Semester i paradis

0

Nordmenn flest kan bare drømme om sol og sydenstrand etter skoletid. Det gjelder ikke for en håndfull norske studenter som bor og studerer i Honolulu på Hawaii.

Av: Stephen Olsen (tekst & foto)

SmiS treffer flere norske studenter på en av de vakre strendene i Waikiki på Hawaii. På «studentstranda» høres dansk, svensk og en rekke andre språk i tillegg til norsk. Fullbookede volleyball-baner og en rekke skolebøker avslører dette som en spesielt populær strand for studentene.

– Hver dag tar jeg surfebrettet under armen etter skoletid og loffer ned til stranda, sier Lillian Bergheim, som bor fem minutter fra Waikiki-stranden.

Rogalending i sanden
Silje Storaker fra Tananger og Lillian Bergheim fra Omastrand er begge utvekslingsstudenter ved University of Hawaii at Manoa. Opprinnelig studerer Storaker geologi og Bergheim meterologi ved Universitetet i Bergen. Storaker legger ikke skjul på at Hawaii med sol, strand og palmer er forlokkende.

– Det er en stor fordel å komme litt vekk fra regnet og kulda i Stavanger og Bergen. I tillegg er det mange fag vi ikke kan ta hjemme. Her gleder jeg meg også til å dra til vulkaner, ikke bare lese om dem, sier hun.

Bergheim nikker bekreftende og legger til at det var bare å gripe muligheten.

– Jeg har alltid hatt lyst til å komme hit. Det er ingenting bedre enn å kunne kombinere det med studiene. Da muligheten åpnet seg, var det bare å pakke kofferten, sier Bergheim.

Paradis er ikke gratis
Begge jentene anbefaler et semester på Hawaii på det varmeste.

– Hawaii har utrolig mye å by på, enten det er sol eller hvis man skulle være så uheldig at det regner litt. Hawaii er bortimot så langt bort man kommer om man vil prøve noe nytt. Og det er faktisk paradis, sier Storaker med et stort smil.

Skolepenger er det som setter begrensningen for å velge å ta hele studiet i Hawaii.

– Det skal veldig mye skolepenger til, men for et semester er det likevel verdt det. Lånekassen støtter deg med mye av beløpet. Da er det lettere å få det til å gå opp, sier Storaker.

– Jeg kunne lett vært her i tre år. Ett semester er altfor lite for meg. Da må du gjøre alt med én gang. Derfor er jeg glad jeg er her to semestre. Det gir meg tid til å komme skikkelig inn i skolesystemet, sier Bergheim.

Flere studieretninger
Det er ikke bare meterologi og geologi som har etablerte utvekslingsprogrammer med Universitetet i Bergen. SmiS treffer norske studenter som blant annet studerer japansk, engelsk, geofysikk og psykologi.

– Vi er totalt 17 norske utvekslingsstudenter på universitetet vi går på, men det er flere skandinaver på det andre universitetet som er her, sier Storaker.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here