Ferieinspirasjon i Stavanger

0

Palmer, kiting, sykle på togskinner, flott natur og festivalopplevelser er bare noe av det Stavanger har å by på i sommer. Du trenger ikke dra land og strand for en komplett sommer.

Av: Hanne Høyland (tekst)

PALMER I NORGE: Flor og Fjære ligger på øya Sør Hidle utenfor Stavanger, og tilbyr idylliske omgivelser og herlig mat. (Foto: Flor & Fjære)

Mange studenter forlater Stavanger straks de er ferdige med siste eksamen for sommeren. Spennende reisemål og hjemtur er ofte det som frister mest etter et langt år på Universitetet i Stavanger (UiS). Selv om mange forlater «åstedet», er det også en del studenter som velger å bli i Stavanger. Kanskje er du en av dem som må jobbe for å holde på leiligheten? Tillater ikke økonomien en spennende reise? Eller er du bare typen som trives best hjemme? Frykt ikke. Stavanger har masse spennende å by på i sommer.

LUFTIG: UiS-student Marit Nore kiter påstrendene utenfor Stavanger. (Foto: Marius Strøm)

Kiting
Er du av den tøffe typen som liker vann, fart og spenning kan du prøve deg på kiting i sommer. De fleste drar på surfekurs når sommeren nærmer seg, men hvorfor ikke prøve noe annet? På Jæren tilbys nybegynnerkurs i kiting gjennom hele sommeren. Den lille vindskjermen drar deg høyt opp i lufta og raskt avgårde langs vannskorpa. Kiting er en sport som passer for alle og enhver. Du kan velge en rolig form for kiting, med fokus på natur og opplevelse, eller du kan gjøre det til en ekstremsport dersom du er mer interessert i fart og spenning.

«Stand up paddle»
Stavanger-regionen er kjent for sine lange hvite strender og gode muligheter for vannsport. Hvorfor ikke ta i bruk en ny og spennende metode for vannsport? «Stand up paddle» stammer fra surfing og er i ferd med å innta verden med storm. Brettet er større enn det vanlige surfebrettet, og en paddleåre blir brukt som balanse- og styreverktøy. Det som gjør «stand up paddle» så populært, er at det er en aktivitet som kan gjøres med eller uten bølger. Derfor kan det hende at det treffer et bredere publikum enn surfing. Er du typen som liker større utfordringer, kan du surfe på bølgene som en vanlig surfer. For de som ikke er fullt så vågale, er det også god trening å padle en tur på rolig vann.

JERNBANETUR: Dresin (Foto: Algårdbanens venner).

Nye opplevelser med dresin
Er du hakket mer komfortabel med bakkenivå, men har lyst på en opplevelse utenom det vanlige, er kanskje en tur med dresin langs jernbanen noe for deg. Dresin er en vogn festet til jernbanen som du kan sykle på. Ved Figgjo stasjon er det mulig å leie dresinvogner for hundrelappen hvor du kan kjøre fra Figgjo til Ålgård stasjon.

 

For deg med god råd
Synes du palmer på norsk jord høres spennende ut, bør du dra til Flor og Fjære, en gjemt liten perle gjemt på øya Sør-Hidle. Her er det bygget opp en egen hage med forskjellige tema. Dette er mest sannsynlig den eneste plassen i Rogaland du finner palmer utendørs. Flor og Fjære frakter passasjerer fra sentrum til øya med båt. Her tilbys omvisning i hagen, og mat serveres på restauranten. Dette er mest sannsynlig en minneverdig opplevelse, men du må fort ut med en tusenlapp om du ønsker å oppleve palmer på norsk jord.

Lysefjorden rundt
For noen lokker fjell og natur mer enn ferdigkjøpt moro. Da er «Lysefjorden rundt» et tilbud som kan passe for deg. Turistforeningen har markert opp en rekke turer i fjell og skog i nærheten av Stavanger-området. «Lysefjorden rundt» er en unik mulighet til å besøke alle de kjente turistattraksjonene Ryfylke er kjent for, som Prekestolen og Kjerag. Det som er fint med denne turformen, er at du kan gå din egen løype etter egne ønsker og kvalifikasjoner. Langs løypene finnes det med jevne mellomrom turisthytter hvor man kan overnatte for en billig penge. Har du et ønske om å være i fred, er det ikke verre enn at du tar med deg telt og camper der det skulle passe deg. For dem som er i jobb store deler av sommeren, og som derfor ønsker å gå kortere turer, finnes det mange fine muligheter for oppmerkede dagsturer.

FESTIVALSTEMNING: Den årlige sandvolley-turnering trekker mange publikummere og gir god stemning i Stavanger sentrum i slutten av juni. (Foto: FIVB)

Festivalsommeren
Er du typen som trives best i byen, kan du fryde deg over at sommerhalvåret er tiden hvor festivalene står i blomst. Stavanger er mest kjent for sandvollyballturneringen «Grand slam Stavanger» og Gladmatfestivalen, som begge har vært en tradisjon i byen i mange år. Da fylles sentrum opp med festglade mennesker. Boder med billig mat stilles opp, gratis stæsj deles ut og det blir helt vanlig å møte på kjentfolk i gatene. Når Stavanger myldrer av liv, er det lite som tyder på at havna vår egentlig er ganske kjedelig og grå til vanlig.

Tall Ships Races
I år får Stavanger også besøk av en omreisende festival, nemlig «Tall Ships Races», en regatta som hvert år seiles i europeiske farvann. Regattaen startet i sin tid som en markering av slutten for seilskutetiden. Stavanger har ikke hatt besøk av skipene siden 2004, men da var det til gjengjeld full fest fra skutene ankom til de dro. Havna fylles opp med store skip som minner om sjørøverskuter. Båtfolket blir som regel ekstra nysgjerrige, og derfor myldrer det av småbåter overalt på sjøen. I sentrum blir det underholdning for deltakere og publikum.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here