Underholdende monsterspenning

0

Film: Super 8
Regi:
J.J Abrams
Skuespillere:
Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler
Land/lengde/år:
USA/1t. 50min./2011
Anmeldt av:
Kristoffer Dahl

Karakter: B

Regissør J.J. Abrams (Mission: Impossible 3, Star Trek) har slått seg sammen med produsent Steven Spielberg i denne monsterfilmen som finner sted i en liten småby i det rurale USA i 1979. Abrams har sagt at Super 8 er en homage til Spielberg, som på mange måter kan sies å være en pioner når det kommer til filmer i denne settingen. Samtidig sier Abrams at filmen er en reise tilbake for ham personlig, da han på slutten av 70-tallet løp rundt med et Super 8-kamera og laget film.

I «Super 8» møter vi en gruppe tenåringer som har et filmprosjekt på gang. De har et Super 8-kamera, et hjemmekamera som var vanlig å ha på den tiden. Vår hovedpersonen er Joe, en sart gutt som nettopp har mistet moren sin i en arbeidsulykke. Men det stopper han ikke fra å være med å lage film med vennene sine. Og de har også fått med seg den populære Alice i crewet, ei jente som Joe er litt svak for. En natt de har sneket seg ut på en øde togstasjon for å filme en viktig scene, kommer plutselig verdens lengste og mest bråkende tog i full fart og krasjer rett ved siden av dem. Innimellom all røyken og levenet kan det skimtes et vesen som skal vise seg å gjøre livet vanskelig for innbyggerne i den lille byen.

«Super 8» er en monsterfilm med vanlige, intetanende mennesker i hovedrollen, i ekte Spielberg-stil. Her er det mystikk, action, og også litt romantikk. Et av grepene Abrams tar, og som bidrar til at denne filmen lykkes, er at han beholder mystikken rundt monsteret ganske lenge. Det ligger skjult utenfor bildet eller i skyggene, og vi får se akkurat nok til at nysgjerrigheten vår blir opprettholdt. Dette forsterker mystikken, og hever spenningen.

Et annet element som fungerer godt i denne filmen er ungene. De har et fint samspill, og formidler sårbarheten og nysgjerrigheten som preger de fleste på den alderen. Spesielt Elle Fanning viser at hun til tross for sin unge alder kan spille, og at hun i likhet med sin søster Dakota har en lysende fremtid i møte. En ting jeg derimot savner er en større utforsking av monsteret og dets tilknytning til menneskene. En tematikk som så vidt blir berørt er hvordan monsteret blir behandlet. Dette er et aspekt som kunne vært mer utforsket for å forsterke filmens etiske spørsmål og problemstillinger.

Men, dette er flisespikkeri. «Super 8» er en underholdende og spennende film som vil glede både store og små (ikke for små), og vil være en gledelig, nostalgisk reise for de som savner de gode, gamle sci-fi-filmene til Spielberg og Co. fra 70- og 80-tallet.

NB! Husk å sitt igjen til litt etter at rulleteksten har startet for en liten godbit.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here