Livstrøtte pirater på jakt etter evig liv

0

Film: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
Regi:
Rob Marshall
Skuespillere:
Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush
Land/lengde/år:
USA/2 t. og 16 min./2011
Anmeldt av:
Kristoffer Dahl

Karakter: D

Etter tre sverdsvingende filmer har piratregissør Gore Verbinski overgitt stafettpinnen til musikal-regissør Rob Marshall (Chicago, Nine). Med Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides fant filmskaperne det nødvendig å senke budsjettet litt, og fokusere mer på karakterene. Vi går altså tilbake til røttene i den fjerde filmen om Jack Sparrow og hans skitne piratvenner og fiender. De grandiose og storslåtte, men til tider overivrige skipskampene som nådde klimakset i tredje film er erstattet med de enkle sverdduellene og den lystige humoren som preget den første filmen. Noe som egentlig skulle love godt. Beklageligvis er ikke ting helt som de burde være.

For det første er det en noe halvslapp Johnny Depp som portretterer den sjanglende kapteinen denne gangen. Joda, han ER fortsatt Jack Sparrow, med sine vimsete fakter og sin usannsynlige flaks, men det virker som noe av gnisten har forsvunnet. Om Depp har gått lei,om han har fått dårlig regi, eller om han rett og slett begynner å bli gammel vites ikke, men den bleke framstillingen gjør at noe av den følelsen som definerer Pirates-universet forsvinner.

For det andre er det ikke like morsomt som det burde være. Joda, humoren og de vittige kommentarene er der, men allikevel føles det noe påklistret og tvunget. Mye av den vanvittige og usannsynlige humoren som preget de første filmene er forsvunnet. Det hele er rett og slett litt for alvorlig.

Historien er også noe påvirket av denne alvorligheten, og kan dermed framstå som litt kjedelig iblant. Denne gangen lar våre piratvenner forbannet gull og døde menns kister ligge, og retter blikket mot ungdomskilden. Sist vi så Jack satt han i ei lita jolle med kart og kompass på vei for å finne den sagnomsuste kilden til evig liv. Men han har tydeligvis ikke lyktes, for da vi treffer på ham igjen er han i London for å skaffe seg skip og mannskap. Han finner raskt ut at han ikke er alene i sin søken etter ungdomskilden, for med på jakten er selvfølgelig hans gamle kjenning Barbossa, for anledningen med trebein og parykk. Og som alltid klarer han aldri å bestemme seg for om han vil være venn eller skurk.

I tillegg møter Jack på Angelica, en gammel, hevngjerrig flamme. Hun er, sammen med sin far, den fryktede kaptein Blackbeard, også er på leting etter kilden. Disse nye karakterene klarer i mine øyne ikke å tilføre noe som helst. Ian McShane er litt for lite skummel som Blackbeard, og Penélope Cruz er litt for anonym som Angelica, selv om utrigningen er på plass. De tilfører ikke like mye snert, følelse og varme som Will og Elizabeth gjorde i de forrige filmene.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides skal være en ny trilogi, en reboot med nye folk både foran og bak kamera. I de framtidige filmene håper jeg at de prøver å resirkulere de tingene som funket i originalen, den vittige humoren og de gode karakterene. Og så bør de gi Johnny Depp et oppmuntrende spark i baken.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here