Begge topplederne byttes ut

0

Saken om ny universitetsdirektør er endelig avgjort. John B. Møst overtar stafettpinnen etter Per Ramvi. Til august vil da begge topplederne ved UiS bli byttet ut. Marit Boyesen overtar som kjent rektorstolen.

Av: Trine Barka Højmark (tekst) & Kai Morten Bjorheim (foto)

UTSKIFTING: Fra august er det disse fjesene som skal representere UiS. Påtroppende universitetsdirektør John B. Møst og påtroppende rektor Marit Boyesen.

Etter drøye tre timers diskusjon bak lukkede dører, kunne rektor Aslaug Mikkelsen endelig fortelle et ventende pressekorps at styret hadde tatt en beslutning. Nåværende ressursdirektør John B. Møst blir den nye universitetsdirektøren ved Universitetet i Stavanger (UiS). Sittende direktør Per Ramvi, som også søkte på jobben, må nå forlate sjefstolen etter seks år i stillingen.

– Jeg vil takke styret for tilliten. Jeg hadde en rimelig sjanse, men man skal aldri ta noe for gitt, sa en fornøyd Møst etter at avgjørelsen var offentliggjort.

Lang erfaring
Ifølge Møst selv kan han bidra med grundig kunnskap om sektoren og et godt økonomisk blikk til stillingen som universitetsdirektør. Møst har vært sjef i utdanningssektoren i 25 år. 62-åringen vil nå avslutte sin karriere i øverste stilling.

– Du kan vel si jeg har jobbet meg oppover. Sakte, men sikkert, sier den nybakte universitetsdirektøren.

Som direktør vil Møst ha fokus på effektivisering og åpenhet.

– Det er ønskelig på sikt i en sterkere grad å drive med aktivitetsbudsjettering, sier han.

Du kan vel si jeg har jobbet meg oppover. Sakte, men sikkert. – John B. Møst, påtroppende universitetsdirektør.

Utskiftning i toppen
Til høsten vil dermed UiS sine to øverste lederne bli byttet ut. Etter valget i februar ble som kjent Marit Boyesen ny rektor ved UiS, og nå er også ny universitetsdirektør ansatt. Både nåværende rektor Aslaug Mikkelsen og universitetsdirektør Per Ramvi ønsket å fortsette i sine stillinger. De måtte begge se slaget tapt for Boyesen og Møst. De nybakte lederne er svært opptatt av å fungere som en enhet de kommende årene.

– Det har vært diskusjoner om hvem som er øverst og nederst av direktøren og rektoren, men UiS kan ikke leve uten at begge disse oppgavene blir løst. Vi må finne gode løsninger sammen og være et samlet ansikt utad, sier Møst.

Nestleder i Studentorganisasjonen (StOr), Morten Rønne, er fornøyd med den kommende direktøren.

– Begge de kandidatene som stod igjen til slutt ville være et godt alternativ for studentene. Møst vil bli en god direktør, sier han.

Ambisiøs rektor og streng direktør
Boyesen og Møst er allerede enige i hverandres visjoner for UiS. Den nybakte universitetsdirektøren forteller at programmet Boyesen stilte til valg med, er i tråd med UiS sin strategi, og at dette er noe han kan jobbe for å realisere.

– Men rollefordelingen er jo ofte slik at rektoren fronter mulighetene, mens direktøren må passe på begrensningene, sier Møst, og sikter til at det ofte blir direktøren som må sette ned foten når økonomien ikke er like sterk som ambisjonene.

Det at det nå blir total utskiftning i toppen, tror ikke de to nykomlingene vil bli et problem.

– Det at to ledere byttes ut kan man velge å enten se på som en utfordring eller en mulighet. Jeg velger å se på det som det sistnevnte, sier Boyesen.

Hun mener dette åpner for at de kan tenke helt nytt og drive med det de har tro på.

– Hvis vi teller med instituttledere og så videre, er det et stort lederkorps på UiS. Nå byttes bare to ut. Mesteparten av erfaringen ligger derfor allerede i systemet. Vi har jo også holdt på i mange år, så vi er ikke helt nye, påpeker Møst.

Rollefordelingen er jo ofte slik at rektoren fronter mulighetene, mens direktøren må passe på begrensningene. – John B. Møst, påtroppende universitetsdirektør.

