Irsk favoritt

0

Av: Oscar Eide Haus (ølspaltist) & foto (presse)

I denne utgaven skal jeg skrive litt om et øl som ofte kommer litt i skyggen av Guinness. Den irske lillebroren Murphys blir ofte oversett, men har mye å komme med. Murphy’s Brewery ble startet i 1856 av James J. Murpyh i byen Cork i Irland. James var ikke den første i familien til å brygge øl, ølbrygging hadde vært en del av familiebedriften siden starten av 1800-tallet.

Murphy solgte aksjene sine i familiens destilleri, og brukte pengene fra salget til å starte sitt eget bryggeri sammen med fire av brødrene sine. Allerede i 1861 produserte brødrene over 40 000 tønner øl, og var å regne som en av de største aktørene i Irland.

Murphy’s Stout er som en «best of» blanding mellom Guinness og Newcastle Brown.

Som du kanskje allerede vet er – og var – Guinness den største ølprodusenten i Irland. I tillegg har Guinness også i alle tider vært hovedkonkurrenten til Murphys. I 1892 vant Murphy’s Stout gullmedaljen ved bryggerialliansens utstilling i Dublin. Den samme gullmedaljen er å finne på boksen den dag i dag.

Over til smaken. Murphy’s Stout er som de fleste andre stouter veldig mørk i fargen med et skjær av dyp rødfarge. Den føles silkemyk, nesten umerkelig på tungen og glir ned veldig lett. Smaken har innslag av karamell og krydder, og er overraskende lite bitter. Ettersmaken er nesten like tilstedeværende som selve smaken, bitterheten siger sakte på, men ettersmaken blir aldri veldig bitter. Murphy’s Stout er som en «best of» blanding mellom Guinness og Newcastle Brown.

Murphy’s Stout

  • 4 prosent alkohol.
  • Brygget i Cork, Irland.
  • Brygges av Heineken.
  • 16 prosent markedsandel i Irland (1996).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here