Solidariske UiS-studenter

0

Det første semesteret med tierordningen ble tatt godt imot av studentene ved Universitetet i Stavanger.

Av: Alise Lea Tiller (tekst & foto)

FORNØYD: Leder for UiS Aid, Mose Gebreselassie (t.v) og leder for SAIH Stavanger, Bjørn Harald Lye (t.h) er fornøyd med giverviljen hos UiS-studentene.

Studentenes solidaritet ble satt på prøve da det var tid for å betale semesteravgiften i høst. Det var valgfritt om studentene ville betale 40 kroner ekstra, en sum som går til veldedige formål. 90 prosent valgte å gi sin støtte. Til sammen har over 8000 studenter ved Universitetet i Stavanger (UiS) gitt sin støtte. Det har resultert i mer enn 320 000 kroner til to veldedige organisasjoner.

Utrolig takknemlig
Pengene går til UiS Aid og SAIH (Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond ). De to organisasjonene deler tierordningen, og får dermed halvparten hver.

– Jeg er utrolig takknemlig for at så mange har valgt å støtte oss. Jeg kunne bare ønske at det fantes en måte jeg kunne takke alle studentene på, sier Bjørn Harald Lye, leder i SAIH.

Organisasjonen hans støtter ulike prosjekter i det sørlige Afrika og Latin-Amerika.

Leder i UiS Aid, Mose Gebreselassie, er også glad for at så mange har gitt sin støtte. Pengene UiS Aid har fått inn skal gå til de Forente Nasjoners barnefond (UNICEF) sitt skoleprosjekt «Schools for Africa».

– Vi tenkte at det ville være fordelaktig hvis studentene kunne identifisere seg med dem de støttet, sier Gebreselassie.

Jeg er utrolig takknemlig for at så mange har valgt å støtte oss. Jeg kunne bare ønske at det fantes en måte jeg kunne takke alle studentene på. – Bjørn Harald Lye, leder for SAIH Stavanger.

Studenttur
UiS Aid har valgt å ha UNICEF som samarbeidspartnere. På den måten mener organisasjonen at den er sikret trygghet, og fordi barnefondet vil tilrettelegge for oppfølging av prosjektene på nært hold.

– Alle vet hva UNICEF står for, og at de er til å stole på. Dette var viktig for oss i valget av hvem vi skulle støtte. I tillegg vil noen utvalgte studenter få mulighet til å reise ned på felttur og få følt litt på den utviklingen som UiS-studentene er en del av. Dette vil være med på å skape en helt annen form for nærhet til prosjektet, sier Gebreselassie.

– Studenter som er interesserte i å være med på å forme dette prosjektet, eller har generelle innspill til vårt arbeid, må bare besøke oss på kontoret vårt i Studentenes Hus, så kan vi slå av en prat. Vi er veldig interesserte i å få tilbakemeldinger på det arbeidet vi gjør, sier Gebreselassie.

SAIH skal bruke pengene på prosjekter som er dedikert høyere utdanning, forskning og opplæring. Prosjektene foregår i Zimbabwe, Sør-Afrika, Zambia, Bolivia og Nicaragua. Noen av prosjektene er om HIV-undervisning og ledertrening, som gir unge mennesker kunnskap til å gjøre endringer i livet sitt.

Noen utvalgte studenter vil få mulighet til å reise ned på felttur og få følt litt på den utviklingen som UiS-studentene er en del av. – Leder i UiS Aid, Mose Gebreselassie.

Støtter ordningen
De internasjonale studentene Anastasia Gavrilyuk og Sobia Fiaz synes tierordningen er et bra tiltak. Jentene gir gjerne sin støtte, men synes de kunne fått mer informasjon om ordningen.

– Det er bare snakk om 40 kroner, og jeg liker å hjelpe til, sier Gavrilyuk.

– Da jeg kom til skranken for å betale semesteravgiften, spurte damen meg om jeg ville betale 630 eller 590 kroner. Jeg spurte hva forskjellen var, og hun fortalte at 40 kroner går til veldedighet. Da sa jeg ja til å betale ekstra, uten at jeg visste noe mer, sier Fiaz.

Gavrilyuk er enig. Hun spurte foreleseren sin om hvilket frivillig arbeid universitetet støtter gjennom denne ordningen, men det kunne ikke foreleseren svare på.

– Hun sa bare det gikk til veldedighet. Jeg jobber selv med frivillig arbeid, og synes alt slikt arbeid er bra, sier Gavrilyuk.

Noen studenter har ikke overholdt betalingsfristen, så tallene kan endre seg noe.

Tierordningen

  • Alle studenter ved UiS kan velge å betale 40 kroner ekstra til et humanitært formål, sammen med semesteravgiften.
  • Dette er frivillig og du kan selv velge om du vil betale den ekstra summen.
  • På de andre universitetene er det SAIH som får pengene. Organisasjonen får årlig inn rundt seks millioner kroner fra tierordningen.
  • På UiS går 20 kroner til UiS Aid og 20 kroner til SAIH.
  • SAIH støtter lokale organisasjoners prosjekter innen høyere utdanning, forskning og opplæring i sørlige Afrika og Latin-Amerika.
  • UiS Aid gir pengene til Ole Gunnar Solskjærs prosjekt «Schools of Africa» i samarbeid med de Forente Nasjoners barnefond, UNICEF. Studentparlamentet kan selv velge å endre dette når som helst.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here