Er det øl? Er det vin?

0

Kaffe, vin og bøker er alle kultur, men for studenter er spesielt øl en viktig del av kulturen. I denne spalten skal vi nærme oss denne kulturen med tips og fakta om øl – som du kanskje aldri før har hørt om. Ølspalten skrives av ølkjennere og ølentusiaster.

Av: Oscar Eide Haus (ølspaltist) & foto (presse)

FOTO: Kristoffer Møllevik

 

I denne utgaven tenkte jeg det var på tide å la Belgia debutere som øl-nasjon. Det er viktig å påpeke at Belgia har mengder med bra øl, og det var vanskelig å bestemme seg for hvilken øl som skulle presenteres. Denne gangen falt likevel valget på ølet Duvel.

Bryggeriet, som bærer samme navn som ølet, ble grunnlagt i 1871 av Jan-Léonard Moortgat. I de første spede år ble diverse forsøk på å lage et godt øl kjørt med hest og kjerre til Brussel fra hjembyen Puurs. Ikke før etter første verdenskrig ble oppskriften på Duvel, som betyr djevel på belgisk, til. Etter inspirasjon fra engelske bryggemetoder kom Moortgat-familien fram til den 90 dager lange bryggeprosessen. I dag eksporteres Duvel til over 60 land.

Duvel er en av disse tingene som er avskyelig til å begynne med, også blir den bare bedre og bedre med årene.

Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva som fascinerer sånn med Duvel. Flasken ser ut som et merkelig kompromiss mellom en «klassisk» glassflaskeform og formen til en vinflaske. Den er rett og slett komisk. Alkoholprosenten er farlig nær en standard Rieslingvin, og til å begynne med smaker den vondt. Hvorfor da drikke den? Hvorfor drikker egentlig gamle folk sherry?

Jo, derfor. Duvel er en av disse tingene som er avskyelig til å begynne med, også blir den bare bedre og bedre med årene. Litt som kaffe, eller spinat. Smaken kjennetegnes av humle, fylde og bitterhet. Mye bitterhet. Første gangen jeg smakte den tenkte jeg med en gang på sherry. Den er bitter og den har et høyt alkoholinnhold, så det anbefales å drikke den sakte.

Duvel

• Produsent: Duvel.
• Nasjonalitet: Belgisk.
• Kjøpt: Vinmonopolet.
• Alkoholprosent: 8,5 prosent.
• Volum: 0,33 liter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here