NASAs vei til Mars

0

I en fullsatt sal i Arne Rettedahl holdt doktor Pascal Lee fredag 26.august foredrag om menneskets vei til Mars.

Av: Pål Karstensen (tekst & foto)


I halvannen time fikk de fremmøtte vite hvordan, hvorfor, hvem og viktigst av alt når NASA forventer at mennesket først kan lande på Mars. Lee var i Norge for første gang og var imponert over det norske folket. – Dette er min første gang i landet og det har vært fantastisk å se hvordan .

Lee, som er en av grunnleggerne av Mars Institute og NASA-forsker, gikk først gjennom bakgrunnen for hvorfor det i det hele tatt ble sendt ut mennesker til Månen, før han gikk videre til å beskrive dagens romfartsprogram. Foran interesserte tilhørere forklarte han hvilke utfordringer vi sto ovenfor i forhold til å komme oss til Mars og hvordan vi skulle komme oss dit. Lee la frem flere konkrete planer, og viste, tegnet og forklarte på en entusiastisk og til tider humoristisk måte, som gjorde det hele enda mer interessant.

Han dro mye på sine egne erfaringer og viste oss mye av det han hadde jobbet med på Devonøya i arktisk Canada, som er det stedet i verden som ligner mest på Mars. Beklageligvis ser det ikke ut til at vi kan dra dit i den nærmeste fremtiden, men Lee hadde forhåpninger om å besøke månene Deimos og Phobos først før den første ekspedisjonen til Mars kanskje kunne komme avgårde rundt sånn 2035.

En av arrangørene, Christopher Hoftun, var tydelig fornøyd med dagen og alt det harde arbeidet de hadde lagt ned for å få den anerkjente doktoren til Stavanger. – Vi er godt fornøyd med gjennomførelsen, det må vi kunne si. Når du legger noe sånt som det her til en fredag er det alltid en risiko om det kommer folk eller ikke. Og spesielt nå som det var såpass kort varsel, derfor er jeg storfornøyd med at så mange kom og viste interesse for romfart og vår fremtid, forteller Hoftun.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here