Gi meg et kyss

0

Av: Solveig Haga Staurland & Mohammed Basefer (foto)

Det er herlig å kysse. Du husker ditt aller første kyss og hvordan det første kysset med en ny flamme var. Rote, kline, nusse, ja – det er mange navn for ulike typer kyssing. Enten vi bruker det som en uformell hilsen eller en intenst romantisk gest er kyssing en inngrodd menneskelig handling. Har du noen gang tenkt på hvorfor du kysser?

Selvfølgelig er det enkleste svaret at mennesker kysser fordi det føles godt. Leppene og tungen vår er fullpakket med nerveendinger, som hjelper med å intensivere alle de svimlende følelsene av å være forelsket når vi trykker munnen vår mot den andres. Et lidenskapelig kyss låser to mennesker sammen i en utveksling av smaker, lukter, teksturer, hemmeligheter og følelser. Men det er ikke en god nok forklaring for de såkalte philematologistene, som er navnet på forskerne som studerer kyssing og den evolusjonære historie til kyssing.

Et godt spørsmål er for eksempel om kyssing er lært eller instinktivt. Noen sier det er en lært atferd, som dateres tilbake til da våre tidlige formødre tygget maten og ga det fra munnen til deres tannløse spedbarn. Denne leppe-til-leppe-kontakten kan ha overlevd gjennom evolusjon. Ikke bare som et nødvendig middel for å overleve, men også som en generell måte å fremme sosiale bånd og som et uttrykk for kjærlighet.

Noe som støtter opp tanken om at kyssing er lært heller enn instinktivt, er det faktum at ikke alle mennesker i dag kysser. Romantisk kyssing finnes i mer enn 90 prosent av menneskelige kulturer. Så mens 90 prosent av mennesker faktisk kysser, finnes det 10 prosent som ikke aner hva de går glipp av. Andre tror kyssing er en instinktiv atferd, og refererer til den kysse-liknende atferden som mange dyr har. Mens de fleste dyr gnir nesene mot hverandre som en kjærlig handling, liker andre å kline litt, akkurat som mennesker.

Det er antatt at kyssing har oppstått som en måte å overføre romantisk informasjon på, ikke bare kjøttbiter. Kyssing tillater oss jo å komme nær nok en annen person til å bevisst eller ubevisst vurdere vesentlige karakteristika om dem. Kyssing er med på å hjelpe oss med å finne sexpartnere, og å forplikte oss til en person lenge nok til å få barn. En kaskade av biologiske reaksjoner oppstår under et lidenskapelig kyss. Når ansiktene våre er nær hverandre, kan feromonene våre «snakke» – og utveksle biologisk informasjon om hvorvidt to mennesker vil kunne produsere sterke avkom sammen. Kvinner vil underbevisst foretrekke lukten av menn med gener som gir andre immunstoffer enn de selv har. Denne kombinasjonen vil da kunne gi avkom med et sterkere immunforsvar, og bedre sjansen for å overleve.

Mens 90 prosent av menneskene faktisk kysser, finnes det 10 prosent som ikke aner hva de går glipp av.

Forskning viser at kyssing øker nivået av nevrotransmittere som dopamin, som er involvert i nytelse, lengsel og begjær. Men også serotoninnivået øker, som igjen øker humøret. Kyssing forårsaker også en stigning i kose- og kjærlighets-hormonet oxytocin – det samme hormonet som utløses ved orgasme. Og sliter du med pollenallergi, kan 30 minutters klining faktisk gjøre deg bedre, ifølge en japansk studie. Kyssing gjør at du slapper av og reduserer produksjonen av histamin.

Andre interessante kyssefakta: Aktive kyssere beveger opptil 38 ansiktsmuskler i løpet av et lidenskapelig kyss, og et kyss på tre minutter forbrenner cirka tolv kalorier. Verdensrekorden i langtidskyssing er på hele 31 timer, 18 minutter og 33 sekunder og ble utført av et italiensk par. Ifølge forskning.no snur to tredeler av oss hodet litt mot høyre når vi skal kysse. Kyssing er ellers en handling som krever en viss koordinasjon.

Vi bruker også kyssing til å luke ut uegnede partnere, nesten som en «kjæreste versus kompis»-vurdering. En studie viste at 59 prosent av menn og hele 66 prosent av kvinner ville avsluttet et forhold på grunn av dårlig kyssing. Vi kysser i smug, forsiktig, sjenert, intenst, begjærlig og vått. Vi kysser i fullt dagslys og i ly av natten. Vi gir seremonielle kyss, hengivne kyss og Hollywood-aktige luftkyss. Ingen tvil om at vi bør kysse mer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here