Axel og Ellen Lunds hus

0

SmiS kjører en serie hvor vi viser deg alle husene og deres historie. SmiS TV tar deg med inn i Axel og Ellen Lunds hus.

Av: Helle Repsjø Andersen (tekst), Synne Friise Jordan (reporter) & Emilie Retzius (foto/redigering)

Som dyktige ledere og gode motivarorer ble Ellen og Axel Lund populære innen hotellbransjen. Det er ikke uten grunn at bygget som huser Norsk Hotellhøgskole UiS har blitt oppkalt etter dem.

Danske Axel Lund er et viktig navn innenfor utviklingen av hotellnæringen i Norge. Han var en av hotellederne som i sterkeste grad har satt sitt preg på utviklingen av næringen. Han brant for hotellindustrien og var en flittig fagmann. Han var en god leder og visste hvordan han skulle få sine ansatte til å samarbeide slik at mannskapet styrket hverandres svakheter.

Fra Danmark til Norge

Han startet hotellkarrieren sin på Hoffmanns Hotel i Frederikshavn i Danmark. Da han var 15 år, jobbet han som piccolo på det store Hotel Adlon i Berlin. Han jobbet videre i London og Frankrike, før han ved starten av første verdenskrig returnerte til Danmark og Hotel d’Angleterre i København. Etter en forespørsel fra en representant for Hotell Norge i Bergen, flyttet han over på norsk jord. Lund ble ansatt som administrerende direktør i Norges første store hotellkjede, Norsk Hotelkompagnie (NHK).

Gjennom denne stillingen fikk han virkelig utfolde sitt talent. Han ble sett på som en magiker når det gjaldt å lede bedrifter på rett kjør. Lars H. Esmark, Norges første hotellinspektør, har omtalt ham på denne måten: “Lund var av den typen som kunne få alt til å gå.” Axel Lunds egne ord om bransjen var: “Lær faget å kjenne til bunns og til topps. Først da har man virkelig glede av det.”

Sola Strand Hotel
Stavanger ble etter hvert Axel Lunds base i Norge, og han overtok ledelsen av Victoria Hotel i 1921. Deretter fikk han ansvaret for Grand Hotel og Bjergsted restaurant. Syv år senere kjøpte han det som i dag er Sola Strand Hotel, og dannet et toppmoderne badehotell. Etter andre verdenskrig skjenket Axel Lund og hans kone Ellen dette hotellet til Norsk Hotelfagskole, og det ble en del av stiftelsen. Hotellet skulle drives som et førsteklasses turisthotell, og overskuddet fra driften skulle gå til opplæring i hotell- og restaurantbransjen. Norsk Hotelfagskole drev selv hotellet fra 1967 til 1977.

“Det står ofte en kvinne bakom alt”
Ellen Lund, født Ellen Monsen, giftet seg med den ti år eldre Axel da hun var 22 år gammel. Hun var medeier og en viktig medspiller for hotellet og Axel Lund. Hun var med på flere avgjørelser som ble gjort, og hadde også et eget ansvarsområde. Mens Axel tok seg av papirarbeidet, holdt Ellen hotellet under oppsyn. Hun tok seg av de ansatte, inventaret i hotellet og passet på at alt var i orden.

Ekteparet Lund drev også restauranten på Sola Flyplass, hvor Ellen spilte en viktig rolle – også etter Axels død i 1978. En tidligere kollega av Ellen, Liv Mønnich, beskriver henne som en person som alltid stilte opp. Var det noe som manglet, var Ellen allerede på vei for å kjøpe inn det som trengtes. Hun legger også til at selv om det finnes lite informasjon om Ellen og hennes bidrag, så sies det vel at “det står ofte en kvinne bakom alt”.

Ellen & Axel Lunds stiftelse
Axel Lund ble en mektig mann innenfor hotell- og restaurantindustrien, og mottok blant annet Kongens fortjenestmedalje i gull. Han ble også utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1950. Axel Lund er imidlertid mest kjent som donor gjennom Ellen og Axel Lunds stiftelse. Stiftelsen ble opprettet 10. januar 1950.

Gjennom denne stiftelsen gis det stipend for videreutvikling innenfor hotell-og restaurantfaget. Denne støtten har hjulpet mange unge under utdannelsen. De deler også ut et legat til barn som har eller har hatt foreldre innenfor industrien, og dette gis for å få barna til å gå videre i foreldrenes fotspor.

Det er gjennom donasjoner og utgivelsene av legater at Ellen og Axel Lund har fått navnene sine kjent, og det er derfor de også har fått et eget bygg oppkalt etter seg ved Universitetet i Stavanger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here