Show, teater og blodig alvor

0

Hvordan kan biomarkører i brystkreft, geokjemisk poreskalamodellering, og fatiuge formidles på en populær og forståelig måte? Svaret fikk du under Forsker Grand Prix 2011.

Av: Vilde Mebust Erichsen (reporter) & Emilie Retzius (foto/redigering)

Som en del av Forskningsdagene ble Forsker Grand Prix arrangert på Folken i Stavanger. Arrangementet er en konkurranse i å formidle komplisert forskning på en forståelig og populær måte.

‒ Her får doktorgradsstipendiatene kun fire minutter til å presentere forskningen sin, sa prosjektleder Suvada Veladar til SmiS, som hadde store forventninger til kveldens underholdning.

Forskning for folk flest
Biomarkører i brystkreft, geokjemisk poreskalamodellering, og ansvar for egen språklæring var noen av de andre overskriftene publikum i storsalen ble servert. Sistnevnte var det Hans Erik Bugge fra Universitetet i Stavanger (UiS) som stod for.

‒ Min idé er å se hva språklæring er for noe. At det er noe kjekt å holde på med, og at en bruker det som en berikelse i livet sitt, sa Bugge.

Han la til at han ikke hadde store ambisjoner på egne vegne, men at det var en morsom måte å treffe andre forskere på.

‒ Forskning har jo en veldig tung teoretisk side, men også en formidlingsside. Derfor er det artig å gjøre dette forståelig for folk flest, sa han.

Jeg blir så begeistret, og jeg synes det er så interessant når jeg hører hva det forskes på. Det er liksom håp for fremtiden. – Anna Songe-Møller, Dommer i Forsker Grand-Prix.

Høye poengsummer
En fullsatt storsal på Folken bidro til god stemning hele kvelden. Publikum stemte på hver av deltakerne med hjelp av mentometerknapper, og dommerne delte ut poeng. Anne Songe-Møller var en av tre dommere i panelet.

‒ Jeg blir så begeistret, og jeg synes det er så interessant når jeg hører hva det forskes på. Det er liksom håp for fremtiden, sa Songe-Møller.

Dommerne ble flere ganger bergtatt av forskningene, og måtte fram med toppkarakterer.

‒ Det er veldig profesjonelt og høy kvalitet på innslagene, så vi har stemt veldig høyt, sa Anne Songe-Møller, etter at alle kveldens deltakere hadde vært i ilden.

Egen trener
For å nå målet om førsteplassen har alle de syv deltakerne fått veiledning av en egen trener. Førsteamanuensis ved UiS, Aud Berggraf Sæbø, har hjulpet til med å skape en flott, spennende og engasjerende fremlegging av de ulike forskningsprosjektene.

‒ Det handler både om å ha gode powerpoint-presentasjoner, og det handler om hva de sier og gjør på scenen, sier Berggraf Sæbø.

På scenen fikk publikum se at vanskelig forskning kunne formidles ved hjelp av enkle og visuelle gjenstander, som steiner, egg og kasseroller.

‒ Vi har jobbet mye med å finne ord som kan erstatte vanskelige ord, men allikevel sånn at de snakker om forskningen sin, understreket Berggraf Sæbø.

Jeg prøvde å være litt morsom, og prøvde samtidig å forklare det på en lettfattelig måte. – Katrine Brække Nordheim, vinner av Forsker Grand-Prix 2011.

Legoklosser og ledningskveil
Den som scoret høyest denne kvelden var Katrine Brække Nordheim fra Stavanger Universitetssykehus. Hun fremstilte forskningen sin «Fatigue – venn eller fiende?», og mottok vandrerpokalen. Brække Nordheim imponerte publikum og dommere med sin forskning på en kur for kronisk utmattelse, som på fagspråket heter fatigue. Hun brukte blant annet legoklosser og en ledningskveil til å forklare forskningen sin.

‒ Jeg prøvde å være litt morsom, og prøvde samtidig å forklare det på en lettfattelig måte, sa Brække Nordheim.

Andreplassen gikk til Kristin Barkve Andersen og hennes forskning for å få slutt på grisestanken ved hjelp av plasma. Både Barkve Andersen og Brække Nordheim kom videre til nasjonal finale i Bergen.

‒ Det er ekstra spennende å kunne dra til Bergen, sa en fornøyd vinner til SmiS etter seieren.

Forsker Grand Prix 2011

  • Konkurranse i å formidle komplisert forskning på en forståelig og populær måte.
  • Ble arrangert for andre året på rad, i forbindelse med Forskningsdagene ved UiS.
  • Deltakerne er doktorgradsstipendiater, og holder et fire minutter langt foredrag om sitt forskingsprosjekt.
  • Tre stykker går videre til en finale, hvor de gir en seks minutter lang presentasjon.
  • En vinner blir kåret av et profesjonelt dommerpanel sammen med publikum.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here