En mørk helg i vente

0

Det er teatralske dager på Folken og Folkenteateret har premiere på sin andre oppsetning den 15. april. «Fredag, lørdag, søndag» er en realistisk oppsetning av et mørkt thriller-drama.

Av: Hanna Huglen Revheim (tekst) & foto (presse)

DYSTER: Forestillingen «Fredag, Lørdag, Søndag» skrevet av den 18 år gamle Emilie Hetland har premiere 15. april på Folken. Her er hun i rollen som Alexandria i stykket.

«Fredag, lørdag, søndag» er altså den andre oppsetningen til det nyoppstartede Folkenteateret. Stykket er skrevet av 18 år gamle Emilie Hetland, som selv spiller hovedrollen Alexandra. Ifølge Hetland skildrer stykket en helg hvor tilskuerne får møte tilsynelatende vanlig ungdom, som gjør tilsynelatende vanlige ting.

– Det er liksom litt for mye av alt, også ender det med alt går fullstendig feil. Rammene i hovedpersonen Alexandras liv påvirker handlingen, og gjør ting ekstra vanskelig for henne, sier Hetland.

Noen ganger så finner en bare ting i livet som en bare vil fortsette med, noe som en brenner for. Sånn er teater for meg. – Emilie Hetland, skuespiller og manusforfatter.

Skadet av tøff oppvekst
Rammene Hetland forteller om er Alexandras tøffe oppvekst. Alexandra er, ifølge Hetland, egentlig en tøff person, som gjennom en tøff oppvekst blir brutt ned til en person som ikke lenger har kontroll over livet. Foreldre som glimrer med sitt fravær påvirker både bror og søster. Mens broren tar på seg både mors og fars foreldreroller, vil Alexandra helst gå vekk fra alt.

Utad virker Alexandra som en sterk karakter, men etter hvert som stykket utvikler seg kommer det frem at hun egentlig ikke har kontroll over de valgene hun tar. Hetland som var 16 år da hun skrev «Fredag, lørdag, søndag», forteller at hun alltid har vært interessert i teater.

– Noen ganger så finner en bare ting i livet som en bare vil fortsette med, noe som en brenner for. Sånn er teater for meg, sier Hetland.

Spiller sin egen hovedrolle
Hetland har ikke bare skrevet manuset til «Fredag, lørdag, søndag» – hun spiller som nevnt også hovedrollen Alexandra. Hetland beskriver hovedrollen som en krevende, men interessant rolle å spille. Noen vil kanskje tenke at en skriver om seg selv når en skriver sin egen rolle slik som Hetland har gjort, men selv mener hun at det ikke er sterke likhetstrekk mellom rollen og forfatteren. Hetland opplever det som litt rart å spille i sin egen hovedrolle.

– Det var egentlig ikke meningen at jeg skulle spille i stykket i det hele tatt. Men etter hvert som oppsetningen utviklet seg, og kabalen ikke gikk opp innså vi at det var sånn det måtte bli. Det er klart det er litt rart. Jeg hadde jo veldig klare bilder på hvordan alle karakterene var, og disse bildene måtte jeg bryte helt med, for så å begynne på nytt. Jeg har oppdaget sider ved Alexandra og de andre karakterene som jeg sikkert ikke ville ellers, forteller Hetland.

Merkelig nok er det ikke så mange som holder på med teater i denne byen, og derfor er det viktig å støtte opp under dem som gjør det. – Svein Harry Schöttker Hauge, regissør.

Altmuligmannen
Folkenteateret er et relativt nytt teatertilbud i Stavanger. Det er i tillegg til Rogaland Teater det eneste teatertilbudet i byen utenom de diverse skoleteatrene. Oddvar Kvaal Pedersen er den første lederen for Folkenteateret siden oppstarten. I tillegg til å være leder er han også en av skuespillerne i stykket. Han spiller Sebastian, en kamerat og parallell til hovedkarakteren Alexandra. Kvaal Pedersen forteller at Sebastian er en morsom fyr, og en interessant rolle å spille.

– Det er spennende å spille Sebastian fordi jeg får prøve veldig mye forskjellig. Også får jeg være morsom, og får de andre til å le – både på scenen og på gulvet. Det syns jeg er kos, sier Kvaal Pedersen, som forteller at han synes det er imponerende at et så bra stykke er skrevet av en så ung person.

Støtte de engasjerte
Det er ikke bare unge mennesker som jobber med å sette opp «Fredag, lørdag, søndag» – med seg på laget har skuespillerne fått med seg Svein Harry Schöttker Hauge som regissør. Til daglig er han ansatt som skuespiller på Rogaland Teater. Han forteller at det er spennende å jobbe med unge mennesker som er så engasjerte for teater.

– Merkelig nok er det ikke så mange som holder på med teater i denne byen, med tanke på hvor mange som bor her. Derfor er det viktig å støtte opp under dem som gjør det, sier Scöttker Hauge.

Det er ikke alle som står på ski i påsken, noen liker bedre å bare være hjemme. Og for dem er vi et alternativ. – Oddvar Kvaal Pedersen, leder for Folkenteateret.

Et alternativ til ski
Premieren er lagt til inngangen til påskeferien. Påske er tradisjonelt en tid for hytteturer, ski og appelsiner – men lederen for Folkenteateret Kvaal Pedersen tror likevel det vil være mange som vil komme for å se stykket.

– Det er ikke alle som står på ski i påsken, noen liker bedre å bare være hjemme. Og for dem er vi et alternativ, sier Kvaal Pedersen.

Stykkets forfatter har også en mening om hvorfor folk burde ta turen til Folken og teaterforestilling.

– Det er et skuespill med stor underholdningsverdi. Jeg håper dem som kommer blir like underholdt som om de så en film eller gikk på kino, sier Hetland.

Fredag, lørdag, søndag

  • Settes opp av Folkenteateret.
  • Premiere 15. april, spilles frem til 20. april.
  • Skuespillere: Emilie Hetland, Magnus Knudsen Rostad, Lars Ueland Norås, Lisbeth Regine Mangen, Endre Hadland, Oddvar Kvaal Pedersen, Maja Baaserud.
  • Regi: Svein Harry Schöttker Hauge, med regiassistent: Camilla Ystenes.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here