Jakten på grupperommene

0

Sliter du med å finne et ledig grupperom før eksamen? Da er du ikke alene. Kampen om de gode leseplassene starter ved soloppgang – og pågår hele dagen.

Av: Annbjørg Dalland (tekst) & Rein Kloster (foto)

TIDLIG: Studentene er tidlig oppe for å sikre seg gode plasser på lesesaler og grupperom

– Vi kom hit klokken åtte i dag tidlig og var heldige som fikk tak i dette, sier Kenneth Horpestad (22).

Han studerer økonomi og administrasjon på Universitetet i Stavanger (UiS), og er blant dem som jakter på grupperom hver skoledag. I dag sitter han i et lite rom sammen med to medstudenter i Arne Rettedals hus. Luften føles nokså innestengt, men puggingen er i gang.

– De beste rommene, altså de litt større som har vindu så vi kan lufte, går først. Derfor sitter vi her, sier han.

– Verre blir det når vi ofte må trykke inn seks-syv stykker her siden det ikke er mer plass andre steder, legger medstudent Jonas Julien (21) til.

En morgen var jeg her så tidlig at vaskedamen måtte slippe meg inn. Da fikk jeg tak i et greit rom, men det tok ikke mer enn en halvtime før det begynte å bli folksomt. – Kenneth Horpestad, økonomistudent.

Foretrekker grupperom
Det er prinsippet «førstemann til grupperomsmølla» som gjelder. Da må man stille inn vekkerklokken så den ringer tidlig.

– En morgen var jeg her så tidlig at vaskedamen måtte slippe meg inn. Da fikk jeg tak i et greit rom, men det tok ikke mer enn en halvtime før det begynte å bli folksomt. Det var drøyt, sier Horpestad.

Guttene foretrekker å arbeide i grupperom. Dersom de kommer til universitetet og ikke finner noen ledige grupperom, snur de og drar hjem igjen. Lesesal er ikke et godt alternativ for disse studentene.

– Det er så mange forstyrrende lyder på flere av lesesalene, sier Horpestad.

Han tenker spesielt på en episode hvor han nærmest ble tvunget til å tenke mer på knekkebrødet til naboen enn på pensumboken foran ham. Økonomistudenten forstår derfor dem som sitter alene på grupperommene.

– Dersom de trenger ro, skjønner jeg at de setter seg på et grupperom framfor lesesal. Da slipper du å bli distrahert av den minste ting, sier Horpestad.

Vi synes ikke det er akseptabelt at universitetets vekst skal gå ut over studentarealet. – Daniel Haug Nystad, StOr-leder.

Flere studenter og ansatte
Universitetet i Stavanger opplever en vekst både når det gjelder studenter og ansatte. Problemet er at arealet på universitetet ikke har samme vekstkurve, og dermed går det ut over studentene. Flere av grupperommene i Hagbard Line-huset er blitt omgjort til kontorer for ansatte den siste tiden.

– Vi synes ikke det er akseptabelt at universitetets vekst skal gå ut over studentarealet, sier leder i Studentorganisasjonen (StOr), Daniel Haug Nystad.

Studentarealet er noe StOr har jobbet hardt med helt siden i fjor sommer, og er blant de viktigste argumentene deres i saken om nytt bygg på campus. Ifølge administrasjonen har en student i Stavanger 60 prosent mindre plass enn en gjennomsnittlig student i Norge.

– UiS har en langsiktig plan om en gradvis studentvekst fram til 2020, men studentarealet minker. Vi har behov for mer plass til studentene, sier Haug Nystad.

Les mer om planene for arealutvidelse på Campus her.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here