Fra East End til Stavanger

0

Londonbaserte 5 Cent Theatre kommer til Stavanger for å spille på Folken i slutten av mai. Bandet gleder seg, konsertarrangøren gleder seg – spørsmålet blir om publikummet i Stavanger våger seg ut på ukjente veier.

Av: Hanna Huglen Revheim

ELSKER NORGE: 5 Cent Theatre spiller på Folken 27. mai og de gleder seg. (Foto: Presse)

– For tiden spiller vi på flere festivaler og konserter rundt omkring. For ikke så lenge siden spilte vi på et vilt kult sted i Paris som heter La Bellevoise, forteller Barney Barratt, gitarist i det stavangeraktuelle bandet 5 Cent Theatre.
Konserten 27. mai på Folken er den første konserten 5 Cent Theatre spiller i Stavanger, men det er ikke første gang musikerne spiller i Norge.
– Vi har spilt i Oslo med det gamle bandet vårt, Story One. Med det spilte vi også på Mela Festivalen, det var helt fantastisk. Vi elsker Norge. Vi blir alltid tatt så vel imot her. Dessuten er det et vakkert land, og vi elsker å spise fisk. Det eneste som er negativt er at det er ganske dyrt å spandere en runde med øl, påpeker Barratt.

Nytt og lovende
5 Cent Theatre er et relativt nytt band. Det ble startet så sent som i fjor høst. Så hvordan har det seg at et nyetablert undergrunnsband fra Øst-London skal spille i lille Stavanger?
– Vi ble invitert av Chi (Ton, sjef for Humorfestivalen, red.anm), det er hun som er konsertarrangør. Chi kjenner til oss fra da vi spilte med det gamle bandet vårt. Den støtten har hun fortsatt med, og det setter vi stor pris på, forteller Barratt.

Franske minner – ny konsertserie
5 Cent Theatre inngår i Oi! konsertserie. Målet er å introdusere ny musikk for stavangerpublikummet, og gi dem et alternativ de ikke kjenner til. Ton forteller at det så langt bare har vært positive tilbakemeldinger å hente.
– Jeg ble kjent med 5 Cent Theatre i Paris for sikkert ti år siden, da de spilte i Story One. De spilte på baren jeg jobbet på, og etter det har vi holdt kontakten. Det er et veldig spennende band. Bandet består av en veldig avslappet type folk, og det merker man når de er på scenen. Publikum blir dratt med inn i musikken, den er utrolig uttrykksfull. Musikken er dritbra. Det er egentlig sjokkerende at de ikke har blitt større, sier Ton.

Vi elsker Norge. Vi blir alltid tatt så vel imot her. Dessuten er det et vakkert land, og vi elsker å spise fisk. Det eneste som er negativt er at det er ganske dyrt å spandere en runde med øl. – Barney Barratt, gitarist i 5 Cent Theatre.

Dæsj av indie
Som Story One spilte bandmedlemmene sammen i flere år, og de ga ut tre album og tre EP-er før de ble oppløst. En bassist forsvant ut, en ny kom inn og 5 Cent Theatre ble dannet i fjor høst. Foreløpig har de ikke spilt inn noe musikk, men ifølge gitaristen Barrett har bandet skrevet nok sanger til en ny EP.
– Vi spiller musikk fordi det får oss til å føle oss glade, og fordi vi har det veldig gøy når vi spiller. Det har aldri vært et spørsmål å ikke spille musikk, sier Barratt.
Han beskriver bandets musikk som filmatisk og ganske orkestral, men med en dæsj av indie.

– Bli blown away
Ton håper det kommer så mange som mulig på konserten, selv om det er eksamenstid.
– 5 Cent Theatre er en såpass kul gruppe at man ikke bør gå glipp av dem. Det er musikk folk flest liker, de vet det bare ikke selv, sier Ton.
Så langt beskriver hun oppmøtet på konsertene i Oi!-konsertserien som helt greit, men at hun skulle ønske det kom flere. Konsertserien er fremdeles i en oppstartsfase, og Ton sier at det tar tid å bygge et ikke-kommersielt konsept.
– Folk tenker at det er rart, at det er en annerledes type musikk. Mange liker å oppsøke det trygge, selv om de ser på seg selv som veldig spennende. Vi prøver å oppdra folk til å høre noe ukjent som er bra likevel. Kom, se og bli «blown away», oppfordrer Ton.

Forbereder seg ulikt
– Folk burde komme på konserten fordi de vil få oppleve musikk som er litt annerledes enn mye annet. Dessuten vil vi gjøre det til en gøy kveld. Og i tillegg – hvorfor ikke? spør Barrett.
Det blir en ny konsert i en ny by, for et nytt og ukjent publikum. Men 5 Cent Theatre har en rutine for å få liv i stillestående publikummere. Det er for eksempel ikke uvanlig at vokalist og fiolinist Tom Evans tar med seg fiolinen ned blant publikum, for å få i gang noe dansing. Barrett forteller at de forskjellige bandmedlemmene har forskjellige måter å forberede seg før en konsert.
– Tom blir veldig stille, bortsett fra når han lager høye lyder for å varme opp hals og lunger. Mike trommer stort sett på alt han kan se, mens Jess liker å gå ut blant publikum og danse blant dem. Jeg liker å spise en «double decker» og Pete tar vanligvis en shot tequila, sier Barrett.

Konkurranse!

Hvor kommer 5 Cent Theatre fra?

London
Berlin
Beijing

Svar på spørsmålet og bli med i trekningen av 6 konsertbilletter og flere CD-er (av det gamle bandet Story One).

Send svaret til kultur@smis.no

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here