Eliteserie også neste år

0

Det ble spenning helt til siste seriekamp for studentlaget Sola Håndballklubb. Sola-damene unngikk nedrykk med et nødskrik, og forbereder seg nå på den vanskelige andresesongen.

Av: John Petter Nordbø (tekst) & Andreas Askildsen/Solabladet (foto)

JUBLER: Sola håndball overlevde deres første sesong i eliteserien, og nå venter den vanskelige andresesongen. Her fra kampen mot Levanger 16.februar i år.

Plassen i den øverste divisjonen ble sikret til tross for tap i siste serierunde. Etter 22-25-tap mot Vipers Kristiansand danset likevel Sola-spillerne rundt av glede. Stabæk slo nemlig Fredrikstad, og sendte Østfold-laget ned på 10. plass og kvalifisering. Dermed endte Sola HK som nummer ni i den første sesongen etter opprykket.

– Jeg er selvfølgelig generelt veldig fornøyd med sesongen. Det er fordi vi klarte å holde oss, det var målet vårt. Det var også derfor vi løp jublende rundt selv om vi tapte den siste kampen, sier Sola-spiller Vibeke Mæland.

I tillegg til å spille håndball på høyeste nivå, studerer hun idrett ved Universitetet i Stavanger (UiS). Det er hun ikke alene om. Ifølge SmiS’ opptelling er hele åtte av Sola-spillerne studenter.

Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med sesongen. Det er fordi vi klarte å holde oss, som var målet vårt. – Vibeke Mæland, Sola-spiller og idrettsstudent.

– Mer å gå på
Mæland satte inn 51 mål i løpet av sesongen, som gir femteplass på Solas toppscorerliste. Selv om hun er fornøyd med lagets sesong, er ikke venstrebackspilleren helt tilfreds med egen innsats gjennom eliteserien 2010/11.

– For min egen del så har det variert til de grader. Jeg har en god del å gå på, mener Mæland, som også har et proffopphold bak seg i tyske SV Union Halle.

Sammen med lagvenninnene har hun vært med på en ustabil eliteseriesesong der Larvik har vært i en klasse for seg, mens resten av lagene har stått for mange overraskende resultater.

– Vi har vunnet mot lag vi ikke skulle ta poeng fra. Alle har slått alle, sier Mæland.

Selv om det norske landslaget kanskje er verdens beste, mener Sola-spilleren at nivået i eliteserien var bedre før.

– Alle de beste spillerne er jo i Larvik, sier Mæland.

Tar igjen tapte studier
Nå som det blir en pause fra håndballkampene og fellestreningene, vil idrettsstudenten gjerne ta igjen skolearbeid som hun har måttet prioritere bort under sesongen.

– Nå skal vi trene på egenhånd i tre uker. Du kan ikke kalle det ferie, men nå kan jeg i hvert fall bruke tid på å ta igjen alt det jeg ikke har fått med meg, sier Mæland.

Hun går det første året på idrettstudiet, hvor det er en del obligatorisk oppmøte. Det har hun utsatt til neste år.

– Det har vært litt vanskelig å kombinere begge deler, men det ordner seg alltid til slutt, mener idrettstudenten.

Jeg tror vi må ha en ryddesjau før neste sesong. En del spillere har fått kjenne på nivået nå, og det er nok noen som synes det har vært tøft, og vil få en tung beskjed om at de er ute av troppen. – Knut Ove Joa, hovedtrener for Sola håndball.

Mellomfornøyd trener
Sola-trener Knut Ove Joa er også tilfreds med å ha berget plassen i toppdivisjonen.

– Totalt sett ender vi på den plassen vi hadde som målsetting. Jeg er fornøyd med det, men prestasjonsmessig varierer vi for mye, sier Joa.

Eliteserien for damer var så jevn i år at Sola med litt hell kunne fått en sluttspillplass. Det skilte bare ett poeng fra kvalikk nedover, og ett poeng fra sluttspillplass oppover på tabellen.

– Siden vi verken har kvalifiserings- eller sluttspillskamper å spille, havner vi litt i ingenmannsland. Nå er det et halvt år til neste kamp, påpeker Joa.

Dermed får spillerne tre etterlengtede uker med god anledning til å restituere seg etter en lang sesong. Sola-treneren er likevel veldig klar på at dette ikke er noen ferie.

– Nei, nå kan de drive alternativ trening og lade opp til oppkjøringsperioden. Da blir det åtte uker med blodslit, forsikrer Joa.

Vil rydde i stallen
Til tider har Sola, ifølge treneren, spilt opp mot nivået til de aller beste i Norge, med uavgjort mot Tertnes og en jevn kamp mot Byåsen.

– Spillerne har prestert veldig variabelt. Noen har vært med på dette før, mens det for andre er den første gangen, påpeker Joa.

Han ser for seg at det kan bli tøft også neste gang eliteserien kastes igang.

– Den andre sesongen blir kanskje enda tøffere. Vi må tenke opp og fram, og ta enda et steg videre, sier Joa.

Vibeke Mæland er enig med treneren.

– Statistisk sett er vel den andre sesongen vanskeligere enn den første. Jeg vet ikke helt hva vi kan forvente. Men jeg tror vi må ha ambisjoner om å gjøre det bedre enn i år, sier bakspilleren.

For å få til en enda sterkere spillerstall til neste sesong, ser treneren for seg å forsterke med nye spillere.

– Jeg tror vi må ha en ryddesjau. En del spillere har fått kjenne på nivået nå. Det er nok noen som synes det har vært tøft, og vil få en tung beskjed om at de er ute av troppen, men kan kjempe seg inn igjen på sikt. Vi skal forsterke troppen med nye spillere, sier Joa, som i fjor skrev under en kontrakt på fem år.

At Sola ikke rykket ned til 1.divisjon betyr alt for oss. – Tor-Jan Stokkedal, styreleder i håndballforbundets region Sør-Vest.

Viktig med eliteserielag fra Rogaland
Også håndballforbundet region Sør-Vest er glade for at Rogaland også neste år får et lag å følge på det øverste nivået i Norge.

– Det betyr alt for oss. For å si det litt fleipete så skulle det egentlig bare mangle at vi har et lag i eliteserien. At de klarte seg, styrker hele miljøet i Rogaland, sier styreleder i region Sør-Vest, Tor-Jan Stokkedal.

Han tror også det er viktig å få spredt klubbene i toppdivisjonen utover, slik at ikke alle holder til på Østlandet. Det å ha et topplag i regionen betyr også mye for rekrutteringen til håndballen.

– Rekrutteringen på jentesida har flatet litt ut, men i den siste tida har det tatt seg litt opp igjen. Jeg tror klubbene på Nord-Jæren bør se nytten av å ha et lag i eliteserien. Sola bør også rekruttere spillere fra andre lokale lag som spiller i divisjonene under. Foreløpig er det nok med et lag i toppdivisjonen, sier Stokkedal.

Sola HKs studenter

  • Vibeke Mæland
  • Silje Stangeland
  • Marianne Klepp Andersen
  • Hege H. Danielsen
  • Therese N. Nordbø
  • Heidi Samuelsen
  • Tonje Sunde
  • Nina Stokland

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.