Ingen tro på private studentboliger

1

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland forsikret i går SiS om at ingen private utbyggere skulle få bygge studentboliger.

Av: Trine Barka Højmark &  Rein Kloster (foto)

EFFEKTIVE SIS: Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland mener SiS har vist at de kan bygge raskt. Her er hun under åpningen av studentboligene Campus Ullandhaug på UiS.

I går besøkte forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) i forbindelse med debatten som har rast rundt hvorvidt private aktører skal få bygge studentboliger eller ikke. Tidligere denne måneden gikk leder i Næringsforeningen i Stavanger, Jostein Soland, ut mot monopolet SiS har på studentboligbyggingen:
– Dersom den offentlige støtten kunne blitt bevilget til Næringsforeningens medlemmer innenfor boligutvikling, er det god grunn til å tro at vi ville sett både høyere tempo og mer kreative løsninger, sa Soland til Aftenbladet 5. mai.

– Ingen tro på det
Dette var Aasland sterkt uenig i, ifølge Aftenbladet. Hun mener SiS har vist at de kan bygge svært så effektivt.
– De nye studentboligene her på Ullandhaug har jo blitt bygget på rekordtid. SiS fikk klarsignal til å starte byggingen 31. august 2009. Under ett år senere stod bygget med 121 sengeplasser innflytningsklart, sa ministeren under besøket, ifølge Aftenbladet.
Hun presiserte at private aktører på studentboligmarkedet kunne føre til en økning i prisene.
– Hvis private aktører slippes til med like vilkår som samskipnadene, vil vi ikke kunne garantere lav pris eller at boligene tilbys til studenter alene, sier Aasland til Aftenbladet.
– Jeg har ingen tro på private løsninger på dette området, sa hun.

Blir ikke flere med private
Daglig leder i SiS Bolig har tidligere uttalt til SmiS at han ikke har tro på at private aktører vil bygge raskere enn det SiS gjør i dag.
– Studentsamskipnaden bygger like fort som private. Dette er bevilgningstyrt. Man får ikke realisert mer eller bygd kjappere ved å fjerne byggemonopolet på studentboliger. Det er tilskudd som må til for å kunne gjøre det, sa Lorentzen den gang.
Etter gårsdagens besøk av Aasland var han og SiS-direktør Ellinor Svela glade for støtten fra statsråden.
– Det blir jo ikke bygget flere boliger om private slippes til. Når regjeringen i dag sier at det skal bygges 100 boliger, bygges det 100 boliger. Det vil jo ikke endre på seg om det er private som står for byggingen, sier Svela til aftenbladet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here