Høstsemesteret offisielt åpnet

0

Tirsdag formiddag klokken 10.00 åpnet Marit Boyesen offisielt det nye semesteret med å ønske alle nye, gamle og internasjonale studenter til Universitetet i Stavanger (UiS).

Av: Pål Karstensen (tekst & foto)

Den nyansatte rektoren satte standarden med dagens første tale, etter at Stavanger Studentsangforening (SSS) hadde sunget to sanger. Den nye UiS-rektoren la vekt på at de grusomme hendelsene på Utøya og i Oslo sentrum ikke må gå ut over studentenes vilje og lyst til å engasjere seg, og at UiS på sin side skulle styrke sin bevisthet og legge til rette for å skape debatt og engasjement. I tillegg la Boyesen til hvor viktig studentene er for byen og ba de sette sitt preg på den.

Lovet flere studentboliger
Ordfører Johan Sevland var så nestemann opp på talerstolen, og den avtroppende ordføreren startet med å gratulere alle de nye studentene. De hadde nemlig vunnet i lotto ettersom de hadde valgt Stavanger som studiested.

– Vi kan tilby og har det meste i Stavanger, og hvis det er noe vi ikke har så har vi planer om å skaffe oss det, sa Sevland fra talerstolen.

Han fortsatte med å fortelle hvor stolt byen er av Universitetet, og at det burde være en selvfølge at studentene får seg et sted å bo.

– Jeg er ganske sikker på at jeg snakker for et fulltallig bystyre når jeg sier at vi skal gjøre alt i vår makt for å få reist flest mulig studentboliger, og er staten med å finansierer så skal det ikke stå på oss, fortalte Sevland.

Vi kan tilby og har det meste i Stavanger, og hvis det er noe vi ikke har så har vi planer om å skaffe oss det. – Leif Johan Sevland, ordfører i Stavanger.

– Studentene bor seg ihjel
Etter den avtroppende ordførerens tale var det duket for dagens andre underholdningsbidrag, og dette var det Ingjerd Østrem Omland som sto for. De fleste kjenner henne sikkert bedre under artistnavnet MOI, og hun fremførte blant annet “Wasted” og “After You, Sir” sammen med bandet sitt.

Deretter var det klart for dagens hovedtaler, som i år var sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland. Han begynte med å fortelle om sin egen studietid i Bergen, før han ga sine betraktninger på Stavanger som studentby. Her sammenlignet han med Trondheim og Oslo som har statuer av studenter, og påpekte viktigheten av aktive studenter som satte preg på byen.

– Det er tross alt viktigere med levende studenter enn studenter på sokkel, sa Hetland fra talerstolen.

Hovedpoenget i talen hans var de høye leieprisene, og Hetland syntes det var synd at Stavanger er en så dyr by og bo i, og at flesteparten av studentene bor hjemme og ikke engasjerer seg like mye.

– Du bygger ikke et kunnskapssamfunn og en studentby hvis studentene bor seg ihjel, slo Hetland fast før han oppfordret politikerne til å slå et slag for flere studentboliger.

Du bygger ikke et kunnskapssamfunn og en studentby hvis studentene bor seg ihjel. – Tom Hetland, sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad.

Stand-up og studentenes tale
Før studentrepresentant Morten Rønne inntok talerstolen, holdt Olav Halvorsen og Sven Rusdal standup til ellevill latter fra en fullsat Tjodhall. Lederen i studentorganisasjonen (StOr), Morten Rønne, ønsket alle nye og gamle studenter velkommen til Stavanger og forklarte litt hva StOr var og hva de jobbet med.

Formidlingspris og avslutning
Etter at Rønne var ferdig var det duket for utdeling av Stavanger Forums Formidlingspris, som for 2010 gikk til Marie Smith Solbakken (se egen sak).

Etter Solbakkens takketale holdt den nyansatte universitetsdirektøren, John B. Møst, avslutningstale. Der lovet han å gjøre alt i sin makt for at hjulene på universitetet skulle gå så knirkefritt som mulig, og at universitetet og ledelsen var der for å hjelpe.

Tilslutt avsluttet MOI med sin versjon av Kaizers Orchestra-sangen “Hjerteknuser”.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here