Uenighet i styret
Styreleder og leder i innstillingsutvalget Aslaug Mikkelsen forklarer at det var diskusjoner på styremøtet og uenighet i styret. Hvorfor valget til slutt falt på Møst har Mikkelsen en enkel forklaring på.

– Vi så ham som best kvalifisert, sier hun.

Mikkelsen trekker frem kvaliteter som ryddig, strukturert og lommekjent på UiS, som noe av det som ga Møst jobben.

– Han klarer å sette høye mål, samtidig som han er i stand til å finne en balanse mellom å satse og ha kontroll på økonomien, sier rektoren om den nyansatte direktøren.

Møst søkte på stillingen som universitetsdirektør fordi han ønsket å være med på å påvirke utviklingen og kvaliteten på universitetets virksomhet og infrastruktur.

– Desto høyere opp i systemet du kommer, desto flere muligheter har du jo til det, sier han.

Vil savne miljøet
Ramvi forlater nå direktørstolen etter seks år i stillingen. Akkurat det å flytte ut av direktørkontoret synes han ikke blir så trist, men kommer til å savne det gode miljøet i administrasjonen.

– Det er et positivt miljø og et trykk i administrasjonen for å få til ting. Det har vært et kjekt og godt miljø å jobbe i, sier den avtroppende universitetsdirektøren.

Når han tenker tilbake på tiden som universitetsdirektør er han mest stolt av tilretteleggingen av økt forskning og etter- og videreutdanningen ved UiS. Spesielt med tanke på utviklingen av programområder og forskningssentre, samt etableringen av IRIS og av forsknings- og EU-sekretariat. Med tanke på studentene vil han også trekke frem et par gode ting som er blitt gjennomført i hans periode.

– Et flunkende nytt studenthus vil stå klart ved semesteråpning. Vedtak og finansiering rundt dette fikk vi på plass i rekordfart etter at forslaget kom fra studentene selv. Prosjektet «Studentbyen Stavanger» håper jeg videreføres, det var et viktig og nødvendig initiativ, sier den avtroppende universitetsdirektøren.

Begge de kandidatene som stod igjen til slutt ville være et godt alternativ for studentene. Møst vil bli en god direktør. – Morten Rønne, nestleder i StOr.

Ikke bestemt seg
Samtidig er det jo heller ingen enkel oppgave å være en av universitetets øverste ledere. Ramvi er klar på hva som er den største utfordringen med jobben.

– Det er å stå for nye tanker og prioriteringer. De siste årene har UiS og hele sektoren vært gjennom en stor endring. Nå er vi mer konkurranseutsatt, og det stilles helt andre krav. Derfor var prosessen Balansert omstilling for utvikling (Bofu) riktig og helt nødvendig, sier Ramvi, som mener stillingen er en kjekk, men tøff jobb.

Hva han skal gjøre nå er han ikke helt sikker på. Ramvi har en retrettstilling ved UiS, men har ikke bestemt seg for om han vil fortsette ved universitetet.

– Med min kompetanse ville jeg nå helst jobbet videre med nyskapingsvirksomhet og forskningbasert næringsutvikling. Det er et spennende og viktig område for UiS. Skal jeg fortsette her måtte det blitt innenfor det, sier Ramvi, og peker på at han fremdeles har god tid på å bestemme seg.

Hadde universitetsdirektøren fått fortsatt i stillingen er det spesielt to ting han ville satset på;

– Kvalitet i utdanningen og et moderne læringsmiljø, og selvsagt en økning i eksterne midler, særlig fra Forskningsrådet, sier Ramvi.

John Branem Møst (62)

  • Opprinnelig fra Kristiansund.
  • Har jobbet i utdanningssektoren i 35 år – 25 år som sjef.
  • Jobbet 18 år ved Sogndal lærerhøgskole. Først 10 år som lektor, blant annet i matematikk og informatikk, så fire år som inspektør og til slutt fire år som rektor.
  • I 1994 kom Møst til Stavanger og ble avdelingsleder for lærerutdanningen ved det som den gang het Høgskolen i Stavanger. Etter dette var han leder ved flere andre avdelinger ved UiS, lengst ved avdeling for økonomi, kunst og samfunn, men også ved Norsk hotellhøgskole og i Bjergsted.
  • I 2004 ble han ressursdirektør, en stilling han har hatt frem til nå.
  • 30. mars i år ble han ansatt som universitetsdirektør. Dette er en åremålsstilling for seks år. Møst tiltrer i stillingen 1. august.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here