Tar eksamen på festival

0

Maijazz innleder festivalsommeren, og betyr for mange kanskje starten på en ny musikkinteresse. For tre jazzstudenter ved Bjergsted er Maijazz også eksamen. Kveldens konsert skal bli vurdert opp og ned av en sensor.

Av: Hanna Huglen Revheim & Pressefoto

FINFIN EKSAMEN: Medlemmene i Cirrus har en nokså fin eksamen dette semesteret. De skal spille konsert under årets Maijazz. Fra venstre Inge W. Breistein, Eva Bjerga Haugen og Theodor Onarheim.

Maijazz er starten på mye, og slutten på noe annet. For Eva Bjerga Haugen og de andre medlemmene i ensemblet Cirrus knytter det seg nok litt mer spenning enn vanlig til konserten de skal spille under Maijazz. Denne konserten er nemlig deres eksamenskonsert, og markerer avslutningen på første året på master i jazz ved Universitetet i Stavanger (UiS). Cirrus består av Inge W. Breistein på saksofon, Theodor Onarheim på bass og Eva Bjerga Haugen på vokal.
– På en vanlig konsert blir du jo ikke vurdert opp og ned, som vi kommer til å bli nå. En sensor kommer til å ta notater underveis. Etter endt konsert får vi vite om vi får bestått eller ikke, forklarer Bjerga Haugen.

Tar det ikke for gitt
Til tross for eksamen og de nervene som naturlig hører til, forteller Bjerga Haugen at ensemblet gleder seg til å spille eksamenskonserten.
– Det er jo dette vi vil leve av, det er dette som er drømmen: å spille på festivaler og i jazzbuler. Så vi er veldig glade for dette. Vi tar ikke muligheten for å få spille sånne konserter for gitt, liksom. Dette er på en måte to fluer i en smekk. Det kommer en ekstern sensor og hører på, men det er mye kjekkere med konsert enn å sitte nede i et øvingsrom på Bjergsted, sier hun.
På festivalen kommer det både internasjonale stjerner og flere lokale musikere. Bjerga Haugen håper at det er mange som vil finne veien til teaterhallen den dagen. Hun sier videre at det oppleves mer realistisk å spille en konsert enn å spille for et par personer i en eksamenssituasjon.

Fyller snart ett år
Cirrus spiller altså jazz, og for de som lurte, er navnet hentet fra et himmelsk fenomen: «cirrusskyer» eller «fjærskyer». Tynne, luftige skyer som danner et slør på himmelen. Ensemblet Cirrus ble formet i fjor høst, da de tre jazzstudentene begynte på sin masterutdannelse i jazz på Bjergsted. Bjerga Haugen forteller at de tre studentene har spilt med hverandre før i andre skolesammenhenger. De skriver all musikken sin selv, men henter inspirasjon i mange forskjellige musikksjangere.
– Det er litt sånn «sop i hop» og improvisasjon, sier vokalisten.

En blå tråd med studenter
I tillegg til eksamenskonserten er det flere studenter som skal spille på festivalen. Blant annet i konsertserien Blå Tråd som skal spilles på Sting Nere, hvor musikkstudenter får spille konserter sammen med sine musikalske helter. I tillegg til dette skal også avslutningskonserten spilles av musikkstudentene i Bjergsted Jazzensemble sammen med Lislevand. Det kommer til å bli en konsert litt utenom det vanlige, tror markedssjef for Maijazz, Karen Haugsgjerd Reme-Stigel.
– Lislevand er jo egentlig en klassisk musiker, og han spillet lutt. Det er jo ikke helt vanlig å se i jazzen. Dessuten kan han mest om renessanse og barokkmusikk, så det blir spennende å se hvordan de forskjellige musikkstilene møtes, sier hun.

Det er jo dette vi vil leve av, det er dette som er drømmen: å spille på festivaler og i jazzbuler. Dette er på en måte to fluer i en smekk. – Eva Bjerga Haugen, vokalist i Cirrus.

Må våge å prøve
Maijazz er Stavangers internasjonale jazzfestival. Både studenter, lokale musikere og internasjonale stjerner spiller på festivalen. Reme-Stigel mener at det skal være mulig å finne noe for alle på Maijazz.
– Vi har en veldig bred målgruppe. Fra helt små barn som akkurat har begynt å oppdage musikk, til dem som kunne tenke seg å høre en jazzkonsert på dagtid og har fri. Det viktigste er at folk må tørre. Det er det som er poenget. Å tørre å gå på noe nytt. Det kan jo ikke gå galt. Det eneste som kan skje er at de får en opplevelse de ellers ikke ville ha fått, sier markedssjefen.

Discodronninger
En av artistene Reme-Stigel ønsker å fremheve er Candi Staton, ei souldronning fra andre siden av Atlanteren. Det er ikke første gang hun har forsøkt å spille på Maijazz, eller Maijazz har forsøkt å få henne til å spille.
– I fjor var hun (Staton red. anm.) den eneste artisten som ikke kom seg til Stavanger på grunn av askeskyen. Men denne gangen kommer hun. Jeg tror det kommer til å bli en bra soulkveld på Folken når hun skal spille. Dessuten er hun jo en legendarisk discodronning, så det er ikke umulig at det setter sitt preg på konserten, sier Reme-Stigel.

Groovy orgeltoner
En annen jazzmusiker som skal lokke jazzinteressen frem hos stavangerpublikummet, er Joseph Zigaboo Modeliste. Med seg på laget har han flere kjente musikere. Blant annet kommer bassist Nicolai Eilertsen fra Bigbang som også spiller i The National Bank, og David Wallumrød, som har spilt med Marit Larsen. Zigaboo Modeliste er et kjent navn i det store utland, og ifølge Reme-Stigel har han spilt med flere av de tøffeste funkmusikerne i USA.
–Det blir groovy orgeltoner, sier hun.

Maijazz

• En jazzfestival i Stavanger som varer fra 10. mai til 15. mai.
• Noen av artistene: Candi Staton, Joseph Zigaboo Modeliste, Silje Nergaard trio, /Vespestad/Young, Watcha Clan, trio, Rolf Lislevand og Bjergsted jazzensemble.
• Både internasjonale artister og lokale musikere bidrar, samt studenter fra jazzlinjene ved UiS.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here