har levert sine prosjekt til styret som skal finne den beste løsningen. 3RW, Edel Biesel, Haga & Grov og Helen & Hard er firmaene Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) har innbydt til konkurranse.
– Det er første gang vi holder en så omfattende arkitektkonkurranse. Kommunen mener det blir best resultat av å invitere forhøre seg med flere arkitekter, som så konkurrerer om å få tilslag, sier Øyvind Lorentzen.

River boligene på konkurranseområdet
Fredag 11.november bestemmes det hvem som vinner arkitekturkonkurransen om tilslag på
Området det konkurreres om å bygge på, er del av Bjergstedparken og ligger rett vis-a-vis selve musikk- og kulturparken.

Per i dag står det noen mindre boliger på området. De skal rives høsten 2011, i følge konkurransemalen utsendt til arkitektfirmaene. Det ligger også et aldershjem som brukes av kulturskolen i Stavanger, men det skal også rives.

– Vi har alltid hatt et veldig godt samarbeide med Stavanger kommune om boligprosjektene våre. Både den politiske ledelsen og plan- og bygningsavdelingen i kommunen. De har også vært veldig behjelpelige med å finne tomter for til nye studentboligprosjekter hybler, sier Lorentzen.

Bidrar med studentenes fokus
Juryen jazzpianist-student Anders Gleditsch er del av, består av flere faglig sterke medlemmer. En sivilarkitekt, en landskapsarkitekt, Grete Kvinnesland fra utbyggingsavdelingen i Stavanger kommune, Øyvind Bertheulsen og Lorentzen fra SiS boligadministrasjon – og studenten Gleditsch.
– Det er litt skremmende med så mye ansvar i en så kompetent jury. Men jeg er student som bor i studenthybler, og får se på de gode og onde sidene ved alt, sier Gleditsch.

UiS-studenten er klar over hva slags fokus han kommer til å ha i styregruppen.

– Først og fremst den sterke interessen for fellesskap. Også har jeg frihet i forhold til de andre i styret til å ikke måtte se på pris hele tiden, jeg kan fokusere på det som gjelder for en student, mener Gleditsch fornøyd.

– Gjennom våre undersøkelser ser vi at studentene selv helst vil bo enten i nærheten av studiestedet sitt eller i sentrum, være seg Sandnes eller Stavanger, forteller Lorentzen.

Bjergsted-prosjektet er beregnet til å få rett over 100 senger. Disse kan i følge konkurransemalen bli delt ut over 70-80 enkelthybler (cirka 20 kvadratmeter), 10-20 parleiligheter (cirka 35 kvadratmeter) og 4-6 familieleiligheter (cirka 55 kvadratmeter).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here