Ønsker debatt om studentenes penger

0

Hvert semester betaler hver student 35 kroner i medlemskontigent for at UiS er medlem av Norsk Studentorganisasjon. Nå ønsker flere i Studentparlamentet en diskusjon om hva studentenes penger bør brukes på.

Av: Annbjørg Dalland (tekst) & foto (arkiv)

VURDERER: Studentparlamentet jobber for at studentene skal få det best mulig ved UiS og vurderer nå om de fortsatt skal være medlem av NSO. Her fra et tidligere parlamentsmøte.

Helt siden Norsk Studentorganisasjon (NSO) ble stiftet i juli i fjor, har UiS vært et aktivt medlem av organisasjonen. Likevel er det delte meninger i Studentparlamentet om universitetet skal fortsette å være medlem, eller om UiS skal være landets eneste universitet eller høgskole til å melde seg ut.

– I vinter ba Studentparlamentet om en diskusjon rundt vårt medlemsskap i NSO. Det endte med et forslag om å melde seg ut av organisasjonen. Forslaget tapte med én stemme, og UiS er fortsatt medlem, forteller leder for StudentOrganisasjonen (StOr), Morten Rønne.

I en annen sak som ble tatt opp under vinterens møte, ble det vedtatt at Studentstyret skulle legge fram et tenkt forslag til hvordan pengene studenter i dag bruker på medlemsskapet i NSO, kunne bli brukt lokalt. Rønne holder på med forslaget i disse dager, og skal presentere det ved neste møte i parlamentet.

– Sløsing med penger
May-Linn Kringlebotten, leder for Moderat liste, er positiv til vedtaket. Hun ønsker å skape en debatt om hva vi får igjen av de pengene vi bruker på medlemsskapet.

– Det er interessant å kunne se på mulighetene, og være bevisst på hva vi bruker pengene våre på, sier hun.

Det var representanter fra Moderat liste som sist kom med ønske om en diskusjon om medlemsskapet.

– Det betyr ikke nødvendigvis at vi skal melde oss ut av organisasjonen, men det er viktig å være litt kritisk. Jeg tror alle har godt av å ha en slik kritisk debatt om det vi bruker studentenes penger på, legger hun til.

En av de som jobbet aktivt ved sist møte for å diskutere universitetets medlemsskap i NSO, var daværende landsstyremedlem i NSO og representant for Moderat liste, Kjartan Lunde.

Jeg tror vi enkelt kunne brukt pengene vi betaler i medlemskontigent til NSO mer nyttig lokalt på vårt universitet. – Kjartan Lunde, representant for Moderat liste.

–Jeg tror vi enkelt kunne brukt pengene vi betaler i medlemskontigent til NSO mer nyttig lokalt på vårt universitet. I stedet for at mange møtes i Oslo, ønsker jeg mer lokalaktivitet, sier Lunde.

Han mener at NSO ofte prioriterer saker som ikke er like viktige for Stavanger som de er for andre byer, og at det hadde vært bedre å bruke pengene på lokal satsing.

– Jeg synes det er sløsing av penger på mange områder. Jeg ble overrasket på landsmøtet over tendensene til sløsing med studentenes egne penger, sier han.

– Skaffer studentboliger
– Nasjonal påvirkning herfra vil etter min mening bli veldig vanskelig å få til. Statsråden hører på NSO, som representerer nesten 200 000 studenter. De hører antakelig ikke like mye på oss. Alene er vi ganske få, sier StOr-leder Morten Rønne.

Han synes det er en stor fordel at Universitetet i Stavanger (UiS) er medlem av NSO. Organisasjonen jobber tett med regjeringen og Kunnskapsdepartementet, og driver nasjonalpolitikken for studenter generelt.

– Det vi gjør her, gjør de nasjonalt. Det er for eksempel de som har fått igjennom at vi bygger flere studentboliger. Nå vet vi at Stavanger blir tatt hensyn til når NSO er med og snakker med statsrådene. De taler studentenes sak, forteller Rønne.

Nasjonal påvirkning herfra vil etter min mening bli veldig vanskelig å få til. – Morten Rønne, leder for StOr.

