Ti tips til et bedre studentliv

0

Endelig er det eksamenstid. Eller kanskje du gleder deg mer til det hele er over? Denne gangen i studentrådet skal vi ta for oss nyttige tips som kan bedre din privatøkonomi på kort og lang sikt.

Av: Sverre P. Jonassen og Henrik Høyland

Det er nettopp nå du har mulighet til å gjøre et kupp. Ofte er økonomiske tips vanskelige å forstå eller litt for kjedelige å gjennomføre. Under følger en rekke studenttips som tar deg liten tid i forhold til hvor mye du får igjen. To minutter – så har du plutselig råd til en reise til utlandet. Her er studentrådets ti på topp-liste:

1: Lag annonse og skriv leieboer-CV. I slutten av semesteret er det mange som sier opp leiekontrakten. For deg betyr dette mulighet til å drive litt markedsføring for deg selv gjennom «ønskes leid», et forum som mange utleiere foretrekker. Skriv også en kort CV og søknad hvor du forteller om deg selv. Kanskje du ender opp med tidenes leilighet for en billig penge.

2: Finn gratis møbler og innbo. I løpet av semesteret er det mange som flytter og stikker sin vei. Dette etterlater store mengder møbler som gis bort eller selges for en billig penge. Sjekk ut Finn.no eller hør litt rundt, så får du kanskje et rimelig nattbord eller shotteglass-samlingen til en medstudent.

3: Sjekk innboforsikring. Mange er forsikret gjennom foreldrenes innboforsikring til tross for at de er borteboere så lenge de er registrert på foreldrenes bostedsadresse. Dette varierer imidlertid fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, så sjekk dette.

4: Søk om maksimalt studielån. Studielånet er blant de rimeligste lånene du kan få. Så lenge du studerer, er det ingen renter og du kan sette pengene på høyrentekonto eller i fond. Senere kan dette brukes i stedet for huslån. Ofte vurderer banker deg som mer attraktiv dersom du har spart i boligsparing for ungdom (BSU). Opprett derfor BSU. Ved innskudd på 20 000 kroner i året får du 4 000 kroner i skattetrekk, og god rente får du også. Med andre ord et «must» for de fleste studenter.

5: Husk matpakke. Småkjøp i kiosker og kantiner kan fort bli en dyr affære i eksamenstiden. Tenk over forbruket og kos deg heller med noe virkelig godt hentet fra dagligvarebutikken.

Det kan koste deg dyrt å stryke på eksamen. Et halvt års ekstra studier på grunn av stryk tilsvarer 170 000 kroner ut av vinduet. No pressure!

6: Spør banken din om studentfordeler. Flere banker har innført særegne avtaler for studenter som gratis VISA, gratis nettbank og lignende. Hør med din bank eller sjekk Studenttorgets hjemmesider for hjelp. Det er lett å skifte bank, og de fleste hjelper deg på vei.

7: Flytt sammen med vennen og/eller venninnen. Jo flere vi er sammen, jo gladere vi blir, og desto lettere er det å få en rimelig leilighet. Stavanger har noen av de dyreste leilighetene i landet. Da er det lettere å komme to eller tre stykker som ønsker en større leilighet enn å få plass i overpriset kollektiv.

8: Hjelp hjemmefra. Hvis du er av de heldige som mottar økonomisk bistand hjemmefra, bør denne fordeles over perioder ettersom du slipper arveavgift på periodisk støtte til oppfostring eller utdannelse. Kjekt å vite både for deg og dine foreldre.

9: Ikke stryk på eksamen. Husk at studielånet skal betales tilbake. Det kan koste deg dyrt å stryke på eksamen. Et halvt års ekstra studier på grunn av stryk tilsvarer 170 000 kroner ut av vinduet. No pressure!

10: Bruk studentkortet aktivt. Gjerne mer enn du bruker VISA. Overalt er det studentrabatter, og i lengden hjelper dette godt på lommeboka. Når du slipper å betale fullpris, kan overskuddet i stedet gå til en utenlandstur. Oversikt over studentrabatter finnes på Studenttorget.

Håper disse rådene kan hjelpe deg med studenthverdagen. Lykke til med eksamen, og husk matpakke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here