Underholdende romersk ørnejakt

0

Film: The Eagle
Regi:
Kevin McDonald
Skuespillere:
Channing Tatum, Jamie Bell, Mark Strong
Land/lengde/år:
USA/1t 53m/2010
Anmeldt av:
Kristoffer Dahl

Karakter: C

«The Eagle» tar oss med tilbake til romertiden, nærmere bestemt til det herrens år 140. Vi befinner oss i Britannia, nær det som i dag er Skottland, der en hel romersk legion noen år tidligere ble beseiet av de innfødte barbarene i et blodig slag. I samme slengen ble gullørnen, romernes stolte og ærefulle symbol, stjålet. Dette førte selvfølgelig til at den beseirede hærføreren mistet all sin ære.

Så dukker sønnen Marcus opp, spilt av Channing Tatum, for å gjenopprette familiens gode rykte. Tatum er litt for ung og litt for glatt til å kunne framstå helt troverdig som dreven romersk offiser, og skuespillerferdighetene er så som så, men vi lar det passere.

Etter noen intense og realistiske kampscener tar Marcus med seg slaven Esca (Jamie Bell) gjennom Hadrians mur, og inn i det ugjestmilde skotske høylandet for å finne og ta tilbake den tapte ørnen. Spenningen her ligger i forholdet de to imellom. Hvem som er slave og hvem som er herre er et dynamisk element, og vi vet ikke alltid hvor vi har dem. Ridende, løpende og hinkende gjennom flott skotsk natur, møter de på både hjelpsomme venner og usle fiender i jakten på den tapte ørnen.

Filmen er på visse punkter kritiske til den romerske erobringen, men til syvende og sist forherliger den romerne. Marcus blir ofte konfrontert med fiender som forteller om hvor grusomme romerne er i deres behandling av dem og deres familier. Han lytter på dem, men det virker ikke som han bryr seg så mye. Det gjør egentlig ingen andre heller, selv ikke regissør Kevin McDonald, noe som gjør at de etiske og ideologiske problemstillingene som det bygges opp mot, forsvinner helt.

Den tipper også nesten over til å bli sentimental mot slutten, men de gode slagscenene, fine naturbilder, og dynamikken mellom Marcus og Esca gjør The Eagle verdt å se.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here