Synlig i blinde

0

«Jeg ser på den hvite himmel, jeg ser på de gråblå skyer». Disse ordene finner du rundt om på universitetsområdet, men du har kanskje gått blindt forbi? SmiS guider deg gjennom kunsten på campus.

Av: Annbjørg Dalland (tekst) & Stian Skjerping (foto)

Da Arne Rettedals hus skulle bygges i 2006, ble det avholdt en kunstkonkurranse der vinneren fikk utsmykke deler av campus på Universitetet i Stavanger (UiS). Kunstner Laila Kongevold trakk det lengste strået. Kunstverket hennes «Jeg ser» består av flere enheter som står forskjellige steder på campus. Du har kanskje ikke tenkt over sammenhengen mellom glassveggen ved sykkelstativene, benkene ved flaggstangen, gangbroen på lærerbygget eller fontenen utenfor Arne Rettedals hus?

– Jeg ønsket å presentere noe abstrakt, men likevel få fram at det var en type skrift, forteller Laila Kongevold.

Jeg ønsket å presentere noe abstrakt, men likevel få fram at det var en type skrift. – Laila Kongevold, kunstner.

Handler om kommunikasjon
«Jeg ser på de høye huse, jeg ser på de tusende vinduer». Høres det kjent ut? Du mimrer kanskje tilbake til diktanalyse på videregående. Du kan til og med ha sittet på Sigbjørn Obstfelders kjente linjer. Da Kongevold fikk se flatene som kunsten skulle pryde, blant annet i fontenen ved inngangen, ble hun inspirert til å bruke blindeskrift. Hun har jobbet en del med blindeskrift i tidligere verk, men ikke i prosjekter på denne størrelsen. Den dypere meningen bak kunsten er at det handler om kommunikasjon.

– Ting har en mening selv om vi ikke alltid forstår den, sier hun.

Ordene du finner skrevet i blindeskrift, er utdrag fra Obstfelders dikt «Jeg ser». Diktet handler om å føle seg fremmed og ikke helt vite hva som kommer rundt neste sving. Det er et dikt som mange studenter kan kjenne seg igjen i. På denne måten har Kongevold tatt et stykke kultur fra 1800-tallet, og fått det inn i norsk samtidskunst. Det er ikke tilfeldig at nettopp Obstfelders linjer pynter opp universitetsplassen. Sigbjørn Obstfelder blir ofte regnet som en av Norges første modernistiske diktere, og kommer nettopp fra Stavanger.

En regndråpe i fontenen
Tar du en titt ned i vannet utenfor Arne Rettedals hus, kan du se noen runde steiner i et, for noen, uforklarlig mønster. Hvem skulle trodd det var et dikt du kunne finne på campus?

– Jeg har lekt med det estetiske, og jeg ønsker å gi folk en følelse av samspill. Hver av de ulike enhetene har en mening og kan stå for seg selv, men likevel er det en sterk sammenheng mellom dem, sier Kongevold.

Kunsthistoriker Hild Sørby mener denne typen kunst vokser på oss.

– Jeg kan sammenligne det med Anthony Gormleys verk «Broken Column», mest kjent som de rustne mannsstatuene som er satt opp rundt om i Stavanger, sier Sørby.

Hun forklarer det med en nysgjerrighet som våkner i oss. Først ser du en litt underlig, rusten mann stående på et enda merkeligere sted. Deretter ser du en til, og begynner å bli nysgjerrig på sammenhengen. Så vil du kanskje finne ut mer om dette, og du leser deg opp på kunstverket.

Ennå ikke tolket
Jo mer av sammenhengen du skjønner med Gormleys rustne menn, jo mer betyr de, og jo mer spennende blir de kanskje. Slik mener Sørby det er med blindeskriften på campus også.

– Først og fremst er det et flott estetisk kunstverk, men innholdet kommer ikke så godt fram med det første. Jo mer du vet om det du ser, desto mer interessant blir det, sier hun.

Hild Sørby skriver månedlig om kunsten på campus i magasinet Univers. Her prøver hun å forklare og tolke kunsten på en måte som gjør at folk lettere kan forstå kunsten de går forbi daglig. Laila Kongevolds verk er ennå ikke tolket, men vil mest sannsynlig bli skrevet om til høsten.

Vår filosofi er at studentene her på universitetet skal kunne oppleve både kunnskap og kultur når de er her. – John Møst, ressursdirektør.

Studentenes hus males snart
Staten bevilger en sum til alle nye statlige bygg som er lagt av til kunstkjøp. Det er en bevisst handling fra staten å gi studenter anledning til å oppleve både kunst og kultur.

– Det finnes mer enn 430 registrerte kunstverk på campus. Vår filosofi er at studentene her på universitetet skal kunne oppleve både kunnskap og kultur når de er her, sier ressursdirektør ved UiS, John B. Møst.

Kunstner Elin Melberg skal utsmykke universitetes nye studenthus. Etter planene skal hun male direkte på veggene i bygget.

Hva står hvor?

  • Benk oppe ved flaggstangen: Jeg ser på den hvite himmel
  • Benk oppe ved flaggstangen: Jeg ser på de gråblå skyer
  • Fontenen utenfor AR: En regndråpe!
  • Broen på HL: Jeg ser, Jeg ser
  • Sykkelstativ: Her er så underlig…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here