Skjenkering-problemer for studenthuset

0

Skjenkeringen kan sette en stopper for planene om et nytt studenthus i Nilsen & Wold-lokalene. Studentene bak prosjektet er nå tvunget til å se etter andre muligheter for et studenthus i sentrum.

Av: Hanna Huglen Revheim (tekst) & Stian Skjerping (foto)

Til tross for at de mangler et hus, har studentene bak organisasjonen «Studenthus i Sentrum» ikke gitt opp planene – eller håpet om et studenthus i sentrum. (Fra venstre: Kenneth Austrått, Lars Magne Laupsa, Kathe-Mari Solberg Hansen, Magnus Meisal.)

Stavanger kommunes imaginære grense – skjenkeringen – er i ferd med å sette kjepper i hjulene for planene om å etablere et studenthus i gamle Nilsen & Wold. Skjenkeringen er en satt grense, rundt området omkring torget og bryggen i Stavanger. Innenfor denne geografiske avgrensningen er det vanskelig eller umulig for nye utesteder å få skjenkebevilling.

Skjenkeringens eksistens har blitt diskutert i kommunen, og Høyre har uttalt til Stavanger Aftenblad at de ønsker å fjerne denne. Men så lenge den eksisterer vil den fremdeles kunne sette en stopper for planene et studenthus i sentrum.

Vi har fått noen hint om at det kan være vanskelig å få skjenkebevilgning innenfor den såkalte skjenkeringen. – Kathe-Mari S. Hansen, initiativtaker.

Fått hint
– Vi har fått noen hint om at det kan være vanskelig å få skjenkebevilgning innenfor den såkalte skjenkeringen, sier Kathe-Mari Solberg Hansen.

Hun er en av initiativtakerne bak planene om et studenthus i sentrum forteller at hun forstår argumentene for et rammeverk. Solberg Hansen skulle likevel ønske at sjenkeringen ikke gikk ut over planene for Nilsen & Wold-huset.

– Akkurat for vårt tilfelle og våre planer skulle jeg ønske at det ikke var noen skjenkering i sentrum. Særlig med tanke på konsept og plassering, sier Solberg Hansen.

Holder liv i planene
Det ser altså mørkt ut for planene om et studenthus i Nilsen og Wold-bygget, men det betyr ikke at planene om et studenthus i sentrum er skrinlagt.

– Siden sist har vi hatt en del møter, blant annet med lederen for sentrumsforeningen. Han har gitt oss noen gode råd når det kommer til hvordan vi skal gå frem for å få gjennomført prosjektet vårt. Det var vel litt mer å gjøre enn hva vi først hadde sett for oss, forteller Solberg Hansen.

Det er tre, fire hus i sentrum som er aktuelle. – Kathe-Mari S. Hansen, initiativtaker.

Leter etter nye muligheter
Solberg Hansen forteller at initiativtakerne nå leter etter nye muligheter for å få realisert drømmen om studenthuset.

– Det er tre, fire hus i sentrum som er aktuelle, og som gruppen skal se nærmere på. Vi må gå på befaring, samt få et økonomisk overblikk. Vi håper at næringslivet og politikerne ser verdien av dette forslaget, og er villige til å hjelpe oss, sier Solberg Hansen.

– I tillegg til at politikerne bør se sitt ansvar i forhold til å tilrettelegge for et godt studentmiljø, bør også næringslivet se på dette som en mulighet for å investere i fremtidens Stavanger, legger hun til, og sikter til undersøkelser som viser at de fleste Stavanger-studenter blir i regionen etter endt utdanning.

Vil ikke utenfor sentrum
Til tross for at det er noen konkrete hus som er aktuelle, ønsker ikke Solberg Hansen å gå ut med hvilke hus det gjelder, eller hvor de ligger. Det eneste hun kan si er at de alle, unntatt ett, er utenfor skjenkeringen.

– Det har blitt foreslått et hus ute ved Tou Scene, men det er for langt unna sentrum til at vi er interessert, sier Solberg Hansen.

Hun påpeker at de ikke ønsker å være en konkurrent, men et alternativ til Folken – det andre studenthuset som også ligger i utkanten av sentrum.

– Folken har jo mange kvaliteter som vi ikke kommer til å ha, for eksempel konsertscenen. Vi ønsker at studentene skal få eie sitt eget hus, og involvere næringslivet i større grad, sier Solberg Hansen.

Jeg tror ikke det kommer til ha noe å si om dette studenthuset blir i sentrum eller ei, det viktigste er at det er et nytt innspill som kan være med på å stimulere studentmiljøet. – Morten Hagen Tveit, leder i Folken-styret.

Forskjellige målgrupper
Nyvalgt leder i Folken-styret, Morten Hagen Tveit, er i utgangspunktet positiv til initiativet om det nye studenthuset, og ser ikke negativt på en eventuell situasjon med to studenthus i utkanten av Stavanger sentrum.

– Jeg tror ikke det kommer til ha noe å si om dette studenthuset blir i sentrum eller ei, det viktigste er at det er et nytt innspill som kan være med på å stimulere studentmiljøet, sier Hagen Tveit.

Lederen i folkenstyret tror ikke det kommer til å bli en direkte konkurranse dersom det skulle komme et nytt studenthus, da det virker som om de to studenthusene vil sikte seg inn mot to forskjellige målgrupper.

– De som står bak planene om det nye studenthuset har jo uttalt at de ønsker å involvere næringslivet i dette huset, mens Folken først og fremst er et kulturhus. Derfor tror jeg det blir forskjellige målgrupper, sier Hagen Tveit som understreker at han håper det går bra med de nye studenthusplanene.

Studenthus i sentrum

  • De første planene om å ha det i Nilsen & Wold kan bli vanskelig på grunn av skjenkeringen.
  • Skjenkeringen er en geografisk grense som regulerer antall skjenkebevilgninger i sentrum.
  • Planene om et nytt studenthus i Stavanger er fremdeles ikke skrinlagt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.