Flere juksere slipper unna

1

Eksamensvakter fant i forrige uke jukselapper på et toalett på UiS. Jukseren ble ikke tatt. Juridisk seniorrådgiver ved UiS opplyser at dette ikke er en uvanlig situasjon.

Av: Trine Barka Højmark

JUKSER: Det er flere som jukser enn som blir tatt ved UiS. (Arkivfoto)

Ifølge Nrk fant en eksamensvakt hele 30 sider med jukselapper på et toalett på Universitetet i Stavanger. Lappene var relevante til en eksamen i et nærliggende lokale. Likevel ble ikke jukseren tatt.
– De ble funnet før eksamen bak toalettet. Om vi hadde visst hvem som hadde lagt papirene der kunne vi bare tatt personen for forsøk på juks, og han kunne hevda at han hadde mistet papirene der, sier juridisk seniorrådgiver ved UiS Dennis Aske til Nrk.

Skryter av resultat
Aske får, i følge Nrk, tips om studenter som jukser på eksamen, blant annet via medstudenter som forteller om klassekamerater som jukser seg til gode karakterer.
– Ved et tilfelle fikk jeg inn navnet på tre studenter som visst nok gikk rundt skrøt over at de fikk gode karakterer på uærleg vis. Jeg ga navnene videre til eksamensvaktene som hadde disse tre under ekstra oppsyn. To av de ble tatt, sier Aske til Nrk.

Få blir tatt
Til tross for årlige funn av bevismateriale for juks, blir få studenter tatt.
– De vi tar er knapt nok toppen av isfjellet, sier Aske til Nrk.
I fjor ble kun seks studenter tatt for juks ved UiS, i motsetning til ved Universitetet i Oslo, hvor hele 45 studenter ble avslørt. Aske forteller til Nrk at de opplyser studentene om at eksamensoppgavene blir skannet for plagiat, og informerer eksamensvaktene om de vanligste juksemetodene. Likevel velger mange å jukse. Årsakene studentene opplyser er som regel dårlig tid i kombinasjon med sykdom.

Kan bli utestengt
Konskvensene for juks kan imidlertid være store.
– Eksamen blir annullert om den har blitt sendt til sensur, i tillegg blir studenten utestengt fra Universitetet i Stavanger og fratatt retten til å gå opp til eksamen ved andre universitet og høyskoler i en periode på opp til ett år. Her skiller vi mellom alvorsgraden av jukset, sier Aske til Nrk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here