Søker norsk kompis

0

Røde Kors sitt integreringsprosjekt «Buddy» har vært en suksess siden oppstarten i 2009. Nå er utfordringen å rekruttere norske studenter.

Av: Lasse Hansen (tekst & foto)

PØLSEFEST: De internasjonale studentene ble servert grillmat i teltet utenfor røde kors-huset 2. mai i forbindelse med et Buddy-arrangement.

Norske studenter som kommer til Stavanger, får ofte et sosialt nettverk etter deltagelse i fadderuken. For internasjonale studenter er det ikke alltid like enkelt. «Buddy» er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Stavanger (UiS) og Stavanger Røde kors som har som mål å gi de internasjonale studentene en positiv start på oppholdet i Stavanger.
– Internasjonale studenter blir ofte en liten gruppe for seg selv, både på studenthyblene og i det sosiale miljøet ellers på campus. Det er ekstremt viktig å få inn flere nordmenn i Buddy-prosjektet, sier Morten Rønne, nestleder i StudentOrganisasjonen (StOr) og engasjert i Røde Kors sitt Buddy-program.

Lite kontakt
Jens Cobben fra Belgia er én av de internasjonale studentene som etterlyser flere nordmenn.
– Jeg vil ha flere norske studenter i Buddy-programmet. På skolen får vi ikke noe særlig kontakt med dem, så arrangementer som dette er en fin mulighet til å bli kjent, sier Cobben.
Han tror det også vil være interessant for de norske studentene å stifte nye bekjentskaper.
–Jeg tror det er spennende for de norske å møte studenter fra hele verden også. Du lærer mye bare ved å ha kontakt med andre kulturer. Vi synes det er interessant å lære om den norske kulturen, og det tror jeg de norske vil synes om vår kultur også, sier belgieren.

Ønsker dobling av nordmenn
Buddy frister blant annet med Stavanger Oilers- og Viking-kamper og tur på Norsk Hermetikkmuseum. På det meste deltar opptil 60 internasjonale studenter på arrangementene. Røde Kors Ungdom har et mål om forholdstallet en til tre på henholdsvis norske og internasjonale studenter.
– Så langt har vi ligget på mellom en til seks og en til syv. Med opptil 60 internasjonale studenter på de forskjellige aktivitetene vi arrangerer, bør vi ideelt sett ligge på 15-20 norske studenter, sier norske buddy Bjørn Harald Lye.

Jeg vil ha flere norske studenter i Buddy-programmet. På skolen får vi ikke noe særlig kontakt med dem, så arrangementer som dette er en fin mulighet til å bli kjent. – Jens Cobben, internasjonal student.

NORSK BUDDY: Bjørn Harald Lye.

Vil overbevise de norske
Lye fikk i mars tildelt begeistringsprisen ved UiS for sitt arbeid med internasjonale studenter, både gjennom Røde Kors, International Student Union (ISU) og Studentene og akademikernes internasjonale hjelpfond (SAIH). Han har en teori om hvorfor ikke norske studenter melder seg.
– Det er nok mange som ikke kjenner til Buddy, fordi markedsføringen kanskje ikke har vært god nok. Det kan være fordi de ikke har lyst, eller fordi de føler at de ikke har tid til å være med. Vår jobb blir å overbevise de norske studentene om at det er så kjekt at de bør sette av tid til det, sier Lye.

Venner for livet
Ida Perander er en annen av dem som har meldt seg som buddy. Hun synes det er synd at ikke flere melder seg.
– At de skal bo et helt eller et halvt år i Norge uten å bli kjent med nordmenn synes jeg er litt dumt og unødvendig. 8 000 nordmenn studerer i Stavanger. Jeg synes vi bør klare å få inn flere, sier Perander.
Perander tror norske studenter tenker at det vil bli mer jobb enn fornøyelse hvis de velger å være buddy. Det er ifølge henne ikke tilfellet.
– Mange tror kanskje at de får én eller to internasjonale studenter som de har ansvaret for å få integrert, men det er jo ikke det Buddy handler om. Når vi har arrangementer, er det meningen at alle skal snakke med alle, ikke at de norske skal gå rundt og passe på sine to. De klarer seg selv, sier Perander.
Lye har en appell til norske studenter.
– Jeg håper de ser gleden i å kunne engasjere seg og ser muligheten til å få venner på tvers av landegrenser. Samtidig får de sjansen til å lære om seg selv og andre kulturer. En personlig erfaring jeg har etter åtte år med internasjonale studenter, er at jeg har fått venner for livet og at disse åtte årene har vært de beste i mitt liv, sier Lye.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here