Åpningen av Studentenes Hus

0

Studentenes hus er nå åpnet. SmiS ble med når talene ble holdt, champagnen konsumert og kaken spist opp.

Av: Sara Finne (tekst) & Stian Skjerping (foto). Håvard Tanche-Larsen Knutsen (reporter) og Martin Habbestad (foto/redigering)

Det flunkende nye bygget som ligger rett overfor Arne Rettedals hus, har vært under planlegging helt siden 2003, er nå klart til bruk for alle studentene i Stavanger. Statsbygg har vært ansvarlig for prosjektet, og leder Øyvind Kristoffersen er svært fornøyd med det nye huset. Kristoffersen forteller at det har tatt en god stund siden de første skissetegningene ble laget, men påpeker at ting derimot har gått i en rasende fart etter at det første spadetaket ble tatt i februar i år. Under åpningsseremonien overrakte Kristoffersen en symbolsk nøkkel til rektor Marit Boyesen.

– Dette er en nøkkel i en lang rekke. Vi begynner å kjenne dere godt her på universitetet, og jeg tror UiS (Universitetet i Stavanger red. anm.) rykker oppover mot å bli et eliteuniversitet, sa Kristoffersen under overrekkelsen.

Stor dag
Studentenes Hus inneholder en kaffebar, bar med alkoholservering (åpner 15. september, journ. amn.), i tillegg til at den skal huse 25 av studentorganisasjonene på UiS. Leder for StudentOrganisasjonen (StOr), Morten Rønne, forteller engasjert og stolt om det nye huset der han selv har fått kontor, og kaller det en ny hjørnestein på campus.

– Dette er en stor dag å være StOr-leder på. Studentene har blitt hørt når det gjelder alle detaljer med huset i denne prosessen, og det synes jeg er veldig bra. Herfra skal vi ta over jobben med å lage et godt miljø her i Studentenes Hus, sier en fornøyd Rønne, som for øvrig også imponerte de oppmøtte på åpningen med gitarspill og fremføringen av sangen ”Our House” (Madness’ låt, red. anm.).

StOr-lederen tror at huset kommer til å bety spesielt mye for studentorganisasjonene, som nå havner under samme tak, og kommer til å jobbe tett i samme kontorlandskap.

– Dette blir et løft for hele Stavanger som studentby, sier Rønne.

Dette er en stor dag å være StOr-leder på. Dette blir et løft for hele Stavanger som studentby. – Morten Rønne, leder for StOr.

Spleiselag
Studentenes Hus har hatt en budsjettramme på hele 32 millioner kroner, men universitetet har ikke stått for alle kostnadene. Støttespillerne i prosjektet består av Universitetsfondet i Rogaland, Stavanger Kommune og Rogaland fylkeskommune som alle har bidratt med 3,5 millioner kroner hver. Rektor gratulerte med dagen, og utrettet en stor takk til spleiselaget, samt studenter og studenttillitsvalgte i sin tale under åpningen.

– Endelig, endelig står vi her i Studentenes Hus! Dette er en drøm for meg, og en drøm for studentene. Studentenes Hus står klart takket være dere studenter, støttespillerne som har bidratt og entreprenøren. Uten dere hadde dette aldri gått så fort, sa en svært fornøyd rektor i sin tale.

Endelig, endelig står vi her i Studentenes Hus! Dette er en drøm for meg, og en drøm for studentene. – Marit Boyesen, rektor ved UiS.

Liv og røre
Boyesen tror at Studentenes Hus vil bidra til mer liv og røre på campus, og håper også at huset kommer til å inneholde mye studentengasjement.

– Dette huset er kanskje ikke verdens største, men det vil uansett styrke samholdet og engasjementet her på UiS. Det ser ut til å bli et flott møtested, og beliggenheten er også veldig viktig, fortsatte Boyesen. Rektor påpekte også at hun håper og tror at studentmiljøet kan bli mye mer sosialt, fordi det sosiale hjelper til å styrke det faglige ytterligere.

– Jeg håper jo at studentene er her for å studere, samt bruke tilbudene vi har slik som bibliotek og idrettsbygg. Men vi har jo virkelig manglet et trivelig sted her på campus, så dette blir veldig viktig for det sosiale. Vi trenger et mer levende campus, og vi trenger å utvikle Stavanger som studentby, sa rektor.

Stolt av studentene
Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland var også tilstede under åpningen for å meddele sine gratulasjoner til studentene. Statsråden mener det er mange muligheter for huset.

– Jeg tror Studentenes Hus er et godt utgangspunkt for visjonen til UiS, som er ”å utforske det ukjente og utfordre det velkjente”. Det er veldig viktig at studentene har steder å bo, men det er vel så viktig at de har et sted å være. Vi bygger og bygger for å oppnå dette, sa statsråden i sin tale. Aasland uttrykte også at hun var veldig stolt av studentene, særlig etter hendelsene 22. juli.

– Selv om disse hendelsene var utrolig tragiske, stimulerer de også medholdet og utviklingen av demokratiet. Jeg vil at dette skal bli et sted der man kan ha gode aktiviteter som samler studentene, men også et sted for prat og sosial kontakt og for å planlegge fremtiden. Det må være et sted hvor studentene kan utvikle seg som mennesker, og utvikle vennskap, sa Aasland.

Jeg tror Studentenes Hus er et godt utgangspunkt for visjonen til UiS, som er ”å utforske det ukjente og utfordre det velkjente”. – Tora Aasland, Forsknings- og høyere utdanningsminister.

– Forlang mer
Ordfører Leif Johan Sevland holdt også tale under åpningen, og mener dette var vel anvendte penger.

– Dette er utrolig flott, utrolig viktig og utrolig fortjent. Studentorganisasjonene gjør så mye bra, så det skulle bare mangle at de får gode fasiliteter, sa Sevland.

Ordføreren synes Studentenes Hus har fått den beste plasseringen på campus, men minner allikevel studentene på at dette ikke trenger å være slutten på forbedringer og nye tilbud.

– Dere har fått den flotteste og mest sentrale tomten her på Ullandhaug, og det er nettopp fordi dere studenter er det viktigste vi har. Fortsett å være krevende, og fortsett å forlange mer. Vi har ennå langt å gå, sa han.

Sevland la også til at kommunen er stolt av å ha vært med på dette prosjektet, og at pengene uten tvil har kommet godt med.

– Det kan ikke være mange studentorganisasjoner i verden som har det bedre enn dette. Det er helt strålende, og sånn skal det være, avsluttet ordføreren.

Studentenes Hus

  • Hadde offisiell åpning den 8. september.
  • Ligger tvers overfor Arne Rettedals hus.
  • 639 kvadratmeter stort.
  • Har kostet 32,6 millioner kroner.
  • Inneholder kontorer til 25 studentorganisasjoner, kaffebar, og baren ”Tappetårnet”.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here