NSO sitter på mye kompetanse som StOr-lederen benytter seg av ukentlig. Om det skulle skje at UiS melder seg ut, tror Rønne at hans arbeid vil bli mye mer krevende. Han ser ingen direkte ulemper for UiS med å være medlem i NSO, men ser kritikken som er kommet opp i parlamentet.

– Foreløpig er vi medlem av NSO, og det kan argumenteres med flere gode begrunnelser. Men dersom parlamentet ønsker å melde seg ut, så må vi se på det alternativet også. Jeg jobber bare med det Studentparlamentet vedtar, sier Rønne, som legger til at han personlig er for å være med i NSO.

Lobbyvirksomhet
Leder for NSO, Kim Kantardjiev, sier at studentorganisasjonen jobber på mange nivåer på vegne av studentene.

– Vi jobber med aktiv lobbyvirksomhet på et nasjonalt nivå, og jobber tett på politikken for utdanning og kunnskap. Å være medlem i NSO gir de ulike universitetene og høgskolene mulighet til å påvirke hvordan vi bruker vår stemme i denne typen arbeid, forteller Kantardjiev, og mener det er så og si umulig å påvirke det politiske uten å gå gjennom den nasjonale organisasjonen.

I tillegg til politisk lobbyvirksomhet jobber organisasjonen aktivt med kompetansebygging, og tilbyr mange kurs for medlemmene. En av de store kampsakene for organisasjonen nasjonalt i det siste har vært spørsmålet om studentboliger.

Å være medlem i NSO gir de ulike universitetene og høgskolene mulighet til å påvirke hvordan vi bruker vår stemme i lobbyarbeidet. – Kim Kantardjiev, leder for NSO.

– Vi fikk gjennomslag for 1 000 nye studentboliger i år. Boligmangel er jo et problem som også rammer Stavanger. Problemet er ennå ikke løst, men det er bedret betraktelig, sier han.

NSO-lederen er klar over at organisasjonen hans har mye penger å rutte med, men understreker at det også er mange munner som skal mettes.

– Vi har et forholdsvis stort budsjett, men så er vi en organisasjon for nesten 200 000 studenter, sier Kantardjiev.

– Bedre å ta del i endringene
For å kunne melde seg ut av NSO, trengs det et vedtak i sittende studentparlament, og et likt vedtak fra det nyvalgte parlamentet i neste periode. Derfor kan UiS tidligst melde seg ut i juni 2012.

– Det ligger ikke noe forslag på bordet om å melde seg oss ut i dag, men det er bedt om et forslag til et alternativ. I utgangspunktet er det saken i dag. Men sist gang dette ble diskutert, ble forslaget om å melde seg ut tatt opp, så det er ikke utenkelig at det skjer igjen, sier Rønne.

Det ligger ikke noe forslag på bordet om å melde seg oss ut i dag, men det er bedt om et forslag til et alternativ. – Morten Rønne, leder for StOr.

Noen høgskoler og universiteter har vært skeptiske, men ingen har noen gang meldt seg ut av organisasjonen. Høgskolen i Hedmark er ett skritt nærmere å melde seg ut, og har et slikt vedtak i dag, men det er det nærmeste noen er å melde seg ut i hele Norge. Rønne mener at det er bedre å være med i diskusjonen dersom det er noe man ikke er fornøyd med.

– Hvis man er kritisk til NSO, mener jeg man absolutt bør være medlem. På den måten har man stemmerett på landsmøtet og delegater ved landsstyret. Da kan man være med på å endre organisasjonen i den retningen man vil at den skal ta, sier Rønne.

Norsk Studentorganisasjon (NSO)

  • Den største interesseorganisasjonen for studenter i Norge.
  • Resultat av sammenslåingen av Studentenes Landsforbund (StL) og Norsk Studentunion (NSU) 1.juli 2010.
  • Partipolitisk uavhengig.
  • Representerer rundt 200 000 studenter tilknyttet norske universiteter og høgskoler.
  • Har som mål å bedre studenters faglige, sosiale og økonomiske rettigheter.
  • Finansieres gjennom en andel av semesteravgiften, og gjennom tilskudd fra Utdanningsdepartementet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here