Norges glemte filmlegende

2

Av: Pål Karstensen (filmspaltist)

Det har vært litt dødtid etter prisutdelinger og slikt, men nå begynner filmverdenen virkelig å ta seg opp igjen. Denne måneden er det premierer på filmer som for eksempel regissør Zack Snyders femte studiofilm «Sucker Punch», «World Invasion: Battle Los Angeles», «Rio», «The Eagle» og «Thor». Og det skal visst bare bli bedre – ifølge ekspertene.

Men hvis vi nå, for en stakket stund, ser bort fra alle filmene som kommer fra det store utland er det en film med premiere 29. april som fortjener litt ekstra omtale. Det er en dokumentar om Mads Gilbert og Erik Fosses dager på Gaza i 2009. Som dere kanskje husker, så var det en aldri så liten konflikt der på den tiden. Gilbert og Fosse var så heldige at de var de to eneste personene fra den vestlige verden tilstede under herjingene.

Det har allerede kommet ut bok om legenes erfaringer fra Gaza-stripen. Basert på boka, og i samarbeid med Gilbert, har den legendariske dokumentarskaperen Knut Erik Jensen nå laget en dokumentar med fokus på solidaritet, krig og kjærlighet. Nå tenker du sikkert med deg selv at han neppe kan være en legendarisk norsk filmpersonlighet på høyde med Liv Ullmann, Pål Bang-Hansen, Ivo Caprino eller Joachim Trier siden du ikke har hørt om ham. Men det er akkurat en legende han er.

Dokumentarer generelt har lenge slitt med et litt, kanskje ufortjent, dårlig rykte. Mange assosierer dokumentarer med ordet kjedelig

Godeste Knut Erik Jensen er kanskje best kjent for å ha regissert suksesshistorien om Berlevåg Mannskor i «Heftig og begeistret 1 &2». Han har faktisk mottatt flere Amanda-priser, filmkritikerpriser og ærespriser. I 2008 ble Jensen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk film. Det beviser hvilken mann vi har med å gjøre. Det er litt besynderlig at han har blitt med på å lage en dokumentar som handler om – for å bruk et litt stygt ord – «mediehorene» Gilbert & Fosse.

Det er nemlig ikke få sjanser Gilbert og Fosse har latt gå fra seg fra å være i mediene, verken underveis eller etter oppholdet på Gaza. Men det er en helt annen diskusjon. «Det akutte mennesket» kommer ut 29. april, og selv om det er en dokumentar, gleder jeg meg til å se den. Omtalen går ganske friskt ut og forteller at dette er filmen som vil forandre ditt syn på verden. Jeg har en følelse av at det nok ikke helt skjer.

Dokumentarer generelt har lenge slitt med et litt, kanskje ufortjent, dårlig rykte. Mange assosierer dokumentarer med ordet kjedelig. Men det er vanskelig å unngå Michael Moore. Hans dokumentarer «Bowling for Columbine», «Sicko» og «Fahrenheit 9/11» var med på å skape debatt og blest om dokumentaren igjen etter mange lange år.

Med BBCs fantastiske naturprogrammer ble dokumentaren populær igjen, for det er ganske kjekt å se på dokumentarer når de er laget av folk som kan det. Det kan Knut Erik Jensen. Så kanskje er «Det akutte mennesket» verdt et besøk likevel.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here