Fra grått til svart

0

Nå skal de nyeste studentboligene på Campus Ullandhaug males. Til manges overraskelse blir det fortsatt ikke fargespill på veggene.

Av: Annbjørg Dalland (tekst & reporter) & Stian Skjerping (foto/redigering)

Det har vært en del klager på utseendet til studentboligene på Ullandhaug ved Universitetet i Stavanger (UiS). Blokkene har falt i dårlig jord hos mange. Derfor har SiS Bolig fått hjelp, og nå skal det tillegges personlighet til de ellers grå og kjedelige bygningene på universitetsområdet. Men fargene uteblir. Malingsoppdraget er gitt til førsteklassestudentene ved Kunstskolen i Rogaland.

– Jeg har bare sett at de har malt svart på veggene, men jeg regner med at de skal legge på litt farge, sier beboer i studentboligene, Robert Sele.

– Slik blir det ikke.
– Ikke? De kunne jo malt betongen hvit, mener nå jeg, sier han.

Inspirasjon fra hele situasjonen
Studentene ved UiS er positive til at Kunstskolen har fått oppdraget, og at det er andre studenter som skal pynte veggene.

– Fint at studenter kan hjelpe studenter, sier student, Ingeborg Siem Knudsen.

Kunststudentene sendte selv inn forslag til veggpryd, og Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) valgte til slutt ut det beste. To ideer vant fram. Juryen mente at disse passet best til bygningene og med hverandre. Vinnerne var Henning Klungtvedt og Svanhild Haugen.

– Inspirasjonen kommer fra hele situasjonen. Flere av de som har klagd, vet lite om arkitektur. Det synes jeg for øvrig er litt kritikkverdig. Jeg tenkte å lage noe som kommenterte hele situasjonen, og tolke det i en større sammenheng, sier Klungtvedt.

Han synes en slik sjanse for kunststudentene er helt fantastisk. Det er en enorm mulighet for de som har vunnet til å eksponere seg litt mener han, og peker også på at det er god PR for skolen.

Hennings prosjekt er svart på grått, men Svanhilds prosjekt er faktisk grått på grått. – Natasha Askelund, lærer ved Kunstskolen i Rogaland.

Tre uker
Studentene har ventet lenge på at det skulle skje en forandring med de grå veggene, men at det ikke skulle komme farge, hadde de ikke trodd. Likevel mener flere at det er godt med forandring og pynt.

– Studentboligene ser ganske stusselige ut. Da jeg hørte at de skulle males, tenkte jeg at det var et godt tiltak. De ser i utgangspunktet ikke så freshe ut. Det kunne vært gøy å gjøre noe litt mer spenstig enn bare svart på grått, men det blir jo bedre enn utgangspunktet, sier Siem Knudsen.

– De skal holde på med prosjektet i tre uker, og her er alle med og maler, sier lærer ved Kunstskolen i Rogaland, Natasha Askelund, som vi møter i full sving med arbeidshjelm på hodet.

Alle studentene deltok i en utsmykningskonkurranse på profesjonelt vis. De har snakket med arktitekter og tatt oppgaven som en alvorlig arbeidsoppgave, ifølge Askelund.

– Er det bare svart på grått?
– Hennings prosjekt er svart på grått, men Svanhilds prosjekt er faktisk grått på grått, sier kunstlæreren.

Dette var det forslaget vi synes best ivaretok det positive ved både bygget og fasaden. – Øyvind Lorentzen, daglig leder i SiS Bolig.

– Vet ikke hvor heldige de er
Kunstskolen har tidligere vært med på å utsmykke andre store prosjekter i Stavanger, som for eksempel Madla Trafo like ved Stokkavannet. For disse førsteklassestudentene er dette den største utfordringen hittil.

– Jeg tror ikke de vet hvor heldige de er. De får sjansen til å få sin kunst eksponert så stort og varig. I tillegg blir det utstilt slik at mange ser kunstverket. At de har fått være med på en utsmykningskonkurranse, snakket med arktitekter og gjennomført alt fra en skisse til et så stort arbeid er en stor utfordring som de har lært masse av, sier Natasha Askelund.

Byggene dekkes altså av Hennings «Statement» sammen med Svanhild Haugens design inspirert av det gamle, norske strikkemønsteret. De går godt sammen, og passer bra med bygget, ifølge daglig leder i SiS Bolig, Øyvind Lorentzen.

– Dette var det forslaget vi synes best ivaretok det positive ved både bygget og fasaden. Vi forandret det på en slik måte at det gir et bedre og varierende uttrykk av byggene, sier Lorentzen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here