Faddersjef Fjær skjerper fylla

3

Eli Fjær (25) holder et bevisst fokus på alkohol før planleggingen av Fadder 2011 trår til når studentene tar sommerferie. Bredde og alkoholfrie arrangementer er noen av stikkordene.

Av: Ina Midttveit & Kai Morten Bjorheim (foto)

TOPP FADDER-FOKUS: Faddersjef Eli Fjær vil blant annet ønske barnefamilier velkommen til UiS' Arkeologisk Museum og gi internasjonale studenter et enda bedre Fadder-år i 2011.

 

Høstens program for den årlige fadderuka er ennå ikke klart, men faddersjef Eli Fjær har stor tro på at uken blir bra. Målet er å lage et opplegg som alle kan være med på.
– Det vil selvfølgelig bli en del alkohol, men vi satser på å få til mange andre aktiviteter også. Vi vil prøve å ha litt mindre fokus på alkohol til høsten enn det har vært tidligere år, sier hun.

Mangfoldig program
Selv om ikke programmet for høsten er helt klart er det allerede en del som er kommet på plass. Variasjonen er stor. Andy Taffs opptrer på mandagen med stand-up. Det blir helikopterturer, trillebår- og motbakkeløp. Og bar til bar-runden er selvfølgelig satt opp. Fadderutvalget har lyst til å arrangere flere konserter, og også i år vil de satse på lokale band. Samtidig har de lyst til å arrangere en større veldedighetskonsert utover i uken. Det blir vaffeltorsdag, motivasjonsforedrag og besøk av trubadur på campus. Det er bare å velge og vrake allerede før alt er klart.

Barn og internasjonale studenter
– Til høsten vil vi også prøve å integrere de internasjonale studentene mer enn tidligere. Vi har også sett at studenter med barn ofte faller litt utenfor fordi de ikke kan delta så mye for eksempel på kveldstid, sier Fjær.
Derfor vil fadderutvalget arrangere noe spesielt for dem også.
– På lørdagen blir det treff på arkeologisk museum for alle med barn, hvor barna blant annet kan få prøve forskjellige ting fra vikingtiden. De har et skikkelig bra opplegg der, sier Fjær.

Til høsten vil vi vise at vi har et bredt tilbud slik at alle som ønsker kan være med. – Eli Fjær, faddersjef.

For dårlig organisert
Lene Strømstad er student på femte året, hun vil ikke delta på høstens fadderprogram.
– Jeg er lei all fylledrikkingen. Jeg har vært med som fadder før og har vært helt utslitt etter uken. Man trenger jo en uke fri etterpå for å komme seg igjen. Det er kjedelig siden studiene egentlig begynner da. Organiseringen av fadderuken har ikke vært så bra, sier Strømstad.
Hun mener for eksempel at det er altfor tilfeldig hvem som får fadder.
– Noen studieretninger har nesten en fadder for hvert fadderbarn. På mitt studie derimot var det to faddere på 120 nye studenter. Det går ikke, sier hun.
I fjor meldte hun seg som fadder, men fikk ikke lov fordi det ikke fantes nok fadder-t-skjorter.
– Det burde være irrelevant om jeg hadde en t-skjorte eller ikke, spesielt siden det var så få faddere som ville ta seg av de nye studentene på mitt fakultet, sier Strømstad.

Forandringer til høsten
Faddersjefen vil i år organisere fadderuken litt annerledes enn det har vært gjort tidligere. Blant annet vil de samle alle faddere og nye studenter på campus allerede mandag. Her vil de dele opp alle etter institutt og sørge for at alle får en fadder.
– I fjor var det mange som ikke fikk, og det synes vi er dumt. Derfor vil vi prøve en annen organisering i år, sier Fjær.
Fadderutvalget vil også prøve å få til et sms-system hvor det blir sendt ut informasjon til alle som har registrert seg til å bli med på fadderuken.
– Dette er foreløpig i planleggingsfasen, men vi håper at det går i boks. Det er viktig å få ut informasjonen til alle, sier Fjær.

– Viktig med bredde
Fadderukene har alltid hatt arrangementer som ikke nødvendigvis innebærer alkohol, men de har ikke alltid vært like godt markedsført.
– Til høsten vil vi vise at vi har et bredt tilbud slik at alle som ønsker kan være med. For eksempel blir det igjen arrangert motbakkeløp hvor vi vil dele ut flere premier. Til vinneren selvfølgelig, og til beste heiagjeng og kostyme, for å nevne noen, sier Fjær.
– Tidligere har volleyballturneringen vært populær, så i år håper vi å få til fotballturnering også, legger hun til.

Det er viktig å markedsføre bedre at det finnes andre typer aktiviteter, da er det lettere å få med flere studenter. – Udesh K. Anda, psykologspesialist ved SiS Helse.

Ny SHOT-undersøkelse
Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHOT), som ble fremlagt i vår, viste at studenter som deltok i fadderuken trivdes bedre på skolen. På bakgrunn av dette forteller psykologspesialist ved SiS Helse, Udesh K. Anda at han synes fadderuken er et kjempebra tiltak.
– Det kan være en idé å vise resultatene som kom frem i studentenes helse- og trivselsundersøkelse bevisst. Hvis studentene vet hvordan det har vært i Stavanger kan de kanskje aktivt gjøre noe for at flere skal trives, mener Anda.
Det har vært en del oppmerksomhet rundt at alkohol er hovedfokus i fadderuken, og at noen derfor vegrer seg for å delta.
– Det er viktig å markedsføre bedre at det finnes andre typer aktiviteter, da er det lettere å få med flere studenter. Da kan man velge å bli med i rusfri grupper hvis man vil det, påpeker Anda.

Viser frem organisasjonene
Fadderutvalget satser i år på en mer informativ fadderavis og de vil ha et tettere samarbeid med linjeforeningene.
– Det er kommet flere studentorganisasjoner etter SHOT-undersøkelsen. Det viser at det skjer mye i byen. I fadderuken vil vi derfor vise frem studentene i Stavanger, sier Fjær
– Så lenge folk er fornøyd, er jeg fornøyd, avslutter Fjær.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here