Grøssende debut

1

Det begynte med små fortellinger publisert i Vi Menn. Etter det fikk NTNU-student og stavangergutt Erik Meling Sele blod på tann. Nå debuterer han med novellesamlingen «Likkisten», og det i beste krimtid.

Av: Hanna Huglen Revheim & Ina Midtveit (tekst)

DEBUTANT: Student Erik Meling Sele gir krimelskere godbiter til påskeferien. Foto: Juritzen forlag

Erik Meling Sele fra Stavanger er både student og forfatter. Den 23 år gamle stavangergutten studerer bygg- og miljøteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Han er nå ute med sin første bok.

«Likkisten» er en novellesamling som består av 15 fortellinger. Forfatteren har latt seg inspirere av Roald Dahls «Short Stories». I følge Meling Sele har det ikke vært noe problem å kombinere rollen som forfatter og rollen som student.

– Jeg er ikke så interessert i fotball eller annen idrett, så når jeg ikke bruker tid på å følge med på sport, frigis mye tid som jeg kan bruke til andre ting, sier han.

Fra Vi Menn til bokform
«Likkisten» er den første boken til Meling Sele, men novellene i boken er ikke de første han noen gang har fått publisert.

– For om lag to år siden begynte jeg å skrive krimnoveller for Vi Menn. Etter at jeg fikk novellene mine publisert der, fikk jeg blod på tann, sier han.

Stavangergutten forteller om en gradvis skriveprosess – noen av novellene har tidligere vært på trykk i Vi Menn i forkortede utgave, mens andre er helt nye.

– Fellestrekket i novellene er at de handler om vanlige mennesker som havner i uvanlige situasjoner, gjerne med et makabert preg, sier forfatteren.

«Likkisten» kommer kun i pocketform, og forlaget skriver at det er fordi de ønsker å nå de yngre leserne.

Fellestrekket i novellene er at de handler om vanlige mennesker som havner i uvanlige situasjoner, gjerne med et makabert preg, sier forfatteren. – Erik Meling Sele, NTNU-student og novelleforfatter.

Inspirert av Kaizers
Novellene forteller om hevn, sluhet og vonde minner. En av dem handler om Sara Kyllingstad som vil drepe mannen sin med arsenikk, men det går ikke helt slik hun hadde tenkt seg. En annen av historiene handler om en person som skylder penger, og som ender opp i en situasjon med en russisk rulett.

Den sistnevnte novellen er forøvrig inspirert av en sang skrevet av Kaizers Orchestra. I tillegg til sanger henter Meling Sele inspirasjon i fra alt fra bilder til historier om faktiske hendelser.

Koffertfunn i Madlaleiren
Meling Sele er forsiktig med å bruke stedsnavn når han skriver, men han medgir at mye av handlingen foregår i Stavanger i hans hode.

– En av historiene har jeg tenkt at foregår på Madlaleiren. Den handler om en gjeng soldater som finner en koffert full av penger, avslører Meling Sele.

Det er viktig for ham at leseren selv skal kunne forestille seg hvor handlingen skjer, selv om det ikke er det samme som han selv har sett for seg.

Påskeanbefalingen
Påske er ferie, høytid og tradisjonelt tid for lesing av kriminallitteratur. Den nybakte forfatteren har to anbefalinger til leselystne studenter i påsken:

– Les pensum eller les «Likkisten»!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here