Vanskelig boligmarked i Sandnes

0

Studentene i Sandnes har ingen studentboliger, og det kan drøye noen år før de vil få noen. Det synes studentparlamentet ved Diakonhjemmet høgskole er altfor dårlig. De krever fortgang fra kommunen.

Av: Pål Karstensen (tekst) & Ole-André Lagmandokk (foto)

KREVER TILTAK: Elise Klimek, nestleder i studentparlamentet ved Diakonhjemmet høgskole i Sandnes, mener boligsituasjonen for studentene i Sandnes er håpløs. Med støtte fra resten av parlamentet krever hun at kommunen tar grep.

Med dagens boligsituasjon i Sandnes er det 40 studenter som trenger et sted å bo og som ønsker seg studentbolig. Nå etterlyser nestlederen i studentparlamentet ved Diakonhjemmet høgskole, Elise Klimek, handling fra kommunens side.

– Boligsituasjonen i Sandnes er altfor dårlig for studenter. De må jobbe mye ved siden av studiene for å ha et tak over hodet. Det er rett og slett umulig å leve på bare stipendet vi får fra Lånekassen, og vi mener at det å bygge studentboliger i Sandnes må bli prioritert, understreker Klimek.

Gunstig for hele regionen
Anne Brit Sæther er førstekonsulent ved Diakonhjemmet, og har i mange år hjulpet studenter som trenger et sted å bo. Hun karakteriserer boligsituasjonen som hårreisende.

– Det er nærmest umulig å få seg et sted å bo for studentene i Sandnes. Derfor ber jeg studentene allerede ved studiestart om å kontakte meg hvis noen sliter med å finne et sted å bo. Da har jeg allerede saumfart markedet og har en god oversikt over det som er tilgjengelig. Det er viktig at man sjekker at det er beboelig, for det leies ut mye rart, påpeker Sæther.

Det er nærmest umulig å få seg et sted å bo for studentene i Sandnes. – Anne Brit Sæther, førstekonsulent ved Diakonhjemmet Høgskole.

Kan hjelpe hele regionen
Klimek peker på at eventuelle studentboliger ikke bare ville vært gunstig for Sandnes-studentene, men også for Stavanger-området og regionen forøvrig, da Sandnes er et knutepunkt for studenter som kommer langveisfra.

– Det å få bygd studentboliger i Sandnes ville uten tvil lettet trykket i Stavanger også, da det helt sikkert er mange studenter ved UiS (Universitetet i Stavanger red. anm.) og de andre utdanningsinstitusjonene der som kunne ha tenkt seg å bodd i Sandnes. Sånn sett kan disse boligene være med på å hjelpe boligsituasjonen i hele regionen, sier Klimek.

Har funnet potensiell tomt
Sammen med Diakonhjemmet og SiS (Studentsamskipnaden i Stavanger) var hun i forhandlinger med kommunen i fjor høst. Da ble hun forespeilet at det skulle komme på plass løsninger før jul. De har ikke kommet, og nå frykter nestlederen at det kan ta lang tid før noen studentboliger i Sandnes blir en realitet.

– Da vi var i møte med kommunen og SiS  i fjor høst, fikk jeg inntrykk av at det skulle komme en løsning før jul. Jeg har enda ikke hørt noe fra dem, og nå begynner det å haste før søknadsprosessen til høsten, forteller Klimek.

Boligsjef i SiS Øyvind Lorentzen, bekrefter at de har vært i dialog med kommunen og at de jobber med en prosess for å få til boliger i Sandnes.

– Det stemmer at vi har en dialog gående med kommunen angående studentboliger i Sandnes, og nå er vi blitt forelagt en mulig plassering. Den plasseringen har vi gitt tilbakemelding på, og nå venter vi på utspill fra kommunen, sier Lorentzen.

Det er en kjip boligsituasjon for studentene her, og vi i studentparlamentet kommer til å presse kommunen helt frem til boligene er på plass. – Elise Klimek, nestleder i studentparlamentet ved Diakonhjemmet.

Forventer at Sandnes tar ansvar
Juridisk rådgiver ved Sandnes kommune eiendom, Helge Fosså, forteller til SmiS at kommunen har funnet en aktuell tomt der det kanskje en gang kan komme studentboliger.

– Det jeg kan si på nåværende tidspunkt er at vi har en aktuell eiendom, og at vi nå undersøker tomten nærmere med tanke på å bygge boliger der. Det innebærer blant annet taksering fra en megler, og det er der saken ligger nå, sier Fosså.

Klimek synes det er flott å høre at kommunen faktisk aktivt jobber for å få til studentboliger, men stresser nødvendigheten av å få dem på plass så fort som mulig.

– Det er en kjip boligsituasjon for studentene her, og vi i studentparlamentet kommer til å presse kommunen helt frem til boligene er på plass. Det er på tide at Sandnes tar ansvaret sitt som studentby alvorlig, for hvis de ikke foretar seg noe kan det tenkes at folk som vurderer Sandnes og Rogaland som studiested nå velger andre steder å studere, sier Klimek.

Kan ta tid
Fosså tør ikke love noen snarlig løsning på boligsituasjonen, og forteller at saken skal legges frem for politisk behandling i kommunen så snart vurderingen fra megleren er klar. Det kan ta sin tid.

– Jeg kan virkelig ikke svare på hvor lang tid dette kan ta, for hvis det skal bygges studentboliger kommer det til å betinge en reguleringsplan. Avhengig av plassen studentboligene får, kan det ta oppimot halvannet år å få den reguleringsplanen på plass. Deretter skal du få inn folk som skal prosjektere og lage fremdriftsplaner. Når det er gjort kan du kanskje begynne å bygge, forteller Fosså.

Lorentzen i SiS, går langt på vei til å berolige Klimek og andre som vil ha studentboliger, og sier at det er en prioritet fra SiS sin side at det skal bli bygget studentboliger i Sandnes.

– Vi har en langsiktig målsetting om å få bygget studentboliger i Sandnes, men det er for tidlig å si om vi kan få med en søknad allerede til høsten. Foreløpig dreier det seg om 40 senger, men vi må se nærmere på aktuelle løsninger når disse foreligger, forteller Lorentzen.

Vi har en langsiktig målsetting om å få bygget studentboliger i Sandnes, men det er for tidlig å si om vi kan få med en søknad allerede til høsten. – Øyvind Lorenzen, boligsjef i SiS.

Behovet er stort
Ifølge Sæther har situasjonen blitt forverret de siste årene på grunn av den kraftige prisøkningen, og ber folk være på vakt når de finner seg et sted å bo.

– Jeg har vært med på å leie ut rom der du må dele bad og kjøkken med dem som bor der. De som bodde der måtte være hjemme før klokken 22.00 og kunne ikke bruke kjøkken eller toalett etter det. Det finnes mange flere slike historier, så det er virkelig et behov for studentboliger, forteller Sæther.

Boligsituasjonen i Sandnes

  • Per i dag finnes det ingen studentboliger i Sandnes.
  • Det tvinger studentene i byen til å gå på inn på det dyre leiemarkedet. Mange studenter har ikke råd til det med utgangspunkt i støtten de mottar fra Lånekassen.
  • En undersøkelse på Diakonhjemmet Høgskole, viste at 40 av de 350 studentene der sliter med å finne et sted å bo.
  • Nå krever studentparlamentet ved Diakonhjemmet at Sandnes kommune foretar seg noe, og får fortgang på prosessen med å få bygd studentboliger i Sandnes.